Vuurwerk

Foto van twee vuurpijlen die in de lucht ontploffen.

Deel dit bericht met je netwerk!

Het is alweer de laatste vrijdag van 2023. Overmorgen is het oudjaarsavond. Dit jaar blijven mijn partner en ik thuis bij onze vier katten. Lekker op de bank of in bed de oudjaarsconferences kijken en oliebollen eten. Een van onze huisgenoten is er uit noodzaak ook dit jaar niet bij; Tarka mijn blindengeleidehond.

Uit logeren uit noodzaak

Aan het eind van elk jaar logeert Tarka uit noodzaak bij mijn ouders, omdat ik niet met haar over straat durf in deze tijd. Ik ben als de dood voor vuurwerkknallen, omdat ik niet zie waar en wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Toen ik klein was ging er een bommetje vlak naast mij af. Sindsdien kom ik liever niet op straat tijdens de vuurwerktijd. Mijn angst wil ik niet overdragen op mijn hond. Als een geleidehond eenmaal bang is voor vuurwerkknallen, kunnen ze niet meer hun werk doen en worden ze afgekeurd. De hond kan dan bijvoorbeeld al schrikken van een dichtslaande autodeur, wat maakt dat hij dan niet meer let op zijn baas.
Als ik er in deze tijd uit moet, doe ik dat met iemand die kan zien, zodat die mij kan waarschuwen dat iemand een vuurwerkbommetje gaat afsteken.

Vuurwerkregels

Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Als iedereen dat ook echt zou doen, hoor je mij niet klagen. Maar hier in de wijk beginnen ze al begin oktober met afsteken en hoe dichter we bij de jaarwisseling komen, hoe meer knallen ik hoor en hoe zenuwachtiger ik word bij het uitlaten van Tarka. In december lopen we maar korte uitlaatrondjes om zo snel mogelijk weer thuis te kunnen zijn en maak ik niet te veel afspraken buiten de deur.
Omdat ik zonder angst met mijn geleidehond over straat wil kunnen lopen, tekende ik jaren geleden al het vuurwerkmanifest. Ik hoop dat ik ooit weer zonder stress over straat kan buiten de officiële vuurwerktijden.

Beste wensen

Ik wens iedereen een geweldig, gezond en liefdevol 2024, waarin mensen weer meer rekening met elkaar houden en er meer geluisterd wordt naar elkaar.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

2 gedachten over “Vuurwerk

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.