Zijn er dingen waarvan je blij bent dat je ze niet kunt zien?

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Zijn er dingen waarvan je blij bent dat je ze niet kunt zien?

Vooroordelen

‘Wees maar blij dat je niet alles ziet.’
Nou, dat is dubbel. Sommige dingen wil ik zien, omdat het zou betekenen dat ik kan zien. Ik denk echter dat ik prima kan leven zonder bepaalde dingen te zien.

Vooraf

Na een oproep op Facebook voor nieuwe onderwerpen voor deze rubriek, kreeg ik van een vrouw de vraag: ‘Zijn er dingen waarvan je blij bent dat je ze niet kunt zien?’
Een vraag die ik alleen al mooi vind, door de mix van taal en gevoel die die bij mij oproept. Een mix van positief en negatief. Niet alles van het hebben van een visuele beperking is negatief. Deze vraag richt zich op deze positieve kant.
Over deze vraag had ik nooit eerder echt nagedacht en ik liet de vraag daarom even sudderen in mijn achterhoofd. Dat doe ik vaker met blogs of blogonderwerpen waarvan ik niet weet wat ik er mee wil of hoe ik het goed kan verwoorden. Deze keer wil ik de vraag beantwoorden.
Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Zijn er dingen waarvan je blij bent dat je ze niet kunt zien?

In mijn blogpost ‘Hoe zit het met voordelen van het hebben van een visuele beperking?’ lees je wat de positieve kanten zijn aan blind of slechtziend zijn.

Beladen vraag

Ondanks dat de vraag een positieve insteek heeft, vind ik het toch lastig te zeggen dat ik ‘blij’ ben dingen niet te kunnen zien. Ook beelden van de meeste slechte en nare dingen in de wereld zou ik zelf willen kunnen zien. Vooral omdat ik het nu moet hebben van de uitleg van anderen. Bij hun uitleg gaat een deel van wat er te zien is verloren of het is (onbewust) gekleurd door hun mening. Zij kiezen wat ze belangrijk vinden en wat zij met mij delen. Niemand beschrijft een foto tot in het kleinste detail.
Van hun uitleg vorm ik me een beeld in mijn hoofd. Ik weet niet of dit beeld correct is. Misschien maak ik iets erger of juist minder erg.
Even een voorbeeld. Een wereldberoemde historische foto werd op 8 juni 1972 gemaakt door de Vietnamese Nick Ut. Op de foto rent een meisje van negen (Kim Phuc) naakt over straat, na een napalmbombardement door Zuid-Vietnam. Dit roept bij mij een beeld op van een naakt, klein meisje. Maar van haar huids- of haarkleur heb ik geen idee. Ook weet ik niet wat de precieze lichaamshouding is waarin ze op beeld is vastgelegd. Als het over de foto gaat, gaat het altijd over hoe indringend het beeld van dat kleine meisje is. Ik weet alleen niets over de achtergrond op de foto. Wel weet ik dat napalm een benzine is die diep in het lichaam inbrandt. Hoe het eruitziet bij dit kind, weet ik niet. Ik kan me er niet goed een beeld bij vormen.

In mijn blogpost ‘Wat zou je graag eens willen zien?’ lees je dingen die ik graag eens echt zelf zou kunnen zien als dat kon.

Zijn er dingen waarvan je blij bent dat je ze niet kunt zien?

Het liefst zou ik alles zien, maar er is een aantal dingen, waarvan het mij erg lijkt ze te zien.

      1. Leed bij mensen en dieren. Ik vind geweld tegen dieren en kinderen al verschrikkelijk om over te lezen of tegen te komen in een film. Het zien lijkt me nog erger.
  1. Operaties met open wonden en bloed. Als kind kon ik nog een beetje zien. Onze docent liet ons soms filmpjes zien van operaties. Ik kon daar nooit naar kijken. Ik kon het beeld niet zien, maar wat ik zag werd aangevuld door mijn verbeelding. Ik werd daarvan altijd wat misselijk.
  2. Prikken. Ik moet zitten als ik geprikt word voor bloedafname of voor een vaccinatie. Vanaf kleins af aan ben ik al bang voor prikken en ik ben zelfs een keer flauwgevallen na het afnemen van bloed. O ja, en ik ben ooit flauwgevallen toen een vriendinnetje geprikt werd voor iets. Ik kon het niet zien, maar het idee van die naald die in haar werd gestoken in combinatie met de geluiden en geuren van een ziekenhuis, maakten dat ik onwel werd. De naald zien, zou ik nog lastiger vinden, denk ik.

 

In de blogpost ‘Hoe kijk ik films en series met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik ondanks mijn visuele beperking tv kijk en bekende series als ‘Game of Thrones’, ‘Bridgerton’ en ‘Foundation’ toch kan volgen.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

Dit is een onderwerp waarover ik het volgens mij nooit met anderen heb gehad. Ik kan daarom niet echt zeggen hoe anderen hierover denken. Een blinde vriendin die ik deze blog vooraf liet lezen, zei echter dat zij dezelfde dingen zou hebben genoemd als ik hierboven doe.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.