Zorgeloze geldverspilling

Foto van een laptop met daarvoor een 40-cellige Focus brailleleesregel.

Deel dit bericht met je netwerk!

Deze keer even geen grappige anekdote. Ik moet even wat kwijt. In de media hoor en lees je dat de kosten in de zorg oplopen en dat zorgverzekeringen steeds duurder worden. Er worden voor mijn gevoel alleen nauwelijks stappen gezet om de kosten omlaag te brengen. Er zijn genoeg dingen die anders of eenvoudiger kunnen, zodat het voor de patiënt en de arts voordeliger wordt in tijd en kosten.

Onnodige briefjes

Zo moet mijn huisarts als ik een hulpmiddel aanvraag een briefje schrijven voor de zorgverzekeraar. Hierin moet staan dat ik nog steeds blind ben en het hulpmiddel echt nodig heb. Dat ik blind ben, zal niet veranderen. Toch moet mijn huisarts dit keer op keer doen. Onzinnig voor mij, ik moet er achteraan bellen en er soms ook heen. En zonde van de tijd van de huisarts, die het al veel te druk heeft.

Liever nieuw dan repareren

Van de week werd ik weer geconfronteerd met een regel van de zorgverzekeraar die hen meer geld kost dan nodig is. Mijn 40-cellige brailleleesregel laadde niet meer op. Dit is een apparaat dat tekst op de computer omzet in braille. Ik belde daarom Optelec, de hulpmiddelenleverancier waar ik hem vandaan had. De helpdeskmedewerker zocht mijn leesregel op in hun systeem en zei: ‘Oh, hij komt uit 2015. We gaan de leesregel afkeuren en vragen bij Zilverenkruis een nieuwe aan.’
Mijn wenkbrauwen schoten omhoog: ‘Een nieuwe? Waarom? Dit is volgens mij een simpel op te lossen defect. Het oplaadpunt werkt niet meer goed, de rest van de leesregel doet het nog prima. Kan dat niet gewoon gerepareerd worden?’
‘Nee, de zorgverzekeraar betaalt na vijf jaar niet meer voor reparaties.’
Dit vind ik echt belachelijk. Een nieuwe Focus 40 brailleleesregel kost ongeveer 3,500 euro en de reparatie aan mijn kapotte leesregel zal hooguit een paar honderd euro kosten. Daarna kan hij weer een tijd mee. Echt idioot! Nu snap ik waarom zorgkosten zo hoog oplopen. Als we elk hulpmiddel met een klein defect vervangen terwijl het nog gewoon gemaakt kan worden. Om maar niet te spreken over duurzaamheid.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.