Creatief koken met Albert Heijn

Deel dit bericht met je netwerk!

Er bestaan dure kookcursussen om creatief te leren koken. Ik houd dit geld in mijn zak. Als je, net als ik door mijn visuele beperking, de labels op potten, pakjes en blikken niet kunt lezen, gaat er af en toe vanzelf iets mis, met creatieve gerechten als resultaat. De ene keer smaakt het nergens naar en de andere keer is het onverwacht lekker.

In de blogpost ‘Hoe kook ik met mijn visuele beperking?’ lees je hoe ik me zelfstandig kan redden in de keuken.

Vrijdag 12 augustus 2022

Vandaag eten we het Knorr wereldgerecht Beef Shanghai. Als we dit eten, kook ik, omdat ik beter ben in het kruiden van vlees. De ingrediënten die ik hiervoor nodig heb, zijn woensdagavond bij ons thuis afgeleverd door Albert Heijn. We hebben het gerecht aangepast op onze smaak. Ik maakt twee pakken tegelijk, zodat we wat kunnen invriezen voor later.
Als ik de zakjes gehakt openmaak, leg ik de inhoud op een diep bord. Ik pak de twee dozen Beef Shanghai. In zo een doos zitten altijd drie dingen: een zakje mie, een zakje vleeskruiden en een zakje voor de saus. Het grote zakje is voor de saus en het kleine is voor het kruiden van het gehakt. Ik open beide dozen en vis de kleine zakjes eruit. Ik open de zakjes en strooi de kruiden over het gehakt dat op het bord. ligt. Het tweede zakje lijkt iets anders aan te voelen. Ik vermoed dat ze het uiterlijk van de dozen weer eens hebben aangepast. Ik gooi de zakjes weg en voeg wat kruiden uit onze kast toe. Daarna kneed ik het gehakt en maak gehaktballetjes. Weer even een kort twijfel moment. Het lijkt of de kruidenmix minder sterk ruikt. Het is al lang geleden dat ik dit maakte en ik schrijf mijn gevoel daaraan toe. Als de balletjes gaar genoeg zijn gooi ik water in de pan voor de saus. Ik pak de Knorr-dozen weer om de grote zakjes eruit te vissen. Het eerste zakje heb ik snel te pakken, maar bij het tweede kom ik voor een verrassing te staan. Er zit niet nog één zakje in deze doos, maar twee. Hoe kan dat? Voor de zekerheid laat ik de zakjes aan mijn vriend zien. Een van de zakjes is voor saus en het andere voor kruiden. Kruiden? Die had ik toch al gebruikt? Zat er een dubbel zakje in? Is het een foutje van Knorr? Of is er iets anders mis? Met het gevoel dat ik weet wat ik ga aantreffen, doe ik een nader onderzoek naar de overige inhoud van de doos. En ja hoor… Er zit geen mie in, maar rijst. Ik laat de doos aan mijn vriend zien en hij bevestigt wat ik al wist: Albert Heijn heeft de verkeerde doos afgeleverd. De ene doos is echt beef Shanghai, maar de andere is Bami Speciaal.
Wat nu? Het gehakt is al gekruid, met de verkeerde kruiden, en ligt al in de pan. We hebben trek en besluiten het gerecht zo goed mogelijk af te maken. Ik kom een zakje saus tekort. Om toch de saus meer smaak te geven, doe ik zelf iets creatiefs met kruiden. Hopelijk pakt het goed uit.
Zo een twintig minuten later staan de pannen op tafel en kunnen we eten. Als mijn vriend onze borden heeft vol geschept en gaat zitten om een hap te nemen, roep ik plotseling: ‘Wacht!’
Het schiet me net te binnen dat hij een notenallergie heeft. Dat is geen probleem als we onze versie van Beef Shanghai eten. Als we iets nieuws eten, checkt hij grondig de verpakking om te zien of er iets in zit waar hij niet tegen kan. Ik vis de verpakkingen van de kruidenmix (of wat ik dacht dat kruidenmix was) uit de vuilnisbak en laat ze aan hem zien. De ene is een kruidenmix en de andere is voor een dressing. Blijkbaar heb ik het gehakt gekruid met iets voor dressing. Er staat niet op wat voor dressing. We halen de foute doos er weer bij. Zo te zien, zit er niets met noten in. Gelukkig.
We kunnen eindelijk eten. Hoe zou het smaken? Aarzelend neem ik een hap. Het is gelukkig niet vies, maar de lekkere Beef Shanghai smaak heeft het ook niet. Het smaakt flauw. Toch eten we onze borden leeg en stoppen de rest in de vriezer.
Deze keer was het creatief koken geen succes. Dus Albert Heijn, niet bedankt!

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.