Over Debby

Foto van zwarte labrador Tarka, die naast Debby op een kussenkist in de tuin zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Ik ben Debby, brunette, blogger, blij, bijdehand, beschermend en blind. Samen met mijn vriend woon ik in Hoorn, waar ons huishouden wordt opgevrolijkt door vier eigenzinnige katten.

Dommel en Dopey, beide rood-witte Maine Coon katers, vallen op door hun imposante grootte. Daarnaast hebben we twee asielkatten, Gimli (rood) en Monster (zwart), die elk hun eigen unieke persoonlijkheden toevoegen aan ons huishouden. Om het plaatje compleet te maken, maakt mijn vierde geleidehond, Tarka, een zwarte labrador retriever van KNGF Geleidehonden, deel uit van ons gezin. Tarka volgt in de pootstappen van mijn vorige geleidehonden: labradors Bartele, Umbar en Tobias.

Mijn beperking

Ik ben maatschappelijk blind. Ik zie alleen nog het verschil tussen licht en donker als er heel fel licht is. Om niet aldoor aan iedereen uit te hoeven leggen wat ik zie, noem ik mezelf blind. De medische term voor mijn oogproblemen is Ablatio Retinae (=netvliesloslating) in combinatie met hoge myopie (=bijziendheid) en Nystagmus (=wiebelogen). Tot mijn 13e ben ik meer dan twintig keer aan mijn ogen geopereerd door netvliesspecialist dr. Živojnović. Tot mijn 33e kon ik kleuren en vormen zien. Door een netvliesloslating in april 2014 is dit zicht verdwenen. 

Na een erfelijkheidsonderzoek in 2017 kwam ik erachter dat mijn oogproblemen voortkomen uit het syndroom van Knobloch. Gelukkig heb ik niet veel van de mogelijke verschijnselen. Mijn ledematen zijn extra flexibel, ik heb een knobbel op mijn achterhoofd en heb dus slechte ogen.

In de blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je meer over mijn ooghistorie en leg ik aan de hand van voorbeelden uit wat ik nu precies zie en wat ik in het verleden zag.

Opleiding en werk

Mijn schoolcarrière begon op een speciale school in Amsterdam, gericht op leerlingen met een visuele beperking. Daar doorliep ik zowel het basis- als het middelbaar onderwijs. De school leerde mij vaardigheden zoals braille, koken zonder zicht en lopen met een taststok. Hierna behaalde ik mijn havo-diploma op het reguliere onderwijs en volgde twee hbo-opleidingen: Human Resource Management en Tweedegraads Docent Geschiedenis. Tussendoor heb ik geschiedenis geprobeerd te studeren aan de universiteit, maar toegankelijkheidsproblemen dwongen me om na het eerste jaar te stoppen.

Het vinden van werk bleek een uitdaging, aangezien scholen terughoudend waren om een docent met een visuele beperking voor de klas te plaatsen. Tussen het solliciteren door deed ik (vrijwilligers)werk, waaronder bestuurswerk voor de Oogvereniging, presenteren en verslaglegging voor Digi-Visie en reporter voor een audiotijdschrift van Dedicon. Na een paar jaar kreeg ik de kans om op de afdeling Fondsenwerving & Communicatie van KNGF Geleidehonden te werken, waar ik ambassadeurs en voorlichters met geleidehonden en/of pleegpups aanstuurde.

Na vier geweldige jaren diende zich een nieuwe uitdaging aan toen ik eindelijk mijn droombaan kon verwezenlijken: Docent Geschiedenis op een school voor leerlingen met een beperking. Meer hierover lees je hier. Helaas moest ik deze functie in 2022 vanwege post covid opgeven, zoals ik

Hier uitgebreider uitleg.

Mijn blog

In maart 2021 begon ik met mijn blog Tikje Anders. Hier lees je alles wat je moet weten over mijn blogpagina.

Deel dit bericht met je netwerk!