Hoe zoek ik met mijn visuele beperking kleding uit in een winkel?

Foto van zwarte labrador Tarka, die naast Debby op een kussenkist in de tuin zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe zoek ik met mijn visuele beperking kleding uit in een winkel?

Vooroordelen

‘Jij laat zeker anderen kleding voor je kopen.’
Nou, mooi niet! Ik kan de kleding niet zien, maar ook ik heb mijn eisen.

Vooraf

Na een oproep op Facebook voor onderwerpen voor deze rubriek kreeg ik van iemand met een visuele beperking de vraag hoe ik zonder het te zien kleding uitzoek in een winkel. Deze vraag krijg ik vaker en ik geef daarop graag antwoord. Ik heb op verschillende manieren gewinkeld en die manieren hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.
Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Hoe zoek ik met mijn visuele beperking kleding uit in een winkel?

Winkelen in mijn eentje

Omdat ik niet zie, is het voor mij lastig om in een winkel het juiste kledingrek te vinden. Hoe groter de zaak, hoe lastiger dit is. Maten lezen, prijzen checken of het bord met aanbiedingen bekijken kan ik al helemaal niet. Iedere winkel heeft zijn eigen indeling. Bij de ene hangen alle broeken bij elkaar en in een andere winkel hangen ze gesorteerd op kleur verspreid door de zaak.
Ik ben al heel lang niet meer alleen wezen winkelen. In het verleden deed ik dit alleen bij enkele zaken die ik goed kende en waar ik precies wist waar de rekken waren die ik wilde doorkijken.
Ik moet eerst een kledingrek vinden en dan de kledingstukken een voor een door mijn handen laten glijden om te zien of de stof mij aanspreekt. Ik ben kritisch wat stoffen betreft. Daarnaast moet het model me bevallen. Ik houd niet van roesjes en franje.
Wanneer iets aan mijn basiseisen voldeed, haalde ik het uit het rek. Ik had toen nog 2% zicht en kon daarmee de kleur en enigszins het model bepalen. Als die me niet aanstonden, ging het kledingstuk terug het rek in. Als het me beviel, hield ik bijvoorbeeld het shirt tegen me aan, zodat ik kon kijken of de taillewijdte en de mouwen ongeveer de juiste afmetingen hadden.
Als het rustig was in een winkel vroeg ik wel eens aan de medewerksters of ze me konden helpen. Dan moest ik wel precies weten wat ik zocht. ‘Ik zoek leuke zomerkleding. ’is nogal breed. Ze kunnen meer met: ‘Ik zoek een net shirt met lange mouwen voor een sollicitatiegesprek.’
Zodra ik klaar was met de rekken nam ik wat me beviel mee naar de kleedkamer. Ook daarvan wist ik al waar die was. Met mijn hand voelde ik over de wand waar de haakjes waren en hing daaraan mijn kledinghangers op. Met mijn hand een dubbele check of het gordijn goed dicht was en met mijn voet checkte ik of er ruimte was tussen de zijmuur van het hokje en de vloer. Wanneer dat zo is, zet ik nooit mijn handtas op de grond. In de grote steden worden zo tassen gestolen door mensen in het hokje naast je. Dan was het tijd om me om te kleden.
De eerste belangrijke eis is dat kleding lekker zit. Als het ongemakkelijk zat, ging het snel weer op de hanger. Wanneer iets goed zat, stapte ik het hokje uit en vroeg aan de winkelmedewerkster wat ze ervan vond. Ik had daarbij nooit een lekker gevoel. Zij willen immers zo veel mogelijk verkopen. Als het kon, vroeg ik het ook aan anderen die bij de paskamers bezig waren.
Na positieve reacties vroeg ik wat de prijs was. Als ik het dat waard vond, kocht ik het. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik op deze manier nooit al te dure dingen kocht. Juist omdat ik bang was dat de winkelmedewerkster niet eerlijk was geweest. Heb wel eens een rok gekocht, die niemand achteraf bij mij vond staan.

In de blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je wat ik vroeger zag en nu nog zie.

Winkelen met iemand die ook visueel beperkt is

Onlangs ben ik met Elian Deenik, die zeer slechtziend is, wezen winkelen. Dat was voor mij de eerste keer sinds jaren dat ik zonder iemand met goede ogen heb geshopt. We waren nog nooit in deze zaak geweest. In mijn eentje had ik het nooit gedaan, maar omdat je samen bent, durf je meer. Het was al een uitdaging om de winkel te vinden, omdat we door de navigatie-app verkeerd waren gestuurd. Met wat hulp op straat kwamen we uiteindelijk bij het juiste adres.
We kwamen binnen met twee geleidehonden en begonnen bij het eerste rek dat we tegenkwamen. We bevoelden elk kledingstuk afzonderlijk. Zodra ik iets interessants tegenkwam, liet ik het aan haar zien. Ik zie geen kleuren meer en zij kan het nog net zien. Zo kon ik een eerste schifting maken. Het was een kleine zaak en we kregen aardige reacties van klanten en medewerkers die ons hielpen met bijv. de labels lezen.

In haar gastblog ‘Jantje Beton’ vertelt Elian Deenik over een bijzondere collectant bij haar aan de deur.

Winkelen met een ziende

Mijn voorkeur gaat naar winkelen met iemand die kan zien. In mijn geval mijn moeder, schoonzus of een vriendin. Zij hebben wanneer ze een winkel inlopen meteen een visueel overzicht van wat waar hangt en daardoor waarheen ze willen. Ze zien op afstand dingen hangen, waarvan ze denken dat ze mij zullen staan. Mijn basiseisen voor kleding heb ik nog steeds en zij kunnen mij vertellen of als ik iets pas het me echt staat. Dat kan discutabel zijn, omdat het een kwestie van smaak is. Ooit was ik winkelen met mijn moeder en schoonzus en ik merkte dat zij het af en toe niet helemaal eens waren over wat de ander goed bij mij vond staan.
Hoe het kledingstuk zit en hoe ik me erin voel, spelen een grote rol. Laatst had ik een kort jurkje aan, waarvan ik het gevoel had dat ik dat echt niet meer kon hebben op mijn leeftijd, terwijl iemand zij dat het best kan. Dan telt mijn gevoel sterker.
Bij het samen shoppen, is het fijn dat iemand de maten en prijzen kan lezen en kan vertellen welke kleur iets heeft.

Online shoppen

Hierover kan ik kort zijn. Dit doe ik niet. Op internet staan zelden goede omschrijvingen bij kleding. Zonder een omschrijving kan ik me er geen beeld van vormen. Bovendien kan ik online niet de stof voelen. Ik wil iets eerst passen en de mogelijkheid hebben een maatje groter of kleiner te proberen.

Hoe weet ik wat mij staat?

Ik ben blij met feedback van zienden over mijn kleding. Dan weet ik dat ik een goede keus heb gemaakt die morgen voor de kast. Ook met negatieve feedback kan ik iets. De feedback is echter afhankelijk van hun smaak, daarom wilde ik ook zelf weten wat mij wel of niet staat. Een jaar of tien geleden heb ik daarom de Oogverblindend Mooi Training bij Bartiméus gevolgd. Tijdens deze 1-daagse training kreeg ik in een kleine groep kleur- en stylingadvies van professionals. Ook leerde ik make-up te gebruiken. Aan het einde van de dag kreeg ik een kleurenkaart mee met de kleuren die mij het beste staan. Deze kaart zat in mijn portemonnee, totdat ik geen portemonnee meer gebruikte omdat ik alles met mijn mobiel deed.
Met make-up heb ik al jaren niet veel gedaan en ik ben daarom onzeker bij het aanbrengen. Bovendien is mijn figuur veranderd. Daarom ga ik binnenkort weer een Oogverblindend Mooi Training volgen om te zorgen dat ik er de komende jaren weer netjes bij loop.

In mijn blogpost ‘Hoe zoek ik mijn kleding uit met mijn visuele beperking?’ lees je wat ik met kleding doe nadat ik die heb gekocht en hoe ik die terug kan vinden in mijn kast.

<h3> Ervaringen van andere blinden en slechtzienden
Slechtzienden die zelf, al dan niet met een loep, de kaartjes kunnen lezen, winkelen zowel alleen als met anderen. De zeer slechtzienden en blinden variëren nogal in wat zij doen. De meesten winkelen met een ziende. Sommige hebben vaste (betrouwbare) winkels, waar ze een paar keer per jaar heen gaan en hulp vragen aan de verkopers. Weer anderen laten het helemaal aan anderen over en laten hen kleding kopen en gaan niet mee naar de winkel.
Sommigen gaan volledig uit van wat anderen zeggen en laten zich kleden. Anderen trekken zich niets aan van wat anderen zeggen en trekken aan wat ze fijn vinden. Weer anderen zijn bezig met mode en zijn bewust bezig met wat ze staat en niet. Voor deze laatste groep geeft De Voorste Kamer twee keer per jaar een audiospecial over mode en kleding uit.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Hoe zoek ik met mijn visuele beperking kleding uit in een winkel?

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.