Hoe komt het dat mijn gehoor beter is dan dat van de meeste mensen zonder visuele beperking?

Deel dit bericht met je netwerk!

Om de vrijdag blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe komt het dat mijn gehoor beter is dan dat van de meeste mensen zonder visuele beperking?

Vooroordelen

‘Jouw oren zijn van nature beter dan die van iemand zonder visuele beperking.’
‘Blinde mensen worden geboren met goede oren.’
Nou, mooi niet! Het is niet standaard dat je beter hoort.

Vooraf

Als ik voor elke keer dat ik te horen kreeg dat blinde mensen automatisch met goede oren geboren worden een euro had gekregen was ik nu miljonair geweest. Dit is een grote misvatting. De natuur compenseert niet het ene zintuig met het andere. ‘Oh, deze man is blind dus we geven hem betere oren.’
Hieronder lees je het antwoord op de vraag: Hoe komt het dat mijn gehoor beter is dan dat van de meeste mensen zonder visuele beperking?

Zien maakt lui

Ik heb ooit gehoord dat zien van alle zintuigen de meest overheersende is. Daarom maakt zien je volgens mij lui. Iemand met goede ogen kan met zijn zicht een groot gebied tegelijk zien. De andere zintuigen, gehoor, tast, geur en smaak, komen op de tweede plaats. Voor zienden heeft het zicht altijd voorrang op de andere zintuigen.
Een voorbeeld: Als eten er anders of vreemd uitziet, willen ziende mensen het vaak niet eten. Bijvoorbeeld een groen broodje. Ik weet 100% zeker dat het eten goed is, het is niet groen van schimmel maar van kleurstof. En ik vind het hetzelfde smaken. Hetzelfde heb ik met taart gehad. Mijn gebakken taart zag er nogal raar uit van boven. Niemand at hem, al was hij heerlijk.

Beter horen

Ik hoor niet van nature beter, maar doordat ik al mijn hele leven visueel beperkt ben, waarvan de laatste acht jaar zelfs blind, word ik niet afgeleid en misleid door wat ik zie. Als het primaire zintuig wegvalt, of er nooit is geweest, worden de andere zintuigen belangrijker. Omdat ik geen keus had, heb ik geleerd geluiden te herkennen en te interpreteren. Dus ouderwets trainen. Ik herken mensen niet aan hun gezicht, maar aan hun stem of de geluiden die ze maken.
De auto die een ziende al honderd meter verderop de hoek om ziet komen, hoor ik. Hij hoort hem waarschijnlijk ook, maar omdat zicht zijn primaire zintuig is, zal hij sneller de auto met zijn ogen registreren dan met zijn oren.

In de blogpost ‘Hoe herken ik mensen met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik mensen herken in een bekende en onbekende omgeving.

Mijn oren zijn mijn primaire zintuig geworden. Zij helpen mij bij de navigatie op straat. Ik hoor bijvoorbeeld op welke ondergrond ik loop en door middel van echolokalisatie hoor ik of ik in een open ruimte loop of tussen de huizen.

In de blogpost ‘Hoe loop ik een route met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik nieuwe routes leer, bekende routes loop en welke zintuigen ik hierbij gebruik.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

De blinde mensen die ik ken doen het net zoals ik het doe. Slechtzienden kunnen hun zicht nog enigszins inzetten, maar hebben ook geleerd op hun oren te vertrouwen. Ik ken zelf geen doofblinde mensen en weet niet hoe zij dit doen.
Veel blinden en slechtzienden zijn goed in zingen of muziek spelen. Ik ken blinden en slechtzienden met een absoluut gehoor: zij weten precies welke toon ze horen op een instrument. Zij zijn heel muzikaal. Ziende musici hebben ook zo een goed gehoor voor muziek. Ik heb dat helemaal niet. Wat gehoor en gevoel voor muziek betreft voel ik me soms een buitenstaander in de wereld van mensen met een visuele beperking. Ik ben zo amuzikaal als het maar kan.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.