Over Debby

Zwarte labrador Tarka zit naast Debby op een kist in de tuin

Ik ben Debby, docent geschiedenis en ik woon samen met mijn vriend in Hoorn. O ja, en ik ben blind. Wij hebben thuis vier katten die ons elke dag plezier geven. Soms kunnen we ze achter het behang plakken, maar de vrolijkheid die ze in huis geven weegt daar ruimschoots tegenop. Dommel en Dopey zijn twee rood-witte Maine Coon katers en daardoor zijn ze erg groot. Onze nieuwste aanwinsten zijn asielkittens Gimli (rood) en Monster (zwart). Om het beestencircus compleet te maken, heb ik een blindengeleidehond van KNGF Geleidehonden: een zwarte Labrador Retriever genaamd Tarka. Zij is mijn vierde geleidehond. Voor haar kwamen Labradors Bartele, Umbar en Tobias.

Mijn beperking

Ik ben maatschappelijk blind. Dat wil zeggen dat ik nog maar 1% zicht heb: alleen licht en donker. Om niet aldoor aan iedereen uit te hoeven leggen wat ik zie, noem ik mezelf blind. De medische term voor mijn oogproblemen is Ablatio Retinae (=netvliesloslating) in combinatie met Nystagmus (=wiebelogen). Ik ben meer dan twintig keer aan mijn ogen geopereerd. Tot 2014 heb ik kleuren en vormen gezien. Door een netvliesloslating is dit zicht verdwenen. 

Opleiding en werk

Ik heb op het speciaal onderwijs mijn basis- en middelbare school gedaan. Het was een school voor leerlingen met een visuele beperking. Ik leerde daar braille en andere extra vaardigheden. Vervolgens heb ik op het regulier onderwijs mijn havo-diploma gehaald en heb ik twee hbo-opleidingen gedaan: Human Resource Management en Tweedegraads Docent Geschiedenis. Tussendoor heb ik geschiedenis geprobeerd te studeren aan de universiteit. Door problemen op het gebied van toegankelijkheid ben ik in het eerste jaar gestopt met de studie. 

Het vinden van werk was lastig, omdat scholen het niet aandurfden om een visueel beperkte docent voor de klas te zetten. In de tussentijd deed ik (vrijwilligers)werk, o.a. als bestuurslid bij de Oogvereniging, presenteren en verslaglegging voor Digi-Visie en reporter voor een audiotijdschrift van Dedicon. Na een paar jaar kreeg ik een baan bij KNGF Geleidehonden. Ik ging de ambassadeurs, voorlichters met geleidehond en/of pleegpup, aansturen. Na vier jaar kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Ik werd Docent Geschiedenis op een school voor leerlingen met een beperking. Hier werk ik nu nog.

Mijn blog

In maart 2021 ben ik begonnen met mijn blog Tikje Anders. Hier lees je alles wat je moet weten over mijn blog.