Beste politici

Foto van Debby die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 haar stembiljet in een stembus gooit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Beste Politici in Den Haag,
Ik heb net gestemd voor de Europese verkiezingen en ik wil graag iets met jullie delen. Ik ben blind, en ik vind het onacceptabel dat blinden en slechtzienden in Nederland nog steeds niet zelfstandig kunnen stemmen. Dit in een samenleving waarin digitalisering in alle sectoren plaatsvindt en we voortdurend praten over inclusie, participatie, gelijkwaardigheid, discriminatie en toegankelijkheid.
We moeten tegenwoordig alles online doen met DigiD, wachtwoorden en codes. UWV, de Belastingdienst en de banken zijn zogenaamd veilig online. Waarom kan ik dan nog steeds niet digitaal stemmen? Ik moet altijd om hulp vragen bij het stembureau, waar iemand dan met mij meegaat in het stemhokje. Hierdoor heb ik geen stemgeheim. De medewerkers zijn altijd behulpzaam, daar ligt het probleem niet. Ook de stemmal, een hulpmiddel waarmee blinden zelfstandig zouden moeten kunnen stemmen, biedt geen echte oplossing. De visueel beperkten die ik ken, en dat zijn er veel, hebben alsnog hulp nodig. Bovendien is deze mal vaak slechts in één stembureau per gemeente beschikbaar. Waarom zou ik daarheen gaan als ik er toch niet volledig zelfstandig mee kan stemmen?
Het is hoog tijd dat jullie hier serieus werk van maken. Ik denk dat je daarmee ook de stemmentellers een groot plezier doet, omdat zij dan niet meer met grote formulieren hoeven te worstelen.
Ik hoop dat jullie snel stappen ondernemen om dit probleem op te lossen. Maak van toegankelijk stemmen een prioriteit, zodat stemmen voor iedereen, ongeacht beperking, zelfstandig te doen is.
Hartelijke groet,
Debby Buis
(Blog Tikje Anders)

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Beste politici

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.