Zou ik een operatie ondergaan om weer te kunnen zien als dat kon?

Foto van Debby’s linkeroog, waarvan de pupil grijs is, doordat er veel littekenweefsel in het oog zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Zou ik een operatie ondergaan om weer te kunnen zien als dat kon?

Vooroordelen

‘Jij zou vast vooraan in de rij staan als er een mogelijkheid voor je was om weer te kunnen zien.’
Nou, mooi niet! Ik zou geen haantje de voorste zijn, maar zou wel graag met mijn eigen ogen de wereld zien.

Vooraf

Onlangs had ik een rondetafelgesprek met mensen met verschillende beperkingen. Binnenkort lees je daarover meer. In dat gesprek kwam ter sprake of we een operatie zouden ondergaan als we daarmee een einde konden maken aan onze beperking. Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt tijdens lezingen. Daarom vond ik het ook een mooie vraag voor deze rubriek.
Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Zou ik een operatie ondergaan om weer te kunnen zien als dat kon?

Is het voor mij mogelijk?

Op dit moment is het niet mogelijk mijn oogaandoening met een operatie te verhelpen. Ik heb altijd slecht gezien. Mijn netvlies is zwak en in het verleden ben ik er meer dan twintig keer aan geopereerd om de (spontaan) ontstane scheuren te herstellen. Deze operaties hadden als doel te redden wat gered kon worden. Het enige dat zou kunnen werken om mij weer te laten zien, is het vervangen van mijn netvlies. Maar daarvoor hebben ze nu nog niet de mogelijkheden. Er zijn wel diverse onderzoeken gaande die op den duur misschien voor mij zouden kunnen werken.

In de blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je wat mijn oogaandoening is en wat ik vroeger zag en nu nog kan zien.

Zou ik een operatie ondergaan om weer te kunnen zien als dat kon?

Mocht de wonderoplossing voor mijn ogen ooit komen, dan zal ik me niet opgeven als proefkonijn. Pas als het is opgenomen als officiële behandeling, het al een paar jaar goed draait en er meerdere succesverhalen zijn, zou ik erover in gesprek gaan met mijn oogarts. Ik wil namelijk zeker weten dat de slagingskans hoog is en ik niet het risico loop wat ik nu heb te verliezen.
Als al deze punten positief zijn, zou ik het zeker doen. Het is absoluut niet zo dat mijn leven met een visuele beperking ellendig is. Mijn motto is: ‘Wat je niet kunt veranderen, moet je accepteren.’ Ik heb een volwaardig leven vind ik. Toch zou ik de wereld vanuit mijn eigen ogen willen zien en dingen kunnen doen die ik door mijn beperking nu niet kan.

In de blogpost ‘Wat zou je graag eens willen zien?’ lees je voorbeelden van dingen die ik graag met mijn eigen ogen zou willen zien als dat kon.

Het lijkt me heerlijk niet afhankelijk te zijn van anderen voor bepaalde hulpvragen en om te kunnen gaan en staan waar en wanneer je wilt door te fietsen of zelfs autorijden. De laatste twee maken je mobieler en minder afhankelijk van het openbaar vervoer. Ook hoef ik mijn partner en ouders dan minder om hulp te vragen: ‘Kun je dit even voorlezen?’ – ‘Kun je mee naar die nieuwe locatie?’ – ‘De regiotaxi heeft enorme vertraging. Kun je me ophalen?’ – ‘Wat is de houdbaarheidsdatum van dit pak melk?’ – ‘De kat moet vier keer per dag oogdruppels, kun jij dat (komen) doen?’
Ik weet dat het niet een kwestie zal zijn van een dag in het ziekenhuis en daarna alles kunnen. Ik zal moeten revalideren. Aan al die visuele prikkels moet je leren wennen. En ook dingen als lezen, zal wennen zijn. Ik heb ooit de letters geleerd, en weet ze nog steeds, maar heb nooit de kans gehad een goed leestempo op te bouwen. Deze revalidatietijd zou ik ervoor over hebben.

In de blogpost ‘Hoe lees ik met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik nu boeken en tijdschriften lees.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

De blinden en slechtzienden die ik ken, zijn verdeeld over of ze het zouden willen. Ik heb het idee dat de mensen die al van hun geboorte blind zijn er minder behoefte aan hebben dan de mensen die weten wat het is iets te kunnen zien.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Zou ik een operatie ondergaan om weer te kunnen zien als dat kon?

  1. Het zou mooi zijn als zij al verder waren met onderzoek en goeie resultaten behaalde. Maar wie weet hoe het zich snel ontwikkelt.

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.