Wat zou je graag eens willen zien?

Foto van zwarte labrador Tarka, die naast Debby op een verhoging zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Wat zou je graag eens willen zien?

Vooroordelen

‘Jij kan je van alles een voorstelling maken in je hoofd.’
Nou, mooi niet! Helaas werkt het niet zo. Omdat ik niet alles kan aanraken, zou ik sommige dingen toch graag eens willen kunnen zien, om dat beeld te vergelijken met het beeld wat ik in mijn hoofd heb.

Vooraf

Begin juli postte ik o.a. op Facebook een oproep voor input, omdat ik door mijn onderwerpen voor deze blogcategorie ‘Hoe doe je dat?’ heen begin te raken. Door de reacties heb ik mijn lijstje weer aangevuld. Heb je ook een idee voor een onderwerp? Laat het me dan alsjeblieft hier weten.
Via Facebook kreeg ik een bijzondere vraag binnen. De vrouw vroeg: ‘Wat zou je graag eens willen zien?’ Ondanks dat ik mijn beperking heb geaccepteerd, zijn dat veel dingen. Misschien komt het doordat ik nog iets (2%) heb kunnen zien, dat ik me makkelijk een voorstelling van iets kan maken in mijn hoofd. Ook wel mentale representatie genoemd. Als bijvoorbeeld mijn partner me uitlegt hoe iets eruitziet, maak ik daar dus een 3d-voorstelling van in mijn hoofd. De vraag is dan wel of dat plaatje klopt met de werkelijkheid. Het is fijn als ik mijn idee kan toetsen, al zijn sommige dingen belangrijker dan andere.

Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Wat zou je graag eens willen zien?

Historische plaatsen

Het zal je niet verbazen dat ik, met mijn opleiding tot docent geschiedenis, bij dingen die ik wil kunnen zien, meteen denk aan bijzondere historische gebouwen of plaatsen. Nu doe ik het met beschrijvingen van boeken en uitleg van mensen met wie ik ben. Sommige dingen zijn zo groot dat, ik maar tot op twee meter hoogte kan voelen. Ik heb dan een beeld van het materiaal, maar hoe het eruitziet moet ik nog steeds van anderen horen.
Of mijn beeld correct is, zal ik helaas nooit weten. Zelfs toen ik nog een paar procent zicht had was dat niet genoeg om zoiets echt te zien. Ook foto’s of filmpjes van een locatie kan ik niet zien. Soms vind ik in een souvenirshop een model van een gebouw. Dat geeft mij een idee van de vorm, maar de details van de beschilderingen, het houtsnijwerk of andere bewerkingen mis ik alsnog.
Er is veel waarvan ik wel eens denk: ‘Dat had ik willen zien!’ Een paar die hoog op mijn lijstje staan zijn:

 • De beelden van Paaseiland;
 • De Sfinx van Gizeh in Egypte;
 • De piramide van Cheops in Egypte;
 • Het Colosseum in Rome;
 • De oude verloren Incastad Machu Picchu in Peru;
 • De ruïnes van Maya’s en Azteken in Mexico.

Naast historische gebouwen zijn er historische voorwerpen waarnaar ik benieuwd ben. Dat kan zijn omdat ik het vanwege mijn historische achtergrond interessant vind, of omdat het onderwerp veel in het nieuws was. Een paar voorbeelden:

 • De Gouden Koets van onze Oranjes;
 • De jurk uit de Gouden Eeuw, die door duikers is gevonden, en nu in museum Kaap Skil hangt;
 • De kleding van de oude Grieken, Romeinen of andere historische beschavingen.

 

In mijn blogpost ‘Hoe weet ik met mijn visuele beperking hoe dingen eruitzien?’ lees je hoe ik heb geleerd hoe dingen eruitzien en hoe ik zo een beeldbank opbouw in mijn hoofd.

Moderne wonderen

Naast historische plaatsen ben ik benieuwd naar modernere plekken. Denk aan grote steden zoals Londen, Parijs of New York. Ook was ik laatst in Japan (komt nog een blogpost over) waardoor ik benieuwd werd naar bijvoorbeeld het Shibuya-kruispunt in Tokio (=het drukste kruispunt ter wereld) en hoe de diverse Japanse kastelen eruitzagen.

Natuur

Ook de flora en fauna zijn voor mij een bron van giswerk. Ik lees en hoor regelmatig over fantastische dingen om te zien. Wat mij bijv. bijzonder lijkt om te zien, zijn verschillende natuurverschijnselen of bijzondere dieren. Denk aan:

 • Een zonsondergang in de oceaan;
 • Het noorderlicht;
 • Een regenboog;
 • De sterrenhemel of foto’s van het heelal;
 • Kersenbloesem in Japan;
 • The big five in Afrika: buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant;
 • Ook zou ik graag tijgers, panters, poema’s, giraffen en apen in de natuur zien.

Er is zoveel mooie natuur op de wereld. Zo zou ik graag de grand Canyon in Arizona, de Niagarawatervallen in Ontario en de grote bomen in het Sequoia National Park in California zien. Maar ook de oneindige oceaan of de woestijn.

Concepten begrijpen

Sommige dingen kun je pas echt begrijpen als je ze ziet. Af en toe verbaas ik me over hoe ver mijn ziende partner kan kijken. Dat hij bepaalde dingen ziet, zoals bomen die boven een huis uitsteken. Of juist dat hij het niet ziet. Dan moet hij mij dingen uitleggen over gezichtsveld en obstakels die het zicht beperken. Zo kan ik geen afstand inschatten als ik stil sta. Hij kan zeggen dat het nog 200 meter is naar de brug. Ik weet dat pas als ik een route heb gelopen.
Net als dat het voor mij niet uit te leggen was wat ik nog kon zien toen ik nog restvisus had, is het voor mij niet te begrijpen wat iemand met gezonde ogen precies wel en niet ziet.

In mijn blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je wat ik nu nog zie en wat ik vroeger zag.

Non-verbale communicatie

Ik mis het dat ik niet alle non-verbale communicatie meekrijg. Sommige emoties zijn af te lijden aan iemands stem. Lichaamshouding kan ook dorklinken in een stem. Helaas zijn niet alle emotionele uitingen of lichaamstaal hoorbaar. Een blinde kennis van mij praatte ooit met een meisje. Ze deed heel aardig, maar achteraf hoorde ik van degene achter de bar dat het meisje hele nare gezichten naar hem trok.
Toen ik nog uitging, baalde ik bijvoorbeeld dat ik geen oogcontact kon maken. Het flirten op afstand was er voor mij niet bij. Ook wist ik niet of iemand naar mij keek of me met zijn ogen uitkleedde.

In mijn blogpost ‘Hoe herken ik met mijn visuele beperking emoties bij anderen?’ lees je welke trucs ik heb om zonder het te zien emoties te herkennen.

Persoonlijk

Mis je geen persoonlijke dingen? Natuurlijk wel. Mijn eerste drie blindengeleidehonden heb ik met mijn beperkte zicht van toen kunnen zien, maar mijn huidige hond, Tarka, heb ik nooit gezien. Ik zou graag checken of het beeld in mijn hoofd, klopt met de werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor onze vier katten.
mijn ouders en mijn partner heb ik met mijn beperkte gezichtsvermogen nog een beetje kunnen zien, maar dat is al jaren geleden. Ik weet niet of het beeld in mijn hoofd nog klopt.
En ten slotte zou ik mezelf wel eens willen zien. Heb ooit mijn gezicht in een vergrotingsspiegel beter kunnen bekijken, maar ook dat was niet tot in de details.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

De meeste slechtzienden hoor ik zelden over dit onderwerp, omdat zij nog wat kunnen zien. Als blinde mensen het erover hebben, gaat het vaak over dat ze hun kinderen en partner of familie willen zien. Daarnaast zijn er ook dingen die zij interessant vinden in de wereld. Een mooie zonsondergang of de sterrenhemel zijn dingen die daarbij vaak terugkomen.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.