Gênant

Foto van het dak van een taxi met een bordje met het woord ‘Taxi’ erop.

Deel dit bericht met je netwerk!

Vier keer per jaar lees je hier gastblogs van anderen met een visuele beperking. De tweede gastblog van 2023 is geschreven door Jacky Ghijsen. In 2021 zouden wij samen Tikje Anders starten. Wegens vermoeidheidsklachten moest Jacky helaas stoppen. Gelukkig heeft ze nu haar eigen blogpagina op haar site https://flowerpowerart.nl.

Over de auteur

Jacky Ghijsen (43) heeft aangeboren slechtziendheid en is een creatieveling. Wat ze het allerliefst doet is creatief bezig zijn. In schrijven en schilderen kan ze de inspiratie kwijt om te laten zien wie ze is en wat haar motiveert. Als ze schildert, houdt ze een vergrootglas in haar linkerhand, het penseel in haar rechterhand, raakt haar neus het canvas bijna en verdwijnt ze in haar eigen wereldje. Jacky heeft naast haar eigen blog ook een boek geschreven genaamd ‘Verbloemen’. Hierin vertelt ze op geheel eigen wijze over haar strijd met kanker en wat ze daarbij moest inleveren.

Gênant

Op twaalf jarige leeftijd krijg ik van de arts te horen dat ik genezen ben van kanker. Het ‘normale’ leven kan weer beginnen, maar het reguliere onderwijs wordt vervangen voor speciaal onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen.

Vanaf dat moment word ik opgehaald met een taxi en in de namiddag zet die me weer thuis af. Vaak komt de taxi tegelijkertijd met de start van de school waar ik eerst op zat, tegenover ons huis, waardoor het dan in de straat druk is met wandelaars, fietsers en auto’s. Door de drukte kan ik niet goed zien welke auto of welk busje voor mij is bedoeld.

Op een ochtend doe ik vrolijk de schuifdeur van het taxibusje open en spring op de achterbank waar nog een ander meisje zit. Het meisje kijkt me verbaasd aan en vliegt meteen daarna naar buiten. De vrouw achter het stuur draait zich naar mij om en vraagt wat ik kom doen. ‘Naar school natuurlijk,’ zeg ik vol enthousiasme. Omdat ik geen reactie krijg, bekruipt me een vreemd gevoel. ‘U bent geen taxi, hè?’ vraag ik, terwijl ik net als het meisje heel snel de deur opendoe, wegren, langs mijn moeder die nog bij de voordeur staat, en me in het toilet verstop. Mijn moeder komt niet meer bij van het lachen en omdat ik de toiletdeur niet voor haar open wil doen uit schaamte en boosheid, staat ze uiteindelijk in haar broek te plassen.

Slecht zicht leidt soms tot verrassende situaties.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.