Over Tikje Anders

Op Tikjeanders.nl publiceer ik (Debby) elke vrijdagavond een persoonlijke blogpost. Daarin geef ik bezoekers een kijkje in mijn dagelijks leven met een visuele beperking en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen. Mijn blogs laten zien dat blinden en slechtzienden maar een klein beetje anders zijn dan zienden en dat je met een visuele beperking een ‘normaal’ leven kunt leiden. Alles gaat gepaard met zelfspot, positief denken en zeggen waar het op staat (de 3-mix).

Het doel van de blog is om professionals meer informatie te bieden door middel van mijn ervaringsverhalen. Ik hoop dat andere visueel gehandicapten zich herkennen in mijn verhalen en er tips voor zichzelf uit halen. Daarnaast is de blog voor alle andere mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe iemand met een visuele beperking dingen aanpakt. 

Mijn blogs zijn verdeeld over twee categorieën met blogposts.

Categorie 1: Kijk mij nou!

In de even weken lees je een ervaringsblog over iets dat mij is overkomen. Door mijn visuele handicap maak ik de meest gekke dingen mee, ontmoet ik rare mensen, krijg vreemde opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd of beland in vreemde situaties. 

Enkele goed gelezen blogs in deze categorie zijn:

 1. Verdwaald op een vierkante meter
  Tijdens het uitlaten van Tarka, mijn blindengeleidehond, ben ik verdwaald op een vierkante meter.
 2. Het syndroom van Lust-Zij-Ook-Een-Plakje-Worst
  De diagnose van het syndroom van Lust-Zij-Ook-Een-Plakje-Worst stel ik bij mensen die mij vanwege mijn visuele beperking niet voor vol aanzien.
 3. Mijn nachtelijke escapades met twee heren
  Midden in de nacht met mijn visuele beperking op straat op zoek naar ontsnapte huisdieren.

Categorie 2: Hoe doe je dat?

In de oneven weken post ik een ‘Hoe doe je dat?’, waarin ik antwoord geef op de meest gestelde vragen over het leven met een visuele beperking. In deze posts probeer ik alle aspecten van een onderwerp te belichten en deze informatieve blogs zijn daarom langere artikelen.

Enkele goed gelezen blogs in deze categorie zijn:

 1. Hoe doe ik de was met mijn visuele beperking?
  Over alle stappen die ik zet bij het wassen: van aankoop van een wasmachine tot het weer schoon in de kast ligt.
 2. Hoe kijk ik films en series met mijn visuele beperking?
  Over hoe ik gebruik maak van de streamingdiensten, het kijken van tv en naar de bioscoop ga. En over alle hulpmiddelen die er bestaan en welke ik gebruik en waarom.
 3. Hoe verliep de (instructie)periode met mijn tweede blindengeleidehond, Umbar? (deel 1)
  Het eerste deel van een drieluik over mijn tijd met lieve, en een beetje gekke, labrador Umbar. Dit deel gaat over onze eerste ontmoeting en de instructieperiode bij KNGF Geleidehonden in 2009.

 

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

 

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.

Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!