Hoe personaliseer je je blindenstok?

Foto van negen blindenstokken, die op een hoop op de grond liggen. Het zijn zowel herkenningsstokken als taststokken. Sommigen zijn uitgevouwen en anderen zijn opgevouwen. Sommigen hebben een rolpunt en anderen hebben een tikpunt. Een paar stokken hebben gekleurde accenten. Je ziet ook twee touchbags (=opbergtas voor je stok) op de foto.

Deel dit bericht met je netwerk!

Om de vrijdag blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe personaliseer je je blindenstok?

Vooroordelen

‘Alle blindenstokken zien er hetzelfde uit.’
Nou, mooi niet! Er bestaan verschillende soorten blindenstokken en er zijn diverse mogelijkheden om de stok persoonlijk te maken.

Vooraf

Na mijn blogpost ‘Kleine stokkendief’, die ik vorige week plaatste, kreeg ik diverse vragen over waar ik mijn huidige taststok vandaan heb. Sinds januari 2022 heb ik namelijk een taststok met een roze handvat en andere roze accenten.
Voordat ik deze stok kocht, deed ik onderzoek op internet, Facebook en op fora naar taststokken of stokpunten met kleur. Ik wilde iets anders dan de standaard stok met het zwarte handvat en de witte stokpunt. Ik wilde een stok die bij mij paste. Net zoals ik een tas, schoenen of telefoonhoesje koop dat bij me past. Een stok is een hulpmiddel, maar ik zie het ook als accessoire. Dus waarom mag hij niet persoonlijk zijn? Ondanks dat ik met de stok mijn identiteit wilde uitstralen, moest hij herkenbaar blijven als blindenstok.
Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik, naast stokken met kleur, ook andere manieren om je stok te personaliseren. Hieronder lees je antwoord op de vraag: Hoe personaliseer je je blindenstok?

De standaard blindenstok

De standaard blindenstok is wit en heeft smalle rode bandjes. Het bovenste deel van de stok fungeert als handvat en onderaan de stok zit een punt. Blindenstok is een algemene term voor de stok waarmee visueel beperkten zich over straat bewegen. Er bestaan echter twee soorten:

 1. De taststok: Een lange stok, waarmee je de stoep voor je verkend door de stok over de grond te rollen of ermee te tikken.
 2. De herkenningsstok: Een stok van ongeveer een meter, die tot doel heeft de omgeving te laten zien dat je slecht ziet. Deze is niet bedoeld om de grond mee af te tasten. Deze stok wordt dan ook vooral gebruikt door slechtzienden en blindengeleidehondenbazen.

 

In de blogpost ‘Hoe loop ik een route met mijn visuele beperking?’ lees je hoe je een blindenstok gebruikt en wat de verschillen zijn tussen de taststok en de herkenningsstok.

 

Elke taststok ziet er voor buitenstaanders hetzelfde uit. Er zijn echter enkele variaties mogelijk. Deze verschillen zijn gebaseerd op merk en model. Het verschil zit in:

 • Handvat: Sommige stokken hebben een houten handvat anderen een soort rubberachtig materiaal. Het handvat is belangrijk omdat je goed grip moet hebben op de stok. Hij mag niet zomaar uit je handen glijden.
 • Opbergmogelijkheid: Er bestaan stokken die uit een geheel bestaan en stokken die je kunt opvouwen of inschuiven. Deze laatsten noem je een telescoop stok.
 • Stokpunt: De manier waarop je de omgeving verkend met de taststok verschilt. Sommige stokken hebben een kleine punt die bedoeld is om mee te tikken en andere stokken hebben een rolpunt. Van deze laatste bestaan verschillende modellen. Je kunt o.a. kiezen tussen wieltjes, een marshmallowvormige rolpunt of een kleine of grote rollende bal.

 

Een gepersonaliseerde stok

In december 2021 stelde ik op Facebook en diverse fora voor blinden en slechtzienden een vraag naar verkooppunten van gekleurde rolpunten voor je stok. Er bleken inderdaad gekleurde stokpunten / rolpunten te bestaan. Ook worden er stokken verkocht met een gekleurd handvat en/of verlichting. Dit laatste is fijn, zodat je opvalt in het donker.
Hieronder lees je de mogelijkheden, waarvan ik weet.

Kant-en-klaar

Bij diverse leveranciers kun je een kant-en-klare stok bestellen of losse stokpunten.

 

 • De Brailleliga en Vegro verkopen een rode rolpunt.
 • Licht en Liefde verkoopt een rode rolpunt en een rolpunt met een lampje erin.
 • Ambutech verkoopt verschillende soorten stokpunten / rolpunten met een kleur en stokken met een gekleurd handvat.
  Er is zelfs een optie om de stok te voorzien van gekleurde accenten. Je kunt ook andere uiterlijke kenmerken aanpassen. Deze laatste stok heb ik in januari gekocht. Je leest hier meer over de kleuren en mogelijkheden. De verzend- en inklaringskosten zijn hoog omdat ze in het buitenland zitten. Je kunt eventueel, om kosten te sparen, samen met een vriend of kennis een stok bestellen en de verzendkosten delen. Ik heb meerdere stokken te gelijk besteld en meteen meerdere rolpunten met kleur.
 • Worldwide Vision verkoopt een bruine rolpunt.
 • AliExpress verkoopt stokken met een gekleurd handvat.
 • Light up Cane is bezig met stokken met verlichting.

 

Doe-het-zelf

Ook zonder de, meestal dure, hulpmiddelenleveranciers kun je je stok personaliseren door:

 • een fietslampje te bevestigen aan het handvat en/of de onderkant van je stok.
 • gekleurd grip tape (voor tennisrackets) om het handvat van de stok te wikkelen.
 • een knuffeltje of ander klein object aan het koord van je stok te hangen.
 • strass steentjes (=Imitatie diamantjes) op je stok te plakken.
 • een touchbag te kopen bij slechtziende tassenontwerpster Annemarie Nodelijk. Dit is een speciaal tasje voor je stok. Zo wordt je handtas niet vies als je je opgevouwen stok erin doet of heb je een handige manier om je stok mee te nemen. Ze verkoopt ze in verschillende kleuren. Ze organiseert ook workshops, waarbij je er eentje leert maken.

 

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

Niet iedereen wil zijn of haar stok personaliseren. Het interesseert ze niet hoe de stok eruitziet. Ze zien het als een hulpmiddel en dat hoeft volgens hen niet ‘persoonlijk’ te zijn. Sommige zijn bang dat de stok niet meer herkenbaar is als taststok. Anderen willen juist dat hun stok persoonlijk is. Het zij vanwege hun identiteit hetzij om hun stok makkelijk te kunnen herkennen tussen andere stokken.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

7 gedachten over “Hoe personaliseer je je blindenstok?

 1. Leuk artikel, nooit bij stilgestaan dat je je stok kan personaliseren. Was er net mee bezig dat mijn stok zo afstands eruit ziet, veel wit is eraf gesleten. En zoek iets goeds om het opnieuw wit te maken, wat niet meer afslijt. Lak of verf, weet het nog niet goed. Nieuw kopen kan altijd nog.

  1. @Dolf: Als het wit is afgesleten zou ik echt een nieuwe kopen. Via de zorgverzekeraar krijg je eens in de zoveel jaar gewoon een stok vergoed.

 2. Goed artikel sinds 5 jaar geleden kreeg ik de diagnose R.P retinitis pigmentosa.
  Ik moest op een gegeven moment ook overgaan naar een tasstok en gelukkig kwam ik ook bij Ambutech terecht.
  Ben redelijk tevreden met mijn stok vind wel dat Ambutech wel meer mogelijkheden met kleuren mag gaan toepasen.
  Het handvat heeft maar 4 verschillende kleuren die je kan bestellen groen oranje blauw en roze en zwart is standaard.
  Ben even gaan controleren waarom die verzendkosten zo hoog zijn 95 dollar daar komt nog eens inklaring kosten bij als je het pakketje ontvangt dat is dacht ik 21% btw en dan moet je nog eens 4 a 6 weken wachten.
  De verzending gaat via UPS expres vreemd genoeg blijkt na controle de verzendkosten bij UPS expres niet 95 dollar te zijn en via postal zou vele malen goedkoper zijn het is voor hun een slimme verdien model die hoge verzendkosten.
  Zelf heb ik een idee om de stok te laten spuiten want het is gewoon een kleur sticker die ze erop hebben geplakt de afwerking is niet helemaal wat ik van Ambutech had verwacht handvat daar tegen is wel netjes in kleur.
  Het zou toch fijn zijn als die stokken in kleur konden worden gespoten helemaal naar eigen keuze en de productie van de stok beter in Nederland bevestigen of elders in europa.
  95 dollar aan verzendkosten is wel erg veel for what’s its offer.

  1. @ Chris: Dank je! Ja, herkenbaar. Van mij mogen ze ook meer kleuren aanbieden. Ik had dan naast Roze ook een paarse stok willen hebben. Welke kleur wil jij? De stok moet altijd herkenbaar blijven als blindenstok vind ik. Er moeten dus wel witte stokdelen met rode banden op blijven. Maar het handvat en het onderste stokdeel kunnen prima gepersonaliseerd worden. De inkoop was inderdaad aardig prijzig, zelfs duurder dan de stok zelf. Daarom bestelde ik er meteen drie en een bergje extra rolpunten. Zo nu en dan sneuvelt er nog wel eens een stok en dan had ik een reserve in huis. Ik begreep dat de gekleurde stokken een tijdje hier werden verkocht, maar nu zijn ze nergens meer te krijgen. Het zou fijn zijn als hulpmiddelenleveranciers ze vanaf hier ook gaan verkopen.

   1. Hallo Debby dank je wel voor je reactie,

    Weet jij trouwens of een officiele wet is waar aan een blinde stok moet voldoen zo ver ik de informatie lees zijn er geen wetten waar aan de stok moet voldoen ook verzekerings technisch niet.
    Heb en tijdje terug van iemand gehoord dat mocht iemand je aanrijden dan ben je niet verzekerd met een gekleurde tastok persoonlijk vind ik dat niet kloppen denk dat dat gaat via je eigen ongeval verzekering ik kan er verder niks over vinden.

    Ik heb een paarse stok besteld en de rolpunt in het blauw heb de bestelling sinds vorige week geplaatst en helaas is het nog steeds niet binnen gezien de hoge verzend kosten vind ik dat wel grof schandalig voor zo’n hoog verzend bedrag lijkt dat de verzending wel een priority verzending mag krijgen.
    Daarom denk ik dat de verzendkosten niet in orde is volgens wat ze dan aan geven op de order bon sending by UPS Expres ,je moet zoals ik aangaf ook nog eens drie a zes weken wachten voor je het in huis hebt.
    Heb Ambutech een mail gestuurd met de vraag wat er in die hoge verzendkosten zit in begrepen hun antwoord is dat het een standaard verzending is.
    Ze geven de klant niet de mogelijkheid om het via een andere aanbieder te verzenden zoals U.S Postal dus is het heel slim van hun zo dat jij wel meerdere artikelen bij hun zal kopen.
    Vergeet er nog bij te zeggen als je meerdere stokken gaat bestellen zorg dan dat het bedrag niet bij de 150 euro komt anders moet je naast je inklaring kosten ook nog invoerrechten gaan betalen.
    De rede dat die stokken hier in Nederland nergens meer te verkrijgen zijn is zoals je al weet de hoge verzendkosten daarom zijn een aantal hulpmiddelen leveranciers mee gestopt wat ook begrijpelijk is.
    Had laats nog bij een van de leveranciers een bestelling geplaatst met hun reactie dat ze mijn bestelling hadden aangenomen maar er voorlopig geen bestelling wordt geplaatst tot ze weer een nieuwe reeks van Ambutech moeten gaan bestellen van wegen de hoge verzendkosten doen ze maar twee keer per jaar een bestelling bij Ambutech.
    Je stok wordt niet in kleur gespoten er wordt gewoon een kleur sticker op geplakt dus is het gewoon schandalig die hoge verzendkosten die wegen gewoon niet tegen de waarde van het product.
    Persoonlijk wil ik echt een stok die in kleur gespoten is ik ga verder zoeken naar de mogelijk heden om de stok te laten spuiten maar niet bij Ambutech.
    Heb jou artikel goed doorgelezen ben volledig met je eens dat de kleuren samenstelling van de stok niet serieus wordt genomen het is een onderdeel van je dagelijks leven.
    Neem eens de rol punt die onderaan de stok zit heb je een massive dan slijt tie minder maar daar mogen ze wel wat verbeterpunten aan brengen want het rolt gewoon nog steeds niet soepel over de grond waar je slijtage aan overhoud.
    Ze hebben nu een die alle kanten op draait alleen zijn de wielen wat te klein er schijnt een betere te komen maar dat is nog in ontwikkeling dus er is een lange weg te gaan.
    Over de opbergtas van de stok daar heb ik gelukkig ook Annemarie voor die kan in bijna elk gewenste vorm of kleur model van de tas maken ben echt blij dat zij er is.
    Waar ken je Annemarie van ? ik heb een tijd bij haar salsa dansles gehad en echt respect voor die mensen die daar les geven ze hebben echt geduld voor hun cursisten.

    1. @ Chris: Ik ken Annemarie al lang. Toen ik nog voor Dedicon werkte, heb ik haar eens geïnterviewd voor het tijdschrift Zapp. Ik had over haar gehoord via het mailforum van Kim Bols. Later hoorde ik dat ze die stoktassen maakte. Wat de verzendprijs van de stokken betreft ben ik het met je eens. De stok zelf is redelijk goedkoop vind ik. Ik had voor zo een veertig euro een stok inclusief rolpunt. Hier in Nederland betaal je toch echt een stuk meer. Maar verzendkosten vanuit het buitenland zijn vaak duur. Mijn partner bestelt wel eens iets in Amerika en ook dat kost veel om te verzenden. Over de stok spuiten heb ik nog nooit iemand gehoord, maar zou een interessante optie kunnen zijn. Ik heb ook nooit ergens officiële regels gezien, maar zover ik weet is een stok een blindenstok als hij wit is met rode strepen. Er zijn geen regels voor het handvat of het onderste stokdeel of de bal. Hij moet herkenbaar blijven als blindenstok.

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.