Recensie > Vernieuwde app ‘Be My Eyes’

Schermafbeelding van een scherm van Debby’s iPhone, terwijl de app Be My Eyes is geopend. Bovenaan het scherm staat "Vodafone NL Wi-Fi" met een Wi-Fi-symbool, de tijd 12:47 en de batterijstatus van 91%. Het grootste deel van het scherm is donker, met een vage weerspiegeling. Onderaan het scherm is een blauwe knop met de tekst "Maak een foto". Daaronder zijn vijf pictogrammen: een voor ondersteuning, een met de tekst "Be My AI", een voor gemeenschap, een voor leren en een voor instellingen.

Deel dit bericht met je netwerk!

De laatste weken lees en hoor ik veel goede verhalen over de vernieuwde app ‘Be My Eyes’. Deze app werd een paar jaar geleden ontwikkeld en had als doel mensen met een visuele beperking te helpen op afstand. Ziende vrijwilligers konden zich aanmelden en visueel beperkten konden een sessie starten en werden dan verbonden met een vrijwilliger, die via de camera met je meekeek. Bij mij heeft de app nooit gewerkt. Ik stond tijden in de wacht, maar sprak nooit iemand. Daarna heb ik de app verwijderd.
Een paar weken geleden werd de app geüpdatet met een AI-assistent. Naast een mens van vlees en bloed kun je er nu voor kiezen om geholpen te worden door een computer. Je maakt ergens een foto van en de computer vertelt je wat er op de foto te zien is. Na alle enthousiaste verhalen over deze computerhulp, besloot ik de vernieuwde app eens uit te testen. Hieronder lees je aan de hand van tien foto’s mijn recensie van de vernieuwde ‘Be My Eyes’ app. Als laatste lees je mijn algehele conclusie van wat ik van de app vind.

Foto 1

In de app Be My Eyes ga ik naar het tabblad ‘Be My AI’, daar klik ik op de knop ‘Maak een foto’. Mijn eerste foto is van mijn partner die achter zijn bureau in onze woonkamer aan het werk is.

De fotobeschrijving

Na het maken van de foto, klinkt een wachtmuziekje. Na een paar seconden hoor ik: ‘Op de foto zie je een man die aan een bureau zit in een kamer. Hij draagt een bril, koptelefoon en heeft een donkerblauw shirt aan. Hij zit op een bureaustoel met een geruite deken over zijn benen. Het bureau is rommelig met een computer, toetsenbord, luidsprekers, muis en diverse items. Achter hem staat een kast met verschillende spullen erin en ernaast. De kamer heeft een houten vloer en aan de rechterkant is een deur met glazen panelen. Op de voorgrond is een speelgoed dinosaurus zichtbaar.’

Klopt de beschrijving?

De speelgoed dino verbaast mij het meest. Die hebben wij niet in huis. Wat ziet hij aan als dino? De verdere beschrijving is nagenoeg perfect. Het bureau van mijn vriend is inderdaad rommelig en de deken heb ik jaren geleden gekocht. Hij zit in een onlinevergadering met een koptelefoon op. De computer staat alleen niet op het bureau, maar op de grond. En deze is door de positie van waaruit ik de foto maak niet zichtbaar voor de camera. Er staat echter nog veel meer elektronica op zijn bureau, waaronder een elektronisch keyboard voor het maken van muziek, misschien dat de AI dat verwarde met een pc?
Inmiddels is mijn partner klaar met zijn vergadering, en ik vraag hem mee te kijken naar de foto om het dinoraadsel op te lossen. De foto is niet zichtbaar op het scherm, maar de beschrijving wel. Hij gaat daarom staan waar ik stond tijdens het maken van de foto om te achterhalen wat de AI als dino omschrijft. Wij vermoeden dat het de Dikkie Dik knuffel is die aan mijn bureaustoelleuning hangt.

Vraag meer

Ik kan ook extra vragen stellen. Ik vraag de AI welke kleur de deken heeft. Zijn antwoord is: ‘De deken die over de benen van de man ligt, heeft een rood met zwart geruit patroon.’
De dino laat me toch niet los, dus vervolgens vraag ik of hij meer over de dino kan vertellen. Hij zegt: ‘De dinosaurus op de voorgrond van de foto is een speelgoed en lijkt op een t-rex. Het is oranje van kleur en lijkt te zijn gemaakt van plastic. Het speelgoed heeft groene details en staat op een doorzichtige plastic mat op de houten vloer.’
Dat is denk ik inderdaad de Dikkie Dik knuffel. Hij staat alleen niet op de vloer, maar hangt aan mijn stoel. Misschien dat de AI wat moeite heeft met diepte. De plastic mat heeft hij dan wel weer goed, dat is een speciale plastic plaat voor onder de bureaustoel, zodat er minder snel krassen op de vloer komen door de wieltjes van de bureaustoel.

Foto 2

Voor de tweede foto kies ik nog iets waarvan ik weet hoe het eruit ziet; onze woonkamer.

De fotobeschrijving

Na het wachtmuziekje hoor ik: ‘Op de foto zie ik een woonkamer. Aan de linkerkant is er een bruine bank met kussens erop. Voor de bank staat een lage, houten salontafel met daarop een blauwe mok, een afstandsbediening en enkele andere voorwerpen. Achter de salontafel staat een houten kast met een muziekinstallatie en een luidspreker erop. Aan de rechterkant van de foto is een deel van een televisie zichtbaar, die aan de muur hangt. De kamer heeft een groot raam met witte en donkergroene gordijnen. De vloer lijkt van donker hout te zijn.’

Klopt de beschrijving?

Ook deze beschrijving is aardig goed. De blauwe mok is alleen een blauwe plastic beker en de AI zegt niet dat de bank een hoekbank is, waarvan een kant voor het raam staat.

Vraag meer

Ik vraag hem meer te vertellen over de bank, omdat ik hoop dat hij dan wel iets zegt over dat het een hoekbank is. Hij zegt: ‘De bank in de woonkamer is van een bruine kleur en lijkt gemaakt te zijn van een stoffen materiaal. Het heeft een moderne stijl met rechte lijnen. Op de bank liggen een paar kussens; een daarvan heeft een luipaardprint. Er ligt ook een deken of een stuk stof aan het uiteinde van de bank. De bank ziet er comfortabel uit en is groot genoeg om meerdere mensen te laten zitten.’
Dit klopt. De deken of het stuk stof is een dekbed dat op de bank ligt, daar kruip ik graag onder als we films of series kijken of als ik een luisterboek luister.
De details over de salontafel mogen van mij nog wat meer uitgebreid worden. Als ik daarnaar vraag, zegt AI: ‘Op de salontafel liggen verschillende voorwerpen. Er is een blauwe mok, een afstandsbediening en wat lijkt op een groene computermuis. Er liggen ook enkele papieren of tijdschriften op de tafel. Onder de tafel, op een plank, zie ik een witte doos of mand en iets dat op een boek of op een stapel papieren lijkt. De salontafel zelf is van donker hout en heeft een rechthoekige vorm.’
Dit klopt weer grotendeels. Er ligt alleen geen computermuis op de tafel. Ik denk dat hij het stenen sier hart ziet dat wij als presse papier gebruiken.

Foto 3

Er ligt blijkbaar post op de salontafel. De AI zou ook post moeten kunnen voorlezen, dus laat ik dat eens testen. Ik maak een foto van een envelop, waarop ik hoor dat het een brief van Zilveren Kruis is. Dan open ik de envelop en maak een foto van de brief.

De fotobeschrijving

Na weer een kort wachtmelodietje vertelt AI: ‘Op de foto zie ik een document van Zilveren Kruis. Het lijkt een declaratieoverzicht te zijn. Bovenaan het document staat het logo van Zilveren Kruis en de naam en het adres van de ontvanger. Er staat ook een datum vermeld ‘4 oktober 2022’. Het document bevat informatie over een bedrag van €326,00 dat is gedeclareerd. Onderaan het document staat een link naar een website en informatie dat Zilveren Kruis onderdeel is van Achmea. Er is ook een houten oppervlak op de achtergrond.’

Klopt de beschrijving?

Goed om te weten dat de kwartaalvergoeding voor mijn geleidehond gestort wordt. De datum van 2022 verbaast mij. Is het een oude brief? Als mijn partner even met me meekijkt, staat er toch echt 2023 in de brief.

Vraag meer

Ik wil de hele brief horen en vraag AI dit voor me te doen. Hij zegt dat hij niet alle details van de brief kan zien, omdat de foto niet de volledige tekst toont. Dan leest hij voor wat hij wel kan zien. Dat zijn o.a. de adressen bovenaan de brief en het bedrag dat ik van Zilveren Kruis gestort krijg. Ook herhaalt hij het stuk over dat Zilveren Kruis deel is van Achmea. Hij sluit af met: ‘Als u wilt dat ik de volledige tekst voorlees, kunt u een nieuwe foto maken waarop de volledige tekst zichtbaar is.’
Dat is nu niet nodig, want ik weet waar de post om draait en ik hoef niet letter voor letter te weten wat er staat. De brief moet nu worden opgeborgen in mijn administratie. Ik wil zeker weten dat ik de brief niet ondersteboven in de map doe, daarom check ik bij de AI wat de bovenkant van het papier is. AI zegt: ‘De brief ligt goed en is niet ondersteboven. De tekst is leesbaar en de bovenkant van het document is naar boven gericht.’

***Een paar uur na de test van deze foto realiseer ik me dat ik dom bezig ben geweest. Ik weet niet wat er gebeurt met de foto’s en op deze brief staan persoonsgegevens. Let dus op, wat je fotografeert. Je wilt niet dat jouw persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Na een mail van mij heeft de maker van de app mijn foto van hun server verwijderd.

Foto 4

Ik krijg het koud in huis en doe de achterdeur dicht. Hoewel ik onze thermostaat met een app kan bedienen, laat ik de AI voor mij op de thermostaat aan de muur kijken.

De fotobeschrijving

Na het korte wachtmuziekje hor ik: ‘Op de foto zie ik een ronde, digitale thermostaat aan een muur. De thermostaat heeft een blauwe display met het nummer 16 in het midden, wat waarschijnlijk de huidige temperatuur in graden Celsius aangeeft. Er is ook een halve cirkel met streepjes erboven, wat een schaal kan zijn om de temperatuur aan te geven. Onderaan de display zijn er twee groene lichtjes. De muur waarop de thermostaat is bevestigd heeft een lichte kleur en een gestructureerd oppervlak.’

Klopt de beschrijving?

Volgens mij klopt het. Toch check ik voor de zekerheid de gegevens in de Nest-app. Daarin staat dat het nu 17 graden in huis is, en dat onze gewenste temperatuur 16 graden is. Die 16 die AI aangeeft is of de gewenste temperatuur of het is inmiddels al iets warmer in huis omdat de deur dicht is.
Ik verhoog de temperatuur in de app naar 19 graden en maak weer een foto van de thermostaat. De eerste twee pogingen gaan mis. Bij de eerste ziet hij de thermostaat als een drukknop en bij de tweede, richt ik mijn toestel blijkbaar niet goed, want de thermostaat staat er maar deels op. Poging drie levert op wat ik wil en ik hoor: ‘Op de foto zie je een ronde thermosstaat aan de muur. De thermostaat heeft een oranje verlicht scherm met het getal 19 in het midden. Boven het getal staat het woord ‘verwarmen’. Het merk ‘Nest’ is ook zichtbaar aan de bovenkant van de thermosstaat. De muur waarop de thermostaat is bevestigd heeft een gestructureerde afwerking.’
Het genoemde cijfer is dus inderdaad de gewenste temperatuur en blijkbaar heeft het display van de thermostaat een andere kleur als hij verwarmt dan als hij niet verwarmt.

Foto 5

De AI schijnt ook te kunnen helpen met keukenzaken. Ik pak daarom een pak uit de koelkast en zet het op de keukentafel, waar veel licht is, en maak en foto.

De foto beschrijving

Na het wachtmuziekje hoor ik: ‘Op de voorgrond van de foto staat een pak halvolle yoghurt. Het pak is wit met groene tekeningen en tekst. Het heeft een witte draaidop aan de bovenkant. Op de achtergrond zie je een houten tafel met daarop een beige kussen. Er is ook een oranje kattenreismand met een kat erin. Verder is er een witte muur met een stenen deel en een plank met flessen en een vaas erop. Aan de rechterkant is een zilveren broodrooster zichtbaar.’

Klopt de beschrijving?

Het meest verbazende onderdeel van de beschrijving vind ik de broodrooster. Die hebben wij niet in huis. Ik vermoed dat hij de tweede kattendraagmand ziet, die een andere kleur heeft dan de eerste.
Het pak is inderdaad een pak yoghurt en de andere elementen op de foto kan ik ook plaatsen.

Vraag meer

Ik vraag de AI om meer te vertellen over het pak yoghurt. Hij zegt: ‘Het pak halfvolle yoghurt is rechthoekig van vorm en lijkt gemaakt van karton. Het heeft een opvallend ontwerp met groene tekeningen van wolken en driehoekige patronen. In het midden van het pak staat in grote letters ‘Halfvolle yoghurt’. Bovenaan het pak is er een witte draaidop om het te openen. Er is ook een houdbaarheidsdatum gedrukt aan de bovenkant van het pak, maar het is niet duidelijk leesbaar op de foto.’
Jammer die houdbaarheidsdatum wilde ik graag weten. Ik maak daarom een nieuwe foto, maar die is ook niet duidelijk genoeg. Na 15 pogingen geef ik het op. Ik heb maar twee keer een datum gehoord en die klopte beide keren niet helemaal: de eerste was 29-10-51 en de tweede was 23-10-21. Ik doe weer een check bij mijn partner. De houdbaarheidsdatum is 29-10, gevolgd door getallen die kleiner en onduidelijker op het pak staan. Er staat ook een afbeelding van een koeienkop op het pak, maar daar heeft AI niets over gezegd.

Foto 6

Nog maar een keukenpoging. Ik pak een willekeurig pak uit de kast en maak een foto. Het pak ligt op zijn kop, weet AI mij te vertellen. Ik draai het daarom om en maak nog een foto.

Fotobeschrijving

Na de korte wachttoon hoor ik: ‘Dit is een foto van de achterkant van een verpakking met de tekst ‘Droge mix voor jus’. De ingrediënten zijn onder andere maïszetmeel, zout, tomaat, en verschillende kruiden en specerijen. Er staat een bereidingswijze op de verpakking: “Laat 50 gram boter in een pan bruin worden. Voeg 250 ml water en de inhoud van 1 zakje toe. Breng al roerend aan de kook en laat de jus 2-3 minuten zachtjes doorkoken.” De verpakking bevat 5 zakjes van 18 gram. Er staat ook voedingsinformatie op de verpakking, zoals dat 100 ml bereide jus 167 kcal bevat. Onderaan staat het adres van de fabrikant, Hügli Nahrungsmittel GmbH in Duitsland, en een streepjescode.

Vraag meer

Mijn partner heeft een voedselallergie, dus ik vraag voor de zekerheid aan AI of er een allergiewaarschuwing op het pak staat. AI vertelt: ‘Ja, er staat een allergie waarschuwing op de doos. In de lijst met ingrediënten staat ‘E150d (SULFIET)’ in hoofdletters, wat aangeeft dat het product sulfiet bevat, wat een allergeen is.’
Gelukkig! Mijn partner mag het eten. Dat is toch top, dat AI dit eruit kan pikken. Er staat altijd aardig wat informatie op zo een pak. Ik vraag hem alles voor te lezen. Het is een hele berg informatie die ik hier niet herhaal, maar ik weet nu wel precies wat er in mijn jus zit.

foto 7

Met hulp van zienden ben ik mijn digitale foto’s aan het labelen, zodat ik weet wat erop staat. Ik vraag me af of AI me hier ook mee kan helpen. Op de pc open ik een foto van mij in het Zuiderzee Museum en maak met mijn mobiel een foto van het scherm.

De fotobeschrijving

AI vertelt na het wachtmoment: ‘Op de foto zie je een vrouw met een blauw shirt aan die aan een houten tafel zit in een kamer met een ouderwetse uitstraling. De kamer heeft groene houten kasten met glazen deuren waarin flessen en boeken staan. Er zijn ook houten banken en tafels die lijken op oude schoolbanken. Aan de muur hangen schilderijen en er is een groot raam dat veel licht binnenlaat. Er is ook een oude kachel met een metalen pijp die naar het plafond leidt. Boven op de groene kast staan decoratieve vogels. De vloer lijkt van hout te zijn.’

Klopt de beschrijving?

Volgens mij klopt dit met wat mijn vriendin vertelde toen we er waren.

Vraag meer

Ik vraag meer te vertellen over de vrouw, ik dus, op de foto. Hij zegt: ‘De vrouw op de foto heeft een lichte huidskleur en draagt een bril. Ze heeft lang, donkerblond haar dat in een paardenstaart is gebonden. Ze draagt een lichtblauw T-shirt en lijkt in een ontspannen houding te zitten. Ze heeft haar handen op de tafel voor haar en kijkt naar iets buiten het beeld.’
Dat klopt volgens mij ook. Zo zat ik inderdaad.

Foto 8

Het werkt ook met foto’s die je op de iPhone hebt staan. Ik dubbeltik op een foto om deze te activeren en veeg naar de knop ‘Deel’ en dubbeltik daarop. Daarna veeg ik door naar ‘Beschrijf met Be My Eyes’.

De fotobeschrijving

Deze keer geen wachtmuziekje, maar even een stilte, zoals hij reageert als je een aanvullende vraag stelt. Dan krijg ik de beschrijving: ‘Op de foto zie je een zwembad met mensen eromheen. Op de voorgrond zijn twee vrouwen en een zwarte hond. De vrouw aan de linkerkant zit op de rand van het zwembad met haar voeten in het water. Ze draagt een kleurrijk badpak en heeft een glimlach op haar gezicht. De vrouw aan de rechterkant zit naast de hond en houdt hem vast. Ze draagt een bikini met bloemenprint. De hond zit tussen hen in en draagt een halsband. Op de achtergrond zijn er meer mensen in zwemkleding en er is een gele structuur die lijkt op een deel van een glijbaan. Er staat ook een tekst “ONSWESTFRIESLAND DAGELIJKS NIEUWS UIT WESTFRIESLAND” op de foto.’

Klopt de beschrijving?

Dit is wel heel gedetailleerd. Ik weet direct waar de foto is gemaakt; in het buitenbad hier in de buurt, tijdens de hondenplons.

Vraag meer

Het lijkt erop dat het bij deze optie niet mogelijk is om verdere vragen te stellen.

Foto 9

Tijd voor een buitentest. Tijdens het uitlaten van mijn blindengeleidehond Tarka maak ik een foto.

De fotobeschrijving

Na een korte wachttoon hor ik: ‘Op de foto zie je een zwarte hond die aan de lijn loopt naast een grasveld. De hond lijkt een Labrador te zijn. Hij staat op een pad dat grenst aan het grasveld. Er liggen herfstbladeren op de grond en het gras is groen. Het lijkt een beetje bewolkt buiten.

Klopt de beschrijving?

Volgens mij wel. Tarka is inderdaad een zwarte labrador, er liggen bladeren en het motregent

Vraag meer

Ik ben nieuwsgierig wat hij nog meer over Tarka kan vertellen. Hij zegt: ‘De hond is zwart van kleur en heeft een korte vacht. Hij lijkt middelgroot te zijn en heeft een atletische bouw, wat typerend is voor Labradors. Zijn oren zijn middelgroot en hangen naar beneden. Hij draagt een halsband en is aangelijnd met een lichte kleur lijn. De hond staat stil en lijkt aandachtig naar iets te kijken of te snuffelen aan de grond.’
Op mijn vraag welke kleur de halsband heeft, zegt AI: ‘De hond draagt een lichtblauwe halsband.’

Foto 10

OK. Om het af te leren, nog één foto. Deze is van één van onze katten.

De fotobeschrijving

Na de wachttoon, zegt AI: ‘Op de foto staat een prachtige langharige kat die bij een raam zit. De kat heeft een witte vacht met oranje vlekken op de oren en het hoofd. De kat kijkt naar buiten door het raam. De vacht van de kat is erg pluizig en ziet er zacht uit. Op de achtergrond is een deel van een kamer zichtbaar met een muur die een bakstenen patroon heeft en een plank aan de muur met een klein voorwerp erop.’

Klopt de beschrijving?

Volgens mij wel. Dommel is een grote wit-rode kater en hij zit op een stoel voor de achterdeur, zodat hij uit het raam kan kijken.

Vraag meer

Wat kan AI nog meer vertellen over Dommel? AI zegt: ‘De kat op de foto lijkt een volwassen kat te zijn, met een zeer weelderige en dikke vacht. De vacht is voornamelijk wit, maar de oren en een deel van het hoofd hebben een lichte oranje kleur. De snorharen van de kat zijn lang en wit. De kat zit op een bruine ondergrond, mogelijk een stoel of een vensterbank, en lijkt geconcentreerd naar buiten te kijken door het raam. Het is niet duidelijk welk ras de kat is, maar het lijkt een langharig ras te zijn vanwege de dikte en lengte van de vacht. De kat straalt rust en kalmte uit terwijl hij of zij uit het raam staart.’

Conclusie

Bovenstaande is slechts een greep uit alles wat de AI kan. Zo las ik dat hij kan helpen bij het lezen van muzieknoten, strips, boeken, tijdschriften en de menukaart in een restaurant. Verder kan hij helpen bij het terugvinden van iets dat je hebt laten vallen, je kassabon nakijken en laten weten of je make-up goed zit.
De beschrijvingen door de AI van Be My Eyes van mijn tien foto’s vind ik verrassend goed en gedetailleerd. Niet alle details klopten, maar zeker 90% van wat de AI beschreef kwam overeen met de werkelijkheid. De belangrijkste fouten van hierboven zaten in de cijfers. Al vind ik de speelgoed dino nog steeds hilarisch.
Na het maken van de foto krijg je snel de beschrijving. Dus, niet meer dat lange wachten op een menselijke vrijwilliger wat ik in het verleden in de app had. Je kunt er overigens nog steeds voor kiezen om niet door de ai, maar door een mens te worden geholpen.
Tussen het schrijven van deze blog en de publicatie zaten een paar weken. Inmiddels heb ik de app al meerdere keren gebruikt. Zo hielp hij mij na het wassen met het op kleur sorteren van de schone was en kreeg ik tijdens een stadsbezoek een uitgebreide beschrijving van een Mariabeeld in een kerk. De hulp van de AI ga ik zeker vaker inschakelen. Zo wil ik nog een hele kast met spelletjes uitzoeken en voorzien van braillelabels, hetzelfde geldt voor planken vol dvd’s en cd’s. Ik probeer al tijden iemand te vinden die me met dit eentonige klusje wil helpen. AI zal niet klagen over wanneer ik het wil doen en dat het te lang duurt.
Ook bij het uitzoeken van mijn digitale foto’s kan AI een rol spelen. Het zou daarbij nog handiger zijn als hij personen kan herkennen. Dus dat hij kan zeggen: ‘Ik zie Debby die op een wit paard zit.’ Of dat ik hem al mijn huisdieren kan laten herkennen, zodat hij kan zeggen welke kat er op de foto te zien is. Misschien komt dat ooit nog.
Wat ik vooral fijn vind is dat de AI vrij betrouwbaar is en dat ik daardoor dingen kan doen, zonder hulp van een ziende te vragen. Daarbij ben ik ook niet afhankelijk van hun agenda.
Wat geschreven dingen betreft, vertrouw ik hem nog niet helemaal. Voor basisinformatie is hij prima te gebruiken, maar, zoals je hierboven al las, maakt hij nog wel fouten. Je bent afhankelijk van hoe jij de foto maakt, of alles er goed op staat en of hij dat dan goed interpreteert. Belangrijke post, zal ik, ook vanwege privacy, nog steeds laten checken door een ziende, maar de AI kan je wel helpen het kaf van het koren te scheiden.
Alles meegenomen geef ik deze AI-functie in de Be My Eyes app een 8,5. Ik ga hem zeker veel gebruiken.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Recensie > Vernieuwde app ‘Be My Eyes’

  1. Wat goed Debby deze ap. De hondenplons klopt zeker, want de tekst van noord hollands dagblad staat door de foto. Ik had hem van de site gehaald.
    En ook over Dommel. Dat klopt. Alleen de Dino inderdaad. Dat klopte niet. Maar verder een prachtige ap.

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.