Hoe verschoon ik een bed met mijn visuele beperking?

Een foto van Debby die op een net verschoont bed zit samen met zwarte kleine kater Monster en rood-witte, Maine Coon kater Dopey.

Deel dit bericht met je netwerk!

Om de vrijdag blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe verschoon ik een bed met mijn visuele beperking?

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 26 november 2021 en werd op 27 november 2021 opnieuw gepubliceerd met een duidelijkere structuur.

Vooroordelen

‘Een bed verschonen kun je niet zelf als je blind bent!’
‘Jouw partner verschoont zeker altijd het bed?’
‘Een vaste taak voor jouw thuishulp is het verschonen van jouw bed.’
Nou, onzin! Dit is nou juist een taak die je zonder zicht kunt doen.

Vooraf

Een klus die veel zienden lastig vinden is het verschonen van een tweepersoonsbed. Ze vragen zich daardoor af hoe ik dat dan doe, terwijl ik niets zie. Het verschonen van een bed doe ik op gevoel. Het is iets dat je met een visuele beperking prima kunt doen, omdat je aldoor contact houdt met de dekbed(hoes), kussen(slopen) en het onderlaken. Een eenpersoonsbed is eenvoudiger te verschonen dan een tweepersoonsbed.

Het opschrijven van hoe ik het doe bleek lastiger dan gedacht. Het uitvoeren van de handelingen is een stuk eenvoudiger dan het gedetailleerd uitleggen ervan. Als er iets onduidelijk is hoor ik het graag. Ik probeer de tekst dan extra te verduidelijken.

Hieronder lees je stapsgewijs hoe ik een bed verschoon met mijn visuele beperking.

Het onderlaken

Het omdoen van het onderlaken bestaat uit diverse stappen.

Stap 1: Uitvinden welke de korte en welke de lange zijde van het onderlaken is

Het lastigste bij het om het matras doen van het onderlaken, vind ik het ontdekken welke kant van het onderlaken de brede en welke de smalle kant is. Bij een eenpersoonsbed is dit eenvoudig te voelen, maar bij een tweepersoonsbed is dit lastiger. Als onderlakens gebruik ik de lakens met de voorgevormde hoeken, waarin elastiek zit.

Ik test dit bij een tweepersoons onderlaken door:

 1. Ik pak twee willekeurige naast elkaar gelegen hoeken en strek mijn armen zo weid mogelijk opzij.
 2. De twee overgebleven hoeken vallen nu met de stof van het laken op de grond. Ik voel dan met mijn kin waar de bovenrand van het laken is.
 3. Vervolgens pak ik de hoek die ik in mijn rechterhand had over in mijn linkerhand en zoek ik met mijn rechterhand naar de volgende hoek.
 4. Ik til wederom mijn armen op en spreid ze.
 5. Ook nu voel ik met mijn kin naar de bovenrand van het laken.
 6. Is de rand hoger dan die van net dan heb ik nu een smalle kant vast en is de rand lager dan zojuist dan heb ik nu een lange kant vast.

Stap 2: Het onderlaken om het matras doen

Ons bed staat aan de zijkanten en het voeteneinde vrij en ik doe eerst het laken om de linkerbovenhoek van het matras. Vanaf daar ga ik naar linksonder, dan rechtsonder en dan rechtsboven.

Stap 3: Finishing touch

Vervolgens is het een kwestie van alle randen afgaan. Ik start bij het hoofdeinde. Met mijn hand duw ik tussen het hoofdeinde en de matras om het hoeslaken zo goed mogelijk om het matras te krijgen, zodat het zo strak mogelijk zit. Vanaf daar volg ik met mijn handen de rand van het matras, zodat ik alle kanten van het bed naloop. Ik zorg bij elke kant dat het hoeslaken zo goed mogelijk om het matras heen zit en dat erin de stof geen rimpels zitten. Ik ben een prinses op de erwt en voel als ik in bed lig elke hobbel en plooi. Ik doe dit dus heel zorgvuldig.

Ik sluit af door met mijn handen over de bovenkant van het matras te voelen om te zien of erin de stof nog rimpels zitten. Als ik een rimpel voel, volg ik met mijn hand een rechte lijn vanaf de rimpel naar de zijkant van de stof. Voor extra duidelijkheid: ik volg de rimpel niet, maar volg een pad dat er haaks opstaat. Als ik bij de rand van het laken ben, trek ik de stof glad.

Kussenslopen

Hiervoor heb ik diverse manieren en doorloop ik diverse stappen.

Stap 1: Overzicht

Ik leg alle kussens op het bed. Dit zijn er in ons geval vijf. Ik slaap met twee kussens en mijn partner gebruikt als hij tv kijkt op bed extra kussens als armsteun.

Naast de kussens leg ik de kussenslopen. Van de vijf slopen horen er twee bij de dekbedhoes en hebben er drie een bijpassende, effen kleur. De twee die bij de dekbedhoes horen, zijn meestal herkenbaar, omdat ze van een iets andere stof zijn dan de effen varianten of dat het gat waarin je het kussen steekt op een andere plek zit. De twee kussenslopen van het dekbed gaan om de daadwerkelijke hoofdkussens en de andere drie zijn voor de overige kussens.

Stap 2: Kussen goed in sloop krijgen

Dit kan op een paar manieren.

Standaard methode

Terwijl ik naast het bed sta, volg hierbij de volgende stappen:

 1. Ik pak een kussensloop en voel waar het insteek gat is. Zit het in de breedte of in de lengte?
 2. Dan pak ik een kussen, klem deze in de juiste positie tegen mijn buik en trek de hoek over de lange of de korte zijde, net wat nodig is. Ik stop dus ineen keer de twee kussenhoeken, die van mijn buik vandaan steken, in de hoes.
 3. Ik trek de hoes door tot ongeveer halverwege het kussen. Om het kussen extra te ondersteunen, til ik hierbij soms mijn been op, zodat het kussen op mijn bovenbeen steunt. Of ik zet mijn voet op het bed en laat het kussen daarop rusten.
 4. Vervolgens laat ik de druk tegen mijn buik los en schud het kussen aan de rand van de hoes, die ik nog steeds vast heb. Door de zwaartekracht zakt het kussen dan goed naar beneden in de sloop.
Luie methode

Als ik moe ben of geen zin heb om veel moeite te doen, doe ik dit soms zittend. Dan leg ik het kussen in de lengte of breedte (net wat nodig is) op mijn schoot en met mijn handen spreid ik de kussensloop. Ik doe mijn handen omlaag en trek te opening over de zijkant van het kussen dat uitsteekt voorbij mijn knieën.

Een dekbed in een dekbedhoes doen

Bij een eenpersoonsdekbed doe ik dit anders dan bij een tweepersoonsdekbed. Hieronder allebei de manieren. Ik ben rechtshandig, dus als je linkshandig bent, moet je de handelingen omkeren.

Een eenpersoonsdekbedhoes

Om het dekbed goed in de hoes te krijgen, doorloop ik diverse stappen. Inmiddels ben ik hierin zo ervaren dat ik een eenpersoonsdekbedhoes in een paar minuten kan verschonen.

Stap 1: De twee bovenste hoeken van het dekbed goed in de hoes krijgen
 1. Bij een eenpersoonsdekbed hang ik het dekbed over mijn linkerschouder. Met twee derde achter me en een derde aan de voorkant.
 2. Dan pak ik de dekbedhoes en steek mijn armen erin tot ik de bovenste twee hoeken bereik. De hoes zit nu opgestroopt over mijn armen.
 3. Ik houd de hoeken van binnenuit vast en breng mijn handen naar elkaar toe.
 4. Ik pak beide hoeken in mijn linkerhand: de linkerhoek van binnenuit (daar zit mijn hand in de stof) en met de stof van de linkerhoek, als een soort handschoen om mijn vingers heen, pak ik de buitenkant van de rechterhoek vast.
 5. Beide hoeken heb ik dus nu in mijn linkerhand en dan kan mijn rechterhand de hoes uit.
 6. Met mijn rechterhand pak ik de meest linker punt van het dekbed, dat over mijn schouder hangt, beet en leidt het de hoes in richting mijn linkerhand (die nog steeds aan de binnenkant de hoeken vasthoudt).
 7. Als beide handen samenkomen, laat ik met mijn linkerhand beide hoeken van het hoeslaken los.
 8. Ik pak snel de linkerbovenpunt van het dekbed en het linkerhoekpunt van de hoes tegelijk vast met mijn rechterhand. Mijn handen zitten hierbij dus nog steeds in de hoes.
 9. Ik haal mijn linkerhand uit de hoes.
 10. Ik pak de linkerbovenpunt, die ik van binnen met mijn rechterhand vasthoudt, vanaf de buitenkant beet. Ik heb nu dus de linkerbovenpunt in mijn linkerhand. De hoes en het dekbed komen netjes samen in deze punt.
  Voor wie zich afvraagt waarom ik de rechter punt eerst vasthoudt en hem op dit punt loslaat… Ik pak beide punten omdat ik zeker wil weten dat ik niet per ongeluk de linkerbovenhoek van het dekbed combineer met de rechterbovenhoek van de dekbedhoes. Als dit gebeurt, werken mijn volgende handelingen niet meer.
 11. Mijn rechterhand is op dit moment dus weer vrij. Hiermee volg ik vanaf de linker binnenhoek, die ik dus vanaf buiten met links vast heb, de bovenrand van het dekbed tot ik de tweede bovenhoek weer tegenkom.
 12. Ik pak deze hoek vast.
 13. Ik breng mijn rechterhand (die nog steeds in de hoes zit) naar mijn linkerhand (waarin ik aan de buitenkant al een complete punt vast heb).
 14. Mijn rechterhand, waarin ik de punt van het dekbed vast heb, volgt de binnennaad van het hoeslaken totdat ik de tweede bovenhoek van de dekbedhoes tegenkom.
 15. Met mijn linkerhand (die dus aan de buitenkant van het laken zit) pak ik deze tweede nu complete punt ook vast.
 16. Dan haal ik mijn rechterarm uit het dekbedhoes.
 17. Ik neem de rechterpunt over vanuit mijn linkerhand. Beide armen zijn nu dus buiten de hoes.
Stap 2: De rest van het dekbed goed in de hoes krijgen

Ik heb nu dus in allebei mijn handen een hoekpunt van de dekbedhoes, met aan de binnenkant de bijpassende punten van het dekbed. Ik til de punten zo hoog een weid mogelijk boven mijn hoofd en schud de combinatie hard heen en weer, zodat het hoeslaken over het dekbed zakt. Het makkelijkste is het als ik bovenaan de trap sta, maar het kan ook zonder deze extra diepte. Het trapgat zorgt voor extra zwaartekracht, omdat het dekbed omlaag valt.

Stap 3: Finishing touch

Het dekbed zit nu grotendeels goed. Ik laat mijn armen zakken en volg met mijn handen de randen. Ik begin met de bovenkant, en doe dan een voor een de lange zijkanten. Raakt de zijkant van het dekbed de naad in de stof? Zo niet, dan trek en frunnik ik vanaf de buitenkant totdat hij goed zit. Als dit niet werkt, steek ik mijn arm voorzichtig in de hoes en volg ik de binnennaad tot het probleempunt, waar ik het dekbed en de naad alsnog samen breng. Steeds als ik een zijkant naar mijn tevredenheid heb, til ik de combinatie op en schud weer een paar keer, zodat de hoes op andere plaatsen ook beter gaat zitten.

Een tweepersoonsdekbedhoes

Hier doe ik iets langer over dan over het in de hoes doen van een eenpersoonsdekbed. Ook dit pak ik aan in diverse stappen.

Stap 1: De twee bovenste hoeken van het dekbed goed in de hoes krijgen

Helaas lukt het niet om een tweepersoonsdekbed over mijn schouder te hangen, daarom pak ik dit iets anders aan.

 1. Ik leg het dekbed uitgespreid over het bed en ga bij het voeteneinde staan. Op de onderste vijftig centimeter van het bed ligt geen dekbed.
 2. Ik leg de twee onderste punten van het dekbed zo neer dat ik ze snel kan vinden, zodra ik ze nodig heb.
 3. Dan ontvouw ik de dekbedhoes, steek mijn armen erin tot ik de punten aan het hoofdeinde vast heb en spreid mijn armen zo weid mogelijk.
 4. Daarna buk ik en laat het hoeslaken voorzichtig op het voeteneinde, waar geen dekbed ligt, zakken. De dekbedhoes ligt nu over de breedte van het bed met de opening omhoog en de zijnaden opgehoopt.
 5. Vervolgens pak ik de punt van het dekbed dat linksonder op bed ligt in mijn rechterhand.
 6. Met mijn linkerhand ga ik het gat van de dekbedhoes in tot ik de punt van het hoofdeinde vind. Omdat de zijkanten van de dekbedhoes verfrommeld op elkaar liggen hoef ik mijn hand niet ver in de hoes te steken om deze punt van het hoofdeinde te vinden.
 7. Als ik deze punt gevonden heb, steek ik mijn andere hand met de punt van het dekbed in de hoes en breng de twee punten samen. Mijn twee handen zitten nu dus op dezelfde plek in de hoes.
 8. Met mijn linkerhand pak ik de binnenkant van het hoekpunt van de dekbedhoes en de hoek van het dekbed samen vast.
 9. Mijn rechterhand haal ik uit de hoes.
 10. Met mijn rechterhand pak ik vanaf buitenaf de gecombineerde punten vast.
 11. Daarna haal ik ook mijn linkerhand uit de hoes.
 12. Met mijn rechterhand trek ik de hoes iets meer over het dekbed.
 13. Dan laat ik de gecombineerde hoek los en leg hem op de linkeronderhoek van de matras. Zodat ik hem weer eenvoudig terug kan vinden.
 14. Daarna herhaal ik het bovengenoemde proces aan de rechterkant met de hoek van het dekbed en de bovenhoek van de dekbedhoes.
 15. Daarna ligt er op de linker- en rechteronderhoek van het matras een punt van de dekbedhoes met daarin het dekbed.
Stap 2: De rest van het dekbed goed in de hoes krijgen

Ik pak de twee gecombineerde punten op en sla met het dekbed een stuk of tien keer flink op en neer. Hierdoor verdwijnt het dekbed langzaam in de hoes. Onze katten maken dit onderdeel nog wel eens lastig, omdat ze het heen en weer bewegen van het dekbed enorm leuk speelgoed vinden.

Stap 3: Finishing touch

Het dekbed zit niet meteen perfect en om de randen te checken, leg ik de combinatie uitgespreid op bed. Het hoofdeind leg ik bij het voeteneinde. Ik zorg eerst dat het hoofdeinde goed zit. Hiervoor volg ik met mijn handen de naad van de dekbedhoes. Zit de rand van het dekbed strak tegen de naad van de dekbedhoes? Zo niet, dan friemel ik aan de stof totdat ik voel dat de dunne stof van de hoes goed om het dikke dekbed zit en netjes tot de rand aansluit zonder rare bobbels. Als de bovenrand goed zit, schud ik het dekbed weer een paar keer en draai het zo dat het hoofdeinde bij de kussens ligt en het voeteneinde bij het voeteneinde. Vervolgens controleer ik de zijkanten. Als ik de stof vanaf de buitenkant niet goed gepositioneerd krijg, steek ik voorzichtig mijn arm in de hoes om het van binnenuit aan te passen. Na elke zijkant die ik goed heb gekregen, schud ik het dekbed om de plooien goed te krijgen. Als laatste trek ik de onderkant recht en check ik of er geen stuk dekbed uit de hoes steekt.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

De slechtzienden die ik ken, hoor ik nooit over problemen dus ik vermoed dat het hen prima lukt. Veel van de blinden die ik ken, doen het net als ik. Al heeft een enkeling moeite om het overzicht te houden over het grote onhandige tweepersoonsdekbed. Dit zijn naar mijn ervaring de mensen die sowieso al meer moeite hebben met hun algemene oriëntatie.
Sommigen maken het voor zichzelf iets makkelijker door met grote knijpers of veiligheidsspelden het dekbed en de dekbedhoes bij elkaar te houden op de punten die ze hebben samengebracht. Anderen vinden het handiger om de burrito-methode te gebruiken. Zij leggen de hoes binnenstebuiten uitgespreid op het bed met het dekbed daar precies bovenop en de opening het verst van hen af. Sommige maken de punten vast met veiligheidsspelden, maar dat hoeft niet. Het dekbed wordt dan samen met de dekbedhoes opgerold. Daarna trekken ze een flap van het dekbed over de rest heen. En rollen ze hem voorzichtig weer uit, waarna hij in een keer goed zit. Het schijnt eenvoudig te zijn, maar mij is het niet gelukt.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.