Nieuws! Tarka en ik staan vandaag in de bijlage van het AD (Mezza)

Foto van Debby die op de grond zit met zwarte labrador Tarka. Ze kijken beide in de camera.

Deel dit bericht met je netwerk!

Zaterdag 18 november 2023 staan Tarka en ik in de krant. Vorige week werd ik telefonisch geïnterviewd door journaliste Jorinde Benner voor de rubriek ‘Mijn weekend’ in Mezza, het weekendmagazine van het AD. Tarka, mijn blindengeleidehond, en ik werden daarvoor woensdag gefotografeerd door fotograaf Jean-Pierre Jans, terwijl we in het park lopen. Op de foto zie je Tarka die door een plas raast en op de voorgrond loop ik. Het artikel stond in de papieren krant en is voor abonnees online te lezen. Hieronder de tekst.

Een tikje anders, maar niet zielig

MIJN WEEKEND
Door: JORINDE BENNER
De weekends van Debby Buis (43) uit Hoorn zijn zoals van iedereen: ze leest, kijkt series, ze blogt, gamet en wandelt met hond Tarka. Ook al is ze blind.
Tarka is niet zomaar een hond voor Debby, ze is haar ogen.
Maar met omleidingen kan Tarka niets. Nu in Debby’s woonplaats aan de weg wordt gewerkt, moet vriend Paul haar begeleiden omdat ze de omleiding niet kan zien. Hij vindt haar beperking geen probleem, maar Debby waakt ervoor dat Paul haar helper wordt. Het moet wel om hun lol draaien. Naar boeken lúístert Debby; brailleboeken nemen meters ruimte in beslag. Voor haar series en games gebruikt ze voorleessoftware. Er bestaat zelfs een Facebook-groep die scènes voor je beschrijft. Wat ze maar wil zeggen: ondanks haar visuele beperking doet Debby in haar weekends de normale dingen die iedereen doet. Daarover houdt ze een blog bij: Tikje anders. Want Debby is niet zielig, maar er zijn altijd dingen waar ze tegenaan loopt. Zo kan ze appen en op de computer werken, maar als bij een foto de ‘alt-tekst’ ontbreekt – die beschrijft wat op de afbeelding te zien is – ontgaat die haar. En toen ze laatst tijdens het keramieken een potje paars wilde glazuren moest daar iemand bij helpen.
Debby heeft haar beperking al haar hele leven. Lange tijd zag ze kleuren en vormen, kon ze zelfs een kranten-kop lezen. Tot ze in 2014 haar laatste restje gezichtsvermogen verloor door netvliesloslating. Ze deed havo-examen, volgde twee hbo-opleidingen en was geschiedenisdocent. En toen kwam long covid. Ze was altijd al sneller moe, het dagelijks leven kost meer inspanning als je een zintuig mist. Nu was die vermoeidheid tien keer erger. Sinds ze is afgekeurd werkt ze vaker als vrijwilliger bij KNGF Geleidehonden, waar ze voorlichting geeft op scholen en aan gezinnen die blindengeleidehonden opleiden. Want bij de pakken neerzitten, dat kent ze niet.
(Bron: Mezza magazine van het AD van 18-11-2023)

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Nieuws! Tarka en ik staan vandaag in de bijlage van het AD (Mezza)

  1. Ik heb het nu gelezen Debby. Ik zie alleen de foto niet. Goed geschreven. Inderdaad je doet ook veel al kun je niet zien.. Bij Stumpel was het AD uitverkocht die zaterdag.

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.