Taboe

Zwart-wit foto van Debby en haar blindengeleidehond Tarka. Debby zit op een bankje voor een witte achtergrond. Ze heeft lang haar en draagt een zwarte trui en een bril. Ze heeft haar armen om zwarte labrador Tarka die naast haar zit. Ze kijken beiden recht in de camera.

Soms zijn mensen bang om het woord ‘blind’ te gebruiken, alsof het een belediging zou zijn. Maar ik vind dat je het beestje bij zijn naam mag noemen. Laatst was er een kind dat vond dat je het woord niet mocht gebruiken. Half mei 2024 Ik ben onderweg naar huis na de middagwandeling met mijn blindengeleidehond, Tarka, als ik twee kinderstemmen hoor kibbelen. Kind één… Lees meerTaboe

Impressie > Zeildag met Zeilen met Visie (mei 2024)

Foto van een haven, waarin een aantal boten aangemeerd liggen aan een steiger. Op de voorgrond is een houten steiger te zien die in het water uitkomt. In het midden van de foto ligt een grote witte catamaran met een blauwe mast. Op de achtergrond staan moderne gebouwen met puntdaken en grote ramen. De lucht is bewolkt en grijs. Links in de verte is een blauwe kraan te zien.

Afgelopen jaren zag ik uitnodigingen voorbijkomen voor gratis zeildagen met zeilschip De Compaen over het IJsselmeer, georganiseerd door Zeilen met Visie. Dit jaar besloot ik me op te geven. Een slechtziende vriendin van mij wilde het ook proberen en we besloten samen te gaan. Hieronder lees je mijn impressie van de zeildag van zaterdag 25 mei 2024. Vooraf Een paar weken voorafgaand aan de tocht… Lees meerImpressie > Zeildag met Zeilen met Visie (mei 2024)

Op het verkeerde been

Foto van Debby en haar blindengeleidehond Tarka. Debby draagt een zwarte trui en een bril en ze zit op een bankje met een witte achtergrond. Naast haar zit zwarte labrador Tarka, met een lichtblauwe halsband om haar nek. Debby glimlacht en heeft een hand op de rug van Tarka. Tarka kijkt recht naar de camera met een kalme uitdrukking.

Soms word ik op het verkeerde been gezet als ik een gesprek over mijn beperking verwacht en het ineens over iets heel anders gaat. Zo ook laatst. Maandag 27 mei 2024 Na haar middaguitlaatronde lopen mijn blindengeleidehond, Tarka, en ik onze voortuin in. Plotseling hoor ik een verbaasde kinderstem achter mij vragen: ‘Waarom gaat ze daarheen?’ Een vrouw antwoordt: ‘Die mevrouw woont daar. Dat is… Lees meerOp het verkeerde been

Hoe stem ik met mijn visuele beperking?

Foto van Debby die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 haar stembiljet in een stembus gooit.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe stem ik met mijn visuele beperking? Vooroordelen ‘Jij stemt zeker nooit.’ Nou, mooi wel! Stemmen is een grondrecht waarvan ik altijd gebruik maak. Al zet ik zelf het rode kruisje niet, ga ik… Lees meerHoe stem ik met mijn visuele beperking?

Nieuws! > Content van mij dit jaar op Instagram van Stichting Mensenkenners

Plaatje van een logo dat bestaat uit een gestileerde afbeelding van een gezicht met een grote, ronde neus en een glimlach. Onder het gezicht staat: ‘Mensenkenners’ Het logo is zwart en staat op een witte achtergrond.

Een paar weken geleden werd ik benaderd door Stichting Mensenkenners met de vraag of ik een jaar lang hun ambassadeur wil zijn. Hun doel is onder andere om meer bewustwording te creëren in de samenleving. Dit doen ze door content op social media te plaatsen en door het organiseren van trainingen. Als ambassadeur heb ik diverse taken. Zo zal ik dit jaar helpen om de… Lees meerNieuws! > Content van mij dit jaar op Instagram van Stichting Mensenkenners

Beste politici

Foto van Debby die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 haar stembiljet in een stembus gooit.

Beste Politici in Den Haag, Ik heb net gestemd voor de Europese verkiezingen en ik wil graag iets met jullie delen. Ik ben blind, en ik vind het onacceptabel dat blinden en slechtzienden in Nederland nog steeds niet zelfstandig kunnen stemmen. Dit in een samenleving waarin digitalisering in alle sectoren plaatsvindt en we voortdurend praten over inclusie, participatie, gelijkwaardigheid, discriminatie en toegankelijkheid. We moeten tegenwoordig… Lees meerBeste politici