Hoe lees ik kerstkaarten met mijn visuele beperking?

Foto van drie kerstkaarten die op een donkerbruine, houten ondergrond liggen. De linker kaart heeft een afbeelding van een kerstman, kerstboom en cadeaus met de tekst "kerstgroetjes". De middelste kaart toont een landschap met riet tegen een blauwe lucht met wolken. De rechter kaart heeft een foto van een hond verkleed als rendier met de tekst "Hele fijne feestdagen!" en een kleine afbeelding van een kerstman en een sneeuwpop onderaan.

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe lees ik kerstkaarten met mijn visuele beperking?

Vooroordelen

‘Jij moet altijd alle post laten voorlezen.’
Onzin! Dit is niet altijd nodig.

Vooraf

Over een paar dagen is het alweer kerst 2023. Tijd voor een themablog over iets kerstachtigs. Met kerst laat je mensen weten dat je aan ze denkt, door een kerstkaart te sturen. Tegenwoordig zijn dit ook vaak WhatsApp berichten of mails. In deze blogpost leg ik uit hoe ik die kerstpost kan lezen.

Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Hoe lees ik kerstkaarten met mijn visuele beperking?

In mijn blogposts ‘Hoe tuig ik een kersboom op met mijn visuele beperking?’ en ‘Hoe pak ik een cadeau in met mijn visuele beperking?’ lees je andere kerstblogs.

Brievenbuspost

Er is hierbij verschil tussen handgeschreven kaarten en braille kaarten.

In mijn blogpost ‘Hoe doe ik administratie en handel ik financiële zaken af met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik mijn post afhandel.

Handgeschreven kerstkaarten

Het lezen van de standaard kerstkaart met handgeschreven tekst was toen ik nog een klein beetje kon zien vaak een uitdaging. Ik las de kaart met mijn tv-loep, een grote monitor met daaronder een camera. Ik nam nooit de moeite om de afbeelding op de voorkant te bekijken, omdat ik te slecht zag om daar iets uit op te maken. Handgeschreven teksten waren ook lastig leesbaar en dan vooral als mensen er extra werk aan hadden besteed om mooie krullerige letters te maken. Als een naam voor mij niet goed leesbaar was, was het vaak raden. Het begint met een S. Wie ken ik met een S? Simone? Nee, die heeft me vorige week zelf haar kaart gegeven. Simon? Die stuurt nooit kaarten. Hij is vast van Sanne. De twijfelkaarten hield ik even apart tot ik bezoek had van iemand die ze kon voorlezen.

In mijn blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je wat ik nu zie en wat ik vroeger nog kon zien.

Inmiddels ben ik blind. Kaarten laat ik daarom voorlezen door mijn partner. Dit jaar heb ik voor het eerst geprobeerd een kerstkaart voor te laten lezen door de app Be My Eyes. Dat was een gedeeltelijk succes. Eindelijk krijg ik een uitgebreide beschrijving van de afbeelding op een kaart en de handgeschreven tekst in de kaart. Be My Eyes had echter wel moeite met de naam die onder de tekst stond en met het jaartal. Na een paar foto’s van de binnenkant, kreeg ik variaties van de naam: Rin, Rim, Rini. Dit zei mij niets. Toen ik mijn partner later liet kijken, stond er Ria. Ik hoor hier wel positieve verhalen over van anderen, dus misschien had ik pech.

Fotobeschrijving 1:
‘Op de foto ligt een kerstkaart op een donkerbruine houten ondergrond. De voorkant van de kaart toont een illustratie van een gouden kerstbeer met een rode kerstmuts op. De beer staat naast een groene kerstboom versierd met rode en blauwe ballen en een gouden ster bovenop. Onder de boom liggen kleurrijke cadeautjes. Boven de illustratie staat de tekst “Lieve kerstgroetjes” in zwarte letters.’

 

Fotobeschrijving 2:
‘Op de foto zie je een opengevouwen witte kaart op een donkerbruin houten oppervlak. Op de rechterkant van de kaart staat een handgeschreven bericht dat luidt:
“Fijne dagen en een knuffelzacht 2022
lieve groetjes
Rin”’

 

 

In mijn blogpost ‘Recensie > Vernieuwde app Be My Eyes’ lees je wat ik allemaal met deze handige app kan doen.

 

Braille kerstkaarten

Het handigst voor mij zijn kaarten met een tekst in braille. Sommige blinde vrienden brailleren hun kaarten zelf met een brailleschrijfmachine, anderen laten ze versturen door een speciale service, zoals Dorestad Services.
Het is ook leuk als er iets te voelen is aan de kerstkaart. Bij sommige kaarten kun je de vorm van de kerstboom voelen of zitten er 3d-elementen op de kaart, waardoor ik de afbeelding toch mee krijg hoewel ik niet zie.

Mail, WhatsApp en social media

Het aantal kerstkaarten dat wij ontvangen, neemt elk jaar af. Van vrienden ontvang ik in plaats daarvan steeds vaker een kerstgroet via de mail met daarin een link naar een YouTube-filmpje of met een persoonlijke bijlage. Ook zie ik dit jaar veel kerstwensen via social media voorbijkomen. Voorgaande jaren kreeg ik er ook meerdere via WhatsApp, maar die heb ik dit jaar nog niet ontvangen.
voor mij zijn zulke digitale wensen veel fijner. Mijn computer en iPhone lezen de berichten en de naam van de afzender voor.

In mijn blogposts ‘Hoe gebruik ik een computer met mijn visuele beperking?’ en ‘Hoe gebruik ik een iPhone met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik kan mailen, Whatsappen en hoe ik gebruik maak van social media.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

De meesten doen het zoals ik het hierboven beschrijf. Slechtzienden kunnen de kaarten soms lezen met hulpmiddelen en blinden laten ze voorlezen. Ik las onlangs ook iets over sprekende kerstkaarten, waarop je je eigen persoonlijke boodschap kunt inspreken. Ik heb deze nog niet zelf mogen uittesten en ken ook niemand die zo een kaart heeft ontvangen.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.