Uit de oude doos > Bart in de Troskompas

Foto van zwarte labrador Bartele, die staat met zijn blindengeleidehondentuig aan. Hij kijkt om.

Deel dit bericht met je netwerk!

Bij het opruimen van mijn pc kwam ik een artikel tegen uit februari 2005, dat tijdens mijn stage op de afdeling Personeelszaken bij de TROS, in de Troskompas stond. Deze column, over mijn eerste blindengeleidehond en mij, is geschreven door de toenmalige bestuursvoorzitter, Karel van Doodewaerd. De oorspronkelijke foto, die bij het artikel hoort, heb ik helaas niet meer.
Karel speelde meerdere keren per dag met mijn lieve blindengeleidehond Bartele (roepnaam Bart) in de gang. Stel je een man van middelbare leeftijd voor, die gekleed in pak, als een gek staat te springen en met een flostouw zwaait en een doldwaze, zwarte labrador die hier vol enthousiasme aan mee doet.

Bart

Hij bestaat echt, een levend wezen met een warm kloppend hart. Iemand die zich wegcijfert en zich inzet voor een ander, zonder enig voorbehoud. Iemand die altijd vrolijk is en nooit chagrijnig of sikkeneurig. Iemand die altijd, op elk moment en waar dan ook bereid is zich in te zetten. Dat moet een engel zijn, denkt u vast, want zo’n mens bestaat niet. U heeft gelijk, hij is een soort beschermengel en hij heet Bart. Af en toe zie ik hem ’s ochtends aankomen met Debby, onze stagiaire bij personeelszaken van de TROS. Ook zij is blij en opgewekt en ze is blind. Blind vanaf haar geboorte. Bart is een zwarte labrador, een blindengeleidehond met trouwe bruine ogen, die elke beweging die Debby maakt, volgt met een zorgvolle en liefdevolle blik. Ligt hij lekker lui op de grond van het kantoor en komt er iemand binnen, dan blijft hij gewoon liggen, vlakbij Debby. Maar loopt Debby even weg, dan springt hij op, maakt de weg vrij en laat weten dat hij paraat is om haar de weg te wijzen. Enkele weken geleden was Frans Bauer bij de TROS. De TROS-meiden wilden met hem op de foto en omringden Frans in een krans van schoonheid om zich met hem te laten fotograferen. Frans werd omcirkeld door TROS-meiden en één zwarte labrador: Bart die zijn Debby de kring in leidde. “Een foto voor mijn oma”, zei Debby. Bart had het al begrepen.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.