Hoe personaliseer je je blindenstok?

Foto van negen blindenstokken, die op een hoop op de grond liggen. Het zijn zowel herkenningsstokken als taststokken. Sommigen zijn uitgevouwen en anderen zijn opgevouwen. Sommigen hebben een rolpunt en anderen hebben een tikpunt. Een paar stokken hebben gekleurde accenten. Je ziet ook twee touchbags (=opbergtas voor je stok) op de foto.

Deel dit bericht met je netwerk!

Om de vrijdag blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe personaliseer je je blindenstok?

Vooroordelen

‘Alle blindenstokken zien er hetzelfde uit.’
Nou, mooi niet! Er bestaan verschillende soorten blindenstokken en er zijn diverse mogelijkheden om de stok persoonlijk te maken.

Vooraf

Na mijn blogpost ‘Kleine stokkendief’, die ik vorige week plaatste, kreeg ik diverse vragen over waar ik mijn huidige taststok vandaan heb. Sinds januari 2022 heb ik namelijk een taststok met een roze handvat en andere roze accenten.
Voordat ik deze stok kocht, deed ik onderzoek op internet, Facebook en op fora naar taststokken of stokpunten met kleur. Ik wilde iets anders dan de standaard stok met het zwarte handvat en de witte stokpunt. Ik wilde een stok die bij mij paste. Net zoals ik een tas, schoenen of telefoonhoesje koop dat bij me past. Een stok is een hulpmiddel, maar ik zie het ook als accessoire. Dus waarom mag hij niet persoonlijk zijn? Ondanks dat ik met de stok mijn identiteit wilde uitstralen, moest hij herkenbaar blijven als blindenstok.
Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik, naast stokken met kleur, ook andere manieren om je stok te personaliseren. Hieronder lees je antwoord op de vraag: Hoe personaliseer je je blindenstok?

De standaard blindenstok

De standaard blindenstok is wit en heeft smalle rode bandjes. Het bovenste deel van de stok fungeert als handvat en onderaan de stok zit een punt. Blindenstok is een algemene term voor de stok waarmee visueel beperkten zich over straat bewegen. Er bestaan echter twee soorten:

 1. De taststok: Een lange stok, waarmee je de stoep voor je verkend door de stok over de grond te rollen of ermee te tikken.
 2. De herkenningsstok: Een stok van ongeveer een meter, die tot doel heeft de omgeving te laten zien dat je slecht ziet. Deze is niet bedoeld om de grond mee af te tasten. Deze stok wordt dan ook vooral gebruikt door slechtzienden en blindengeleidehondenbazen.

 

In de blogpost ‘Hoe loop ik een route met mijn visuele beperking?’ lees je hoe je een blindenstok gebruikt en wat de verschillen zijn tussen de taststok en de herkenningsstok.

 

Elke taststok ziet er voor buitenstaanders hetzelfde uit. Er zijn echter enkele variaties mogelijk. Deze verschillen zijn gebaseerd op merk en model. Het verschil zit in:

 • Handvat: Sommige stokken hebben een houten handvat anderen een soort rubberachtig materiaal. Het handvat is belangrijk omdat je goed grip moet hebben op de stok. Hij mag niet zomaar uit je handen glijden.
 • Opbergmogelijkheid: Er bestaan stokken die uit een geheel bestaan en stokken die je kunt opvouwen of inschuiven. Deze laatsten noem je een telescoop stok.
 • Stokpunt: De manier waarop je de omgeving verkend met de taststok verschilt. Sommige stokken hebben een kleine punt die bedoeld is om mee te tikken en andere stokken hebben een rolpunt. Van deze laatste bestaan verschillende modellen. Je kunt o.a. kiezen tussen wieltjes, een marshmallowvormige rolpunt of een kleine of grote rollende bal.

 

Een gepersonaliseerde stok

In december 2021 stelde ik op Facebook en diverse fora voor blinden en slechtzienden een vraag naar verkooppunten van gekleurde rolpunten voor je stok. Er bleken inderdaad gekleurde stokpunten / rolpunten te bestaan. Ook worden er stokken verkocht met een gekleurd handvat en/of verlichting. Dit laatste is fijn, zodat je opvalt in het donker.
Hieronder lees je de mogelijkheden, waarvan ik weet.

Kant-en-klaar

Bij diverse leveranciers kun je een kant-en-klare stok bestellen of losse stokpunten.

 

 • De Brailleliga en Vegro verkopen een rode rolpunt.
 • Licht en Liefde verkoopt een rode rolpunt en een rolpunt met een lampje erin.
 • Ambutech verkoopt verschillende soorten stokpunten / rolpunten met een kleur en stokken met een gekleurd handvat.
  Er is zelfs een optie om de stok te voorzien van gekleurde accenten. Je kunt ook andere uiterlijke kenmerken aanpassen. Deze laatste stok heb ik in januari gekocht. Je leest hier meer over de kleuren en mogelijkheden. De verzend- en inklaringskosten zijn hoog omdat ze in het buitenland zitten. Je kunt eventueel, om kosten te sparen, samen met een vriend of kennis een stok bestellen en de verzendkosten delen. Ik heb meerdere stokken te gelijk besteld en meteen meerdere rolpunten met kleur.
 • Worldwide Vision verkoopt een bruine rolpunt.
 • AliExpress verkoopt stokken met een gekleurd handvat.
 • Light up Cane is bezig met stokken met verlichting.

 

Doe-het-zelf

Ook zonder de, meestal dure, hulpmiddelenleveranciers kun je je stok personaliseren door:

 • een fietslampje te bevestigen aan het handvat en/of de onderkant van je stok.
 • gekleurd grip tape (voor tennisrackets) om het handvat van de stok te wikkelen.
 • een knuffeltje of ander klein object aan het koord van je stok te hangen.
 • strass steentjes (=Imitatie diamantjes) op je stok te plakken.
 • een touchbag te kopen bij slechtziende tassenontwerpster Annemarie Nodelijk. Dit is een speciaal tasje voor je stok. Zo wordt je handtas niet vies als je je opgevouwen stok erin doet of heb je een handige manier om je stok mee te nemen. Ze verkoopt ze in verschillende kleuren. Ze organiseert ook workshops, waarbij je er eentje leert maken.

 

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

Niet iedereen wil zijn of haar stok personaliseren. Het interesseert ze niet hoe de stok eruitziet. Ze zien het als een hulpmiddel en dat hoeft volgens hen niet ‘persoonlijk’ te zijn. Sommige zijn bang dat de stok niet meer herkenbaar is als taststok. Anderen willen juist dat hun stok persoonlijk is. Het zij vanwege hun identiteit hetzij om hun stok makkelijk te kunnen herkennen tussen andere stokken.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

3 gedachten over “Hoe personaliseer je je blindenstok?

 1. Leuk artikel, nooit bij stilgestaan dat je je stok kan personaliseren. Was er net mee bezig dat mijn stok zo afstands eruit ziet, veel wit is eraf gesleten. En zoek iets goeds om het opnieuw wit te maken, wat niet meer afslijt. Lak of verf, weet het nog niet goed. Nieuw kopen kan altijd nog.

  1. @Dolf: Als het wit is afgesleten zou ik echt een nieuwe kopen. Via de zorgverzekeraar krijg je eens in de zoveel jaar gewoon een stok vergoed.

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.