Griezel, gek of groenteman?

Foto van zwarte labrador Tarka, die naast Debby op een kussenkist in de tuin zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Met mijn visuele beperking voel ik me af en toe een magneet voor griezels en gekken. Ook praten mensen soms amicaal tegen me, waardoor ik twijfel of ik ze misschien ken. Ik let daarom op de manier waarop iemand iets zegt. Het is voor mij iedere keer weer inschatten of ik te maken heb met een griezel, een gek of een bekende, zoals de plaatselijke groenteman. Een bekende wil ik niet voor het hoofd stoten, maar de griezels ontmoedig ik liever. Afgelopen dagen werd ik diverse keren aan het twijfelen gebracht in welke van de drie categorieën iemand thuishoorde.

‘Zie je helemaal niets meer?’

Na een rondje met Tarka, ben ik bijna op het punt dat ik haar lange riem weer kort maak en haar in tuig doe, als er plotseling iemand vlak voor mij op het pad stapt. Volgens mij stond hij naast het pad op me te wachten. En dan bedoel ik pal voor me in mijn persoonlijke ruimte. Hij vraagt met een slepende stem: ‘Zie je helemaal niets meer?’
Heerlijk van die onbekenden die persoonlijke vragen stellen. Het gaat deze man niets aan en ik heb geen zin in een praatje. Terwijl ik Tarka naast me haal en om hem heen schuivel, mompel ik een bevestigend antwoord. Hij draait mee en vraagt door. Ik maakt me er snel vanaf en zeg dat ik een afspraak heb.

In mijn blogpost ‘Hoe herken ik mensen met mijn visuele beperking?’ lees je waaraan ik mensen herken in bekende en onbekende omgeving.

‘Hé, hoe is het?’

Deze zin kreeg ik twee keer te horen afgelopen week. De eerste keer was ik op hetzelfde punt als bij de eerdere man.
Deze mijnheer staat op de hoek en zegt als ik met Tarka aan de lange riem langsloop: ‘Hé, hoe is het? Lekker weer hè?’
Hij praat zo amicaal dat ik twijfel of ik hem ken. Is het familie van mijn partner, een buurman of werkt hij ergens waar ik wel eens kom? Het kwartje valt niet en voor de zekerheid praat ik met hem mee. Misschien kom ik erachter wie hij is. We hebben het kort over het weer. Dan vraagt hij naar Tarka. OK, geen bekende dus. Daarna kom ik haast niet van hem af.
Die avond loop ik rond 22.30 uur weer met Tarka langs de groenstrook als er iemand op een fiets stopt. ‘Hé, hoe is het?’ vraagt een glibberige mannenstem. Ik krijg de kriebels van deze vent en doe of ik hem niet hoor, tuig Tarka in en loop snel naar huis. Achter me hoor ik de man wegfietsen.

‘Mevrouw, mevrouw!’

Het is midden op de dag en ik ben net de weg overgestoken, als ik een vrouwenstem hoor roepen: ‘Mevrouw, mevrouw!’
Is dat tegen mij? Ik kijk vragend om en hoor een vrouw van ruim twintig meter afstand op een fiets roepen: ‘Mevrouw, bent u slechtziend?’
Heb je er weer zo een. Moeten ze deze week mij hebben? Ik tover maar weer eens een glimlach op mijn gezicht en zeg: ‘Ja.’ Ik heb geen zin uit te leggen dat ik nu blind ben, maar eerst slecht zag.
‘Dat lijkt me erg vervelend’ zegt de vrouw, die inmiddels naast me is gestopt.
‘Och, valt wel mee hoor. Het is even wennen.’
‘Toch lastig lijkt me. Dag!’ roept ze terwijl ze doorfietst.

In mijn blogpost ‘Kortsluiting’ lees je hoe raar mensen kunnen reageren als ze met iemand met een visuele beperking te maken krijgen.

Conclusie

Mag je dan nooit iets vragen? Natuurlijk wel, maar graag in een echt gesprek. Ik vraag ook niet uit het niets aan een wildvreemde: ‘Hé, heb jij die tas al lang?’, ‘Hé, heb je je tanden laten bleken bij de tandarts?’ of ‘Zijn jouw borsten echt of heb je een operatie gehad?’
Het kan best zijn dat ik de categorieën wel eens door elkaar heb gehaald en een goedbedoelende voorbijganger in mijn hoofd bestempelde als griezel of gek, terwijl hij/zij gewoon moeilijk praat of sociaal onhandig is. Je moet tegenwoordig voorzichtig zijn omdat er helaas veel griezels rondlopen. Mocht ik je ooit in de verkeerde groep hebben ingedeeld, sorry!

En jij?

Hoe ga jij om met de griezels, gekken en groentemannen die je aanspreken op straat? Laat jouw reactie achter in het reactieveld onder deze blog.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.