Blog Tikje Anders jaaroverzicht 2022

Foto van Debby die op de grond zit met zwarte labrador Tarka. Ze kijken beide in de camera.

Deel dit bericht met je netwerk!

In maart 2021 startte ik met deze blogpagina over mijn leven met een visuele beperking. In januari 2022 las je hier mijn ‘Tikje Anders jaaroverzicht 2021’. Ik wilde ook zo een overzicht van 2022 maken. Het duurde iets langer dan de bedoeling was, maar hieronder vat ik dan toch het afgelopen Tikje Anders jaar samen.

2022 in vogelvlucht

Het jaar 2022 was voor mij persoonlijk een heftig jaar, waarin ik een beslissing moest nemen, waarbij mijn hoofd, hart en lijf het niet eens waren. Op de blog die ik hierover schreef, kreeg ik onverwachts veel reacties van mensen die ook met hun energie worstelen. Ondanks dat ik, al ligt mijn hart daar, geen les meer kan geven, hielp ik (aankomend) studenten, en zelfs een docent, met mijn blogpost ‘Hoe kan ik lesgeven met mijn visuele beperking?’. Het voelt goed om anderen met mijn ervaringen vooruit te helpen in het uitoefenen van een vak, waarvan veel mensen denken dat dat niet mogelijk is als je blind bent.
Net als in 2021 postte ik in 2022 elke vrijdagavond om 19.00 uur een nieuwe blogpost over mijn leven met een visuele beperking. De twee categorieën waarmee ik startte, ‘Kijk mij nou!’ en ‘Hoe doe je dat?’, werden dit jaar vergezeld door de nieuwe categorieën ‘Kijk hen nou!’ en ‘Voelhoorns’, waarin ik respectievelijk gastbloggers aan het woord laat en mijn ervaringen deel over een product of event. Elian en Hedda bedankt voor jullie gastblogs ‘Jantje Beton’ en ‘Opgesloten’. Het is fijn voor de lezers ook de ervaringen van andere visueel beperkten te lezen.
Verder haalde ik de mijlpaal die ik me in 2021 had voorgenomen: 10.000 bezoekers!

Er gebeurde nog veel meer in 2022.

Media-aandacht voor de blog

In februari stond Blog Tikje Anders in de nieuwsbrief van Mentor Support en in juni plaatste ik het artikel ‘Met hulp van blindengeleidehond Tarka kan ik veel zelfstandig doen’ dat werd geschreven door een studente journalistiek. Op de valreep van het jaar stond Blog Tikje Anders ook nog in de Vakantiespecial van De Voorste Kamer.

Cijfers

In een jaaroverzicht horen cijfers. De onderstaande cijfers zijn afkomstig uit de statistieken van WordPress en Jetpack.

Algemene cijfers

Voor een blog zijn de cijfers over het aantal bezoekers en het aantal weergaven erg belangrijk. Voor Blog Tikje Anders waren de cijfers in 2022 als volgt.

  • 18.584 weergaven (in 2021 waren dat er 13.320);
  • 10.870 bezoekers (in 2021 waren dat er 7.160);
  • 138 reacties (In 2021 waren dat er 99);
  • 59 geposte blogs (in 2021 waren dat er 51);
  • 110.355 woorden (aantal van 2021 onbekend).

Volgers

Om nooit een blogpost te missen, kun je Blog Tikje Anders volgen via e-mailnotificaties, Twitter, Facebook en Instagram.

De volgcijfers van Tikje Anders zijn:

  • 64 volgers via e-mailnotificatie (in 2021 waren het er 28);
  • 261 Facebook volgers;
  • 132 Instagram volgers;
  • 32 Twitter volgers.

De vijf best gelezen blogs van 2022

Niet elke blogpost werd evenveel gelezen. Daarentegen trokken weer andere blogposts vrijwel elke week weer lezers aan. In 2022 bestond de top vijf bijna alleen uit ‘Kijk mij nou!’ blogs. Wat ik bijzonder vind, omdat de top vijf van 2021 vooral uit blogs uit de categorie ‘Hoe doe je dat?’ bestond.
De vijf best gelezen blogs van 2022 waren:

  1. Taststok tegen scootmobiel
   Over een nare ervaring in het park, waarbij ik met een kapotte taststok werd achtergelaten. De blog werd maar liefst 903 keer gelezen.
  2. Liever dood dan blind
   Deze blogpost over een oude dame die een zeer negatief beeld heeft van blind zijn, werd 603 keer gelezen.
  3. Aangerand
   Hierin vertel ik over een gênant moment, waarbij ik onbedoeld iemand aanrandde. De blogpost werd 584 keer gelezen.
  4. Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?
   Deze blog schreef ik in 2021 en postte ik als update opnieuw in 2022. Hij gaat over het verwoorden en uitleggen van mijn beperking en hij werd in 2022 441 keer gelezen.
  5. Bullseye
   Een blogpost over hoe opmerkingen je soms onverwacht diep kunnen raken, werd 413 keer gelezen.

Wat brengt 2023?

Het komende jaar blijf ik lekker bloggen over alles wat ik meemaak, komen er vier gastblogs, beantwoord ik vragen in ‘Hoe doe je dat?’ en deel ik mijn ervaringen met producten en evenementen. Zo ga je dit jaar lezen over:

  • Een dame die niets snapt van de boodschap: ‘De geleidehond niet aaien a.u.b.’;
  • Een ervaringsverhaal over een bezoek aan het Westfries museum;
  • Hoe ik me eenzaam kan voelen bij grote bijeenkomsten;
  • Een impressie van een retraite weekend voor blinden en slechtzienden;
  • Een gastblog van iemand die een bijzondere sport uitoefent;
  • Een impressie van een bezoek aan een museum over sterrenkunde.

Dit jaar komen er ook twee podcasts uit, waarvoor ik geïnterviewd ben en is er een foto van mij te zien bij een foto-expositie. Zodra ik meer weet, horen jullie het van me.

Conclusie

Het onderwerp van mijn blog (leven met een visuele beperking) is een zeer specifiek onderwerp. Ik had daarom nooit bezoekersaantallen verwacht die andere bloggers halen. Ik ben daarom extra trots op hoeveel mensen mijn blog weten te vinden en me afgelopen jaar lieten weten er veel aan te hebben.
De mijlpaal waar ik nu naar streef, is 25.000 bezoekers. Momenteel (21-1-2023) zijn dat er 18.668.

Help jij me mee dit doel te bereiken? Je helpt als volgt:

  • Bovenaan en onderaan elke blog staan deel knoppen voor Facebook, Twitter en LinkedIn. Deel de blogs van Tikje Anders alsjeblieft via jouw social media.
  • Volg Blog Tikje Anders via Twitter, Facebook en/of Instagram en like en deel de berichten met jouw vrienden via je tijdlijn. De directe links naar de socials van Tikje Anders vind je ook op de contactpagina.
  • Schrijf je via het invoerveld onderaan deze pagina in voor de e-mailnotificaties van nieuwe blogs. Je leest hier meer info indien je daar behoefte aan hebt.
  • Attendeer vrienden, kennissen en andere belanghebbenden op mijn site.

Alvast heel erg bedankt voor jouw hulp!

Nieuwjaarswens

Ondanks dat het inmiddels al eind januari is, wens ik je alsnog een gelukkig, gezond en humorvol 2023! Dat het voor iedereen maar een mooi jaar mag worden.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.