‘Baas en hond’ of ‘Hond en baas’?

Foto van zwarte labrador, Bart, die op een grasveld staat met zijn tong uit zijn mond. Voor hem ligt een hondenspeeltje (een voetbal met flostouwen eraan).

Deel dit bericht met je netwerk!

Onlangs had ik het er met iemand over dat mensen sneller weten hoe je hond heet, dan dat ze weten hoe jij heet. Dit deed me denken aan een blogpost die ik ooit plaatste op Hyves. Ik zat toen in het eerste jaar van de opleiding tot docent geschiedenis en had mijn eerste blindengeleidehond, Bartele. Ik heb de blog voor jullie opgepoetst.

In de blogpost ‘Hoe kan ik lesgeven met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik de opleiding tot docent kon volgen.

Vrijdag 7 maart 2008

Het vreemde is dat mensen met een hond nooit meer loskomen van de naam van de hond. Als je in het park loopt en je komt andere hondenbezitters tegen is het: ‘Oh Vivi, kijk eens. Daar is de baas van Bart!’
Afgelopen maandag had ik diverse lessen op de EHVA. Om 13.45 uur hebben wij dit semester Drama. In deze les leer je meer over houding, gebaren en lichaamstaal. De docent kwam naar me toe en zei dat ik hoogst waarschijnlijk niet aan de les kon meedoen. Ik zei: ‘Oh, dan observeer ik wel.’
Waarop hij lachend zei: ‘Nou, dat is nu juist het probleem.’
Hij vertelde dat we naar een station moesten gaan om daar mensen te observeren. Dit kon ik inderdaad niet. En daarom kreeg ik vrij. Af en toe is zo een handicap zo gek nog niet!

In de blogpost ‘Hoe zit het met voordelen van het hebben van een visuele beperking?’ lees je welke voordelen er nog meer zijn aan het hebben van een beperking.

Aangezien ik een gezellig weekend had gehad met zeer weinig slaap (op vrijdag werd ik steeds wakker, en zaterdag had ik een enorm gezellige avond bij een vriendin) en ik oogdruppels gebruik met Prednison was ik kapot. Als ik te moe ben, voel ik me niet lekker en ik besloot niet op de hogeschool te blijven hangen voor de les later die dag, maar naar huis te gaan. Ik vroeg een klasgenoot om me af te melden bij de docent van de namiddagles.
Toen ik woensdag weer les had vertelde deze klasgenoot me het volgende: Hij was naar de docente gegaan om te zeggen dat ik niet kwam.

Docent: ‘Oh, dat meisje van de hond.’
Klasgenoot: ‘Nee, Debby.’
Docent: ‘Ja, Debby van de hond.’
Klasgenoot: ‘Nee, gewoon Debby.’

Voor deze docente, en al die andere mensen, hoor ik dus bij Bart. Dus ik ben het aanhangsel van Bart. Bart is eigenlijk de student en ik kom gewoon gezellig met hem mee, omdat hij anders niet naar de school kan. Wie moet er anders een treinkaartje kopen? Ik heb hem niet gekregen, maar hij mij.
Een andere klasgenoot merkte op: ‘KNGF Geleidehonden zou reclame moeten maken met de slogan: Geef deze hond een baas!’

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “‘Baas en hond’ of ‘Hond en baas’?

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.