Kleine stokkendief

Foto van Debby’s opgevouwen taststok. Het handvat en het onderste stokdeel zijn roze. De stok heeft meerdere roze accenten.

Deel dit bericht met je netwerk!

Mijn blindenstok is opvouwbaar. Als hij is opgevouwen, wordt hij niet door iedereen herkend als hulpmiddel voor blinden. Jaren geleden lag, tijdens een avond uit met een vriendin, mijn opgevouwen stok op de bar. Een medekroegbezoeker wees me terecht met: ‘Je mag geen vuurwerk meenemen naar de kroeg!’
Reacties op de stok zijn over het algemeen negatief. Onlangs had ik eens een positieve reactie.

Zaterdag 2 april 2022

Het is alweer een tijd geleden dat ik in mijn eentje zonder blindengeleidehond met de trein ging. Vandaag heb ik een afsprak met een vriendin in Haarlem. Zij is allergisch en mijn geleidehond blijft daarom vandaag thuis. Mijn vriend brengt me lopend naar het station, zodat ik mijn energie kan bewaren voor het dagje Haarlem.

In de blogpost ‘Hoe loop ik een route met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik me over straat beweeg met een geleidehond of taststok.

Als ik in de intercity stap, ga ik meteen naar rechts de trap af. Na een duw tegen het glazen deurtje sta ik in de coupé. Geen idee of het de eerste of tweede klas is. De trein kan ieder moment wegrijden, en omdat ik het qua evenwicht lastig vind om in een rijdende trein door de gangpaden te lopen, waag ik de gok om hier te gaan zitten. Ik heb geluk vlak bij de deur is een stoel vrij. Heerlijk! Het is echt maar één losse stoel. Geen gedoe met mensen naast je of voor je. Zo aan de stof en grootte van de stoel te voelen is het toch een tweede klas plaats. Ik klap het tafeltje voor me uit en zet mijn tas erop. Mijn taststok vouw ik op en leg hem ervoor. Ik zorg dat de schouderband van mijn tas onder de tafel door hangt. Zo kunnen dieven minder makkelijk mijn tas meejatten. De eerste twintig jaar van mijn leven woonde ik in Amsterdam en heb ik geleerd goed op mijn spullen te letten in het openbaar vervoer. Bij een blinde vriend is ooit zijn rugtas gestolen in de trein. Hij had deze naast zich op de bank staan.
Over vijfendertig minuten hoef ik pas over te stappen. Ondertussen zak ik lekker onderuit en start mijn audioboek.

In de blogpost ‘Hoe lees ik met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik kan lezen.

Een paar minuten later stopt de trein al bij het volgende station. Er stommelen mensen de trap op en af. Ik hoor een klein meisje tegen haar moeder babbelen als ze de deur doorlopen. Ineens voel ik een beweging bij mijn tas. Ik schrik en mijn handen gaan automatisch naar mijn tas om die te beschermen. Het doel was alleen niet mijn tas… Ik raak een klein handje dat op mijn stok ligt en hoor een kinderstemmetje iets onverstaanbaars zeggen. Ik stop mijn audioboek, doe mijn oordopjes uit en vraag wat ze zei. Het is de moeder die antwoord geeft: ‘Ze zei, wat moooiiii!’

Conclusie

Achteraf gezien had ik dit kunnen weten. Sinds kort heb ik een nieuwe taststok met een roze handvat en roze accenten. Dat is een aantrekkelijke kleur voor kleine meisjes.
Voortaan moet ik dus niet alleen bedacht zijn op tasjesdieven, maar ook op kleine stokkendieven.

 

Waar koop je zo een gekleurde taststok?

Na het posten van deze blog, wilden veel mensen weten waar ik mijn taststok met roze accenten heb gekocht. Deze taststok heb ik besteld bij Ambutech in Canada. Je kunt daar je stok zelf samenstellen. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren. Ze verkopen ook rolpunten met kleur. Klik hier om naar de pagina te gaan, waarop je je eigen stok kunt samenstellen. Houdt er rekening mee dat de verzend- en inklaringskosten hoog zijn. Ik heb daarom drie stokken tegelijk besteld en vijf rolpunten. Om kosten te sparen, kun je samen met een vriend een bestelling doen. Dan delen jullie de verzendkosten.
Er bestaan nog meer mogelijkheden om je stok te personaliseren. Binnenkort verschijnt hier een blog over.

 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 1 juli 2022 en werd op 2 juli 2022, na meerdere vragen naar het verkooppunt van de taststok, bijgewerkt met informatie over waar de taststok met roze accenten verkrijgbaar is.

 

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.