Recensie > Brailletoetsenbord Hable One

Foto van een Hable One die op een tafel ligt, met daarboven de doos.

Deel dit bericht met je netwerk!

Sinds een paar jaar kom ik de productnaam Hable One regelmatig tegen. De Hable One is een bluetooth toetsenbord voor bij de telefoon of tablet, waarop je in braille kunt typen. Je kunt hem zowel verbinden met Android als met iOS. Ik kan goed omgaan met mijn iPhone, maar gebruik voor langere teksten liever een regulier bluetooth toetsenbord. Ik was inmiddels benieuwd naar de Hable One. Het leek me handig en handzamer dan het gewone bluetooth toetsenbord dat ik nu gebruik. De prijs van € 249,- was me iets te hoog om het aan te schaffen om eens uit te testen. Mijn idee was daarom hem te bekijken op de Ziezo-beurs. Door alle coronamaatregelen ging deze de afgelopen jaren niet door en toen de beurs in 2022 eindelijk weer georganiseerd werd, was ik op vakantie. Hulpmiddelenleverancier Babbage had in september een winactie, waarmee je o.a. een Hable One kon winnen. Helaas viel ik niet in de prijzen. Babbage gaf me achteraf de kans om de Hable One thuis uit te proberen. Hieronder lees je mijn ervaringen.

In de blogpost ‘Hoe gebruik ik een iPhone met mijn visuele beperking?’ lees je wat ik allemaal met mijn iPhone kan doen en hoe dat werkt.

Eerste indruk

Via de post ontving ik een redelijk grote doos. Na het openen en verwijderen van het verpakkingsmateriaal, bleef een handzaam doosje over. Hetdoosje sluit met een handige magneetstrip. Ik wist dat ik geen tijd had de Hable One op dat moment uit te testen, maar ik was te nieuwsgierig en opende de doos om het apparaat even snel te bekijken. Het zag er iets anders uit dan ik had verwacht. Hij is verrassend licht. Hij is iets groter en dikker dan ik me had voorgesteld en de knoppen zitten niet horizontaal, zoals op een brailleschrijfmachine, maar zijn gepositioneerd in de vorm van de zes op een dobbelsteen. Ik realiseer me dat dat betekent dat ik mijn handen anders moet houden tijdens het typen. Er zaten nog een paar toetsen op waarvan ik op dat moment nog niet wist waarvoor ze waren. Om optimaal gebruik te kunnen gaan maken van de Hable One, maakte ik een mentale notitie om op internet een handleiding te zoeken.

Uiterlijk

De Hable One weegt 90 gram en is gemaakt van zwart plastic met witte en zwarte knoppen. De afmetingen zijn: 120 mm × 65 mm × 32 mm. Daarmee is hij iets korter en smaller dan een iPhone SE2020, maar is hij wel dikker.
Er zitten acht grote knoppen op om 6-puntsbraille mee te typen. Je houdt de Hable One met twee handen vast, met de kant met de knoppen (de voorkant) van je af, en waarbij de aan/uit knop naar boven wijst.
Zes ronde, witte knoppen staan op het apparaat als een braille-cel of de zes van een dobbelsteen.
De zes ronde knoppen zijn genummerd, net als de puntjes van een braille-cel op een brailleleesregel. De drie knoppen aan je linkerhand zijn van boven naar beneden genummerd met 1, 2 en 3. De drie knoppen aan je rechterhand zijn genummerd van boven naar beneden met 4, 5 en 6.
De andere twee knoppen zijn grote, zwarte, langwerpige knoppen. Eentje links van knop 1 en 2 en de tweede rechts van punt 4 en 5. Respectievelijk zijn dit knop 7 en knop 8.
Als je de Hable One vasthoudt, zit in het midden van de onderkant een aansluiting voor de usb-kabel. De Hable One gaat, als hij is opgeladen, ongeveer 50 uur mee.
Op de bovenkant zit een kleine schuifknop, waarmee je de Hable One aan en uit zet.
Op de achterkant, dus het deel dat je naar je toe houdt tijdens het typen, zit een uitvouwbare ring. Hieraan kun je een meegeleverd polsbandje vastmaken, zodat je de Hable One niet per ongeluk kunt laten vallen.

Gebruik

Je koppelt de Hable One via bluetooth aan je telefoon. Je kunt ermee typen en je iPhone met sneltoetsen bedienen.

Tekst typen

Het was voor mij even wennen de Hable One in twee handen te houden en zo te typen. Omdat ik gewend ben mijn handen horizontaal, naast elkaar, te houden als ik braille schrijf, raken mijn vingers soms wat in de war met het op het juiste moment dezelfde knoppen indrukken. Hoe meer ik op de Hable One typ, hoe makkelijker het gaat. Ik heb als kind al braille leren schrijven en alhoewel de houding van je handen anders is, gebruik je dezelfde vingers voor dezelfde puntjes. De toetscombinaties voor een hoofdletter (knop 4 en 6) en cijferteken (knop 3, 4, 5, 6) waren voor mij dan ook niets nieuws. Ook de leestekens zijn zoals ik het ooit in de braille-les leerde op school met bijvoorbeeld een punt met knop 2, 5 en 6. Wel moest ik wennen aan de nieuwe handelingen, zoals:

 • Apenstaartje = Eerst één keer op 5 en dan druk je de knoppen 3, 4 en 5 tegelijk in.
 • Backspace = Knop 7.
 • Enter = Knop 1 en 8.
 • Shift-enter = Knop 2 en 8.
 • Spatie = Knop 8.

Handige sneltoetsen

De Hable One heeft veel sneltoetsen om je telefoon mee te bedienen. Een paar van mijn favoriete zijn:

 • Met de sneltoets 1, 2, 5 ga je terug naar home.
 • Met de sneltoets 1, 2, 3 spring je naar het eerste item op het scherm.
 • Met de sneltoets 4, 5, 6 spring je naar het laatste item op het scherm.
 • Met knop 7 ingedrukt houden en 8 meerdere keren indrukken en weer loslaten, kun je vooruit scrollen. Als je knop 8 ingedrukt houdt en klikt met knop 7 scrol je achteruit.
 • Druk op knop 7 en 8 om een item te activeren.
 • Druk op 1 en 2 om de terugknop te activeren.
 • Druk als je in een tekstveld staat op 2 om de dicteerfunctie te starten.
 • Druk op 3 voor de magic tap. Hiermee neem je de telefoon op of hang je op. Ook om media af te spelen/ pauzeren. (Let op: deze functie is alleen beschikbaar voor iOS)

Je kunt nog veel meer doen met de Hable One, zoals tekst selecteren. Een handleiding vind je hier.

Conclusie

Ik vind de Hable One een zeer fijn toetsenbordje om mee te typen. Ik moet wel meer oefenen voordat ik er moeiteloos mee kan schrijven, daar ik moet wennen aan de houding waarin ik mijn vingers moet houden en de sneltoetsen moet leren. Qua afmetingen had hij van mij iets kleiner en dunner gemogen. Dan was hij nog net iets handzamer. Hij weegt bijna niets en is eenvoudig mee te nemen. Wel mis ik een beschermhoesje voor wanneer je hem in je handtas meeneemt. Op deze kleine verbeterpuntjes na vind ik de Hable One een goed hulpmiddel, dat ik zeker op mijn verlanglijstje zet.

Meer weten over de Hable One?

Wil je meer informatie over de Hable One? Klik dan hier om naar hun website te gaan.

Let op: De Hable One is een relatief nieuw hulpmiddel en wordt nog niet overal standaard vergoed. Neem voor vragen over vergoeding contact op met je hulpmiddelenleverancier.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.