Blog Tikje Anders jaaroverzicht 2023

Foto van Debby die op de grond zit met zwarte labrador Tarka. Ze kijken beide in de camera.

Deel dit bericht met je netwerk!

Voordat 2024 volop van start gaat, wil ik met jullie terugkijken op de hoogtepunten en statistieken van 2023 van mijn blogpagina Tikje Anders. Ook dit jaar deelde ik mijn avonturen en ervaringen met jullie. Leren, lachen, vertrouwen en uittesten stonden centraal.
Ik ben enorm blij met alle positieve reacties die ik ontvang. De ontroerendste van 2023 was van een moeder met een 1-jarig blind zoontje, die zei dat ze zo blij was met mijn blog, omdat ze nu weet dat haar zoon later een gewoon leven kan leiden.

2023 in vogelvlucht

Het jaar 2023 hielp mij bij het vinden van meer balans. Na de heftige beslissing in 2022, waarin mijn hoofd, hart en lijf het niet met elkaar eens waren, was dat hard nodig. Ook dit jaar hielp ik met mijn blogpost ‘Hoe kan ik lesgeven met mijn visuele beperking?’ (aankomend) studenten. Het blijft bizar dat onderwijsopleidingen, stagebegeleiders en stagescholen zo bevooroordeeld zijn over het aannemen van een visueel beperkte student die docent wil worden. Ik gaf hier dit jaar ook nog een paar interviews over.
In 2023 verscheen weer elke vrijdagavond om 19.00 uur een blogpost over mijn leven met een visuele beperking. Naast mijn eigen verhalen, deelde ik ook dit jaar gastblogs van anderen met een visuele beperking. Angela, Jacky, Miriam en Alexandra, bedankt voor jullie gastblogs ‘In de roos’,  ‘Gênant’, ’, ‘De autoverkoper’ en ‘Samen op straat voor het klimaat’.
En ook dit jaar had ik een klein feestje toen ik vorige maand de mijlpaal van 50.000 weergaven op deze pagina bereikte.
De link naar mijn nieuwe blogposts verschijnt ook altijd op de facebookpagina Blog Tikje Anders. Volgens Facebook plaats ik hoogwaardige berichten en heb ik interactie met mijn doelgroep. Ze verbeterden daarom in februari de zichtbaarheid van mijn Blog Tikje Anders facebookpagina en berichten. Hierdoor krijgt mijn inhoud de kans om door een bredere doelgroep te worden gezien.
In 2022 werd door de groepsbeheerder van de facebookgroep Bloggers Unite mijn blogpost over hoe ik mijn huisdieren herken vastgezet in de facebookgroep. Dat betekent dat hij aldoor bovenaan staat in de lijst met berichten. Dat staat hij nu nog steeds.
Lees hieronder wat er nog meer gebeurde.

Statistieken

In een jaaroverzicht horen cijfers. De onderstaande cijfers zijn afkomstig uit de statistieken van WordPress en Jetpack.

Algemene cijfers

Voor een blog zijn de cijfers over het aantal bezoekers en het aantal weergaven belangrijk. Tikje Anders groeide ook dit jaar. De cijfers van 2023 waren:

 • 20.887 weergaven (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 13.320 en 18.584);
 • 12.446 unieke bezoekers (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 7.160 en 10.870);
 • 66 geposte blogs (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 51 en 59);
 • 61 reacties (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 99 en 138);
 • 17.831 woorden (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 69.142 en 110.355).

 

Totaalcijfers maart 2021 tot nu (5-1-2024)

Voor de leuk ook even de totaalcijfers.

 • 52.969 weergaven;
 • 30.575 unieke bezoekers;
 • 168 blogs.

 

Volgers

Om nooit een blogpost te missen, kun je Blog Tikje Anders volgen via e-mailnotificaties, Twitter, Facebook en Instagram.
Mijn aantal volgers groeit nog steeds. De volgcijfers van 2023 waren:

 • 82 volgers via e-mailnotificatie (In 2021 en 2022 waren dat er respectievelijk 28 en 64);
 • 14 volgers via WordPress.com (De cijfers van 2021 en 2022 heb ik niet);
 • 330 Facebook volgers (In 2022 waren dit er 261);
 • 197 Instagram volgers (In 2022 waren dit er 132);
 • 44 volgers op X / Twitter (in 2022 waren dit er 32).

 

De vijf best gelezen blogposts van 2023

Niet elke blogpost werd evenveel gelezen. Daarentegen trokken weer andere blogposts vrijwel elke week weer lezers aan. In 2023 bestond de top vijf uit een mix van verschillende categorieën blogs.
De vijf best gelezen blogs van 2023 waren:

 1. Nieuws! Ik ben te zien in een nieuwsfilmpje van ING
  Begin dit jaar mocht ik een nieuwe betaalfeature testen voor ING. Zij maakten hier een filmpje over. Het bericht op mijn site hierover is met 468 weergaven het best gelezen bericht van 2023. Het eerste jaar dat een nieuwsbericht de top 5 heeft gehaald.
 2. Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?
  Deze blog schreef ik in 2021 en postte ik als update opnieuw in 2022. De blog gaat over het verwoorden en uitleggen van mijn beperking en hij werd in 2023 437 keer gelezen. Best bijzonder omdat dit een oude post is.
 3. Kortsluiting
  Over dat sommige mensen opmerkingen over mijn visuele beperking maken, waarvan ik denk: hoe kom je erop. Het bericht werd 435 keer gelezen.
 4. PETS!
  Door een krantenbericht over een blinde man die was geslagen op straat kwam bij mij een herinnering op van ongeveer twintig jaar geleden, waarbij ik in een soortgelijke situatie belandde. Dit bericht had 368 weergaven.
 5. Welke hobby’s kan ik uitoefenen met mijn visuele beperking?
  Een blogpost over welke hobby’s ik heb uitgeoefend en hoe ik ze kan doen met mijn visuele beperking, werd 355 keer gelezen.

 

Media-aandacht en projecten

In 2023 heb ik verrassend veel interviews mogen geven en deed ik mee aan mooie en interessante projecten.

 

Wat brengt 2024?

Ook in 2024 blijf ik bloggen over alles wat ik meemaak, komen er vier gastblogs, beantwoord ik vragen in ‘Hoe doe je dat?’ en deel ik mijn ervaringen met producten en evenementen. Zo deel ik dit jaar o.a. iets over mijn geleidehond Tarka die een bijzondere vondst deed en een bijzonder gesprek tussen twee NS-reisassistentiemedewerkers.
Dit jaar sta ik in ieder geval in twee artikelen. Zodra ik meer weet, horen jullie het van me.

Conclusie

Ik ben blij, en stiekem trots, om te zien dat mijn bezoekersaantallen en het weergave aantal nog steeds toenemen. Mijn blogs zijn niche blogs en ik had daarom geen topcijfers verwacht. Het is een onderwerp dat je moet interesseren. Toch verbaas ik me ieder jaar weer over de cijfers en de groei van mijn pagina.
Iedereen wordt blij van het halen van mijlpalen. Zo ook ik. Mijn volgende mijlpaaldoel is
50.000 unieke bezoekers. Op dit moment zijn dat er 30.575 (5-1-2023). Help jij me mee dit doel te bereiken? Je helpt door:

 • Bovenaan en onderaan elke blogpost staan deelknoppen voor Facebook, Twitter en LinkedIn. Deel de blogs van Tikje Anders via jouw social media.
 • Volg Blog Tikje Anders via X / Twitter, Facebook en/of Instagram en like en deel de berichten met jouw vrienden via je tijdlijn. De directe links naar de socials van Tikje Anders vind je hier.
 • Schrijf je via het invoerveld onderaan deze pagina in voor de e-mailnotificaties van nieuwe blogs. Je leest hier meer info als je daar behoefte aan hebt.
 • Attendeer vrienden, kennissen en andere belanghebbenden op mijn site.

Alvast heel erg bedankt voor jouw hulp!

Nieuwjaarswens

Ik wens iedereen een vrolijk, liefdevol en inspirerend 2024! Dat het voor iedereen maar een mooi jaar mag worden, waarin mensen elkaar niet alleen horen, maar ook naar elkaar luisteren.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.