Impressie > Audiogame Manamon 2: The Eternal Requiem

Foto van een bureau met daarop een grote monitor met daarvoor een Stream Deck, toetsenbord en een 80-cellige brailleleesregel.

Deel dit bericht met je netwerk!

Gamen als je blind bent is niet vanzelfsprekend. Veel games voor mijn doelgroep vind ik saai of staan zo ver weg van wat zienden spelen dat ze mij niet aanspreken. Afgelopen week probeerde ik een toegankelijke computergame, waarnaar ik, als Pokémon-fan, al een tijd nieuwsgierig was. Het is een Engelstalige turnbased roleplaying game, waarin je verschillende wilde monsters (=Manamon) vangt, die je gebruikt om het verhaal te voltooien.
Hieronder lees je mijn impressie van de audiogame Manamon 2: The Eternal Requiem, gemaakt door VGStorm.

In mijn blogpost ‘Welke hobby’s kan ik uitoefenen met mijn visuele beperking?’ lees je over mijn hobby’s, waaronder ook een andere game.

Over de game

Manamon 2 is, zoals de naam al doet vermoeden, een opvolger van de audiogame Manamon 1. Ik las dat je Manamon 2 kunt spelen, zonder ooit Manamon 1 gespeeld te hebben. Ik heb 1 nooit gespeeld en ben dus nu sinds een week bezig met 2. Hieronder lees je meer over het spel.

Wat is een Manamon?

Je kunt Manamon vergelijken met Pokémon. Er bestaan 307 verschillende Manamon.
Manamon zijn dus wilde monsters. Ze lijken op bestaande dieren, planten, mythes, enz. Een van mijn gevangen Manamon is bijvoorbeeld een Rucroom, een wasbeer met een paddenstoel op zijn hoofd.
Manamon worden ingedeeld in typen / soorten. Er bestaan verschillende type Manamon. Elke Manamon kent aanvallen die bij hun type horen. De types zijn: Flame, Water, Plant, Electric, Magic, Dragon, Air, Insect, Ghost, Undead, Shadow, Ice, Holy, Standard, Earth, Poison, Sound, fighting, Stone en Steel.
In het begin van de game krijg je de keus tussen drie Manamon, een Flame-, Water- of Plant-type. Ik koos voor het Water-type, genaamd Kaduddle. Hij lijkt op een baby geit met blauwe hoorns met bubbels op zijn hoorns en staart.
Met je eigen Manamon kun je tegen wilde Manamon vechten en ze vangen met een Mananet. De door jou gevangen Manamon kun je vervolgens weer trainen en gebruiken om andere Manamon te vangen. Tijdens het vechten moet je rekening houden met welk type jouw Manamon is en tegen welk type je vecht. Zo is een Flame-type Manamon effectief in een gevecht tegen een Plant-, Insect-, Ice- of Steel-type. Vecht je tegen een Flame-type dan kun je juist het best een Water-, Earth- of Stone-type gebruiken.
Manamon kunnen levelen en kennen aanvalstechnieken. Als hun level groeit, leren ze er meer. Als ze genoeg levels hebben, evolueren Manamon in een andere verbeterde / sterkere Manamon. Zo evolueerde mijn Kaduddle toen hij level 18 was in een Gowater, een volwassen geit met bubbels op zijn hoorns en staart.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in Kiarre. In de wereld van Manamon beginnen kinderen tussen de 10 en 14 jaar aan een reis om samen met hun Manamon de zeven stadionleiders in hun land uit te dagen voor een gevecht. Hiermee kunnen ze een stadionsleutel winnen. Als ze de zeven sleutels hebben, mogen ze naar het Master’s Stadion met als doel de Manamon Master te worden.
Jij kon je reis niet beginnen, maar jaren later is het toch zover. Je reist door het uitgestrekte, door droogte geteisterde, Kiarre. Tijdens je reis ontmoet je personages, vang je Manamon en heb je oefengevechten en al snel zit je midden in een saga die verder gaat dan het verzamelen van stadionsleutels.

Hoe speel je Manamon 2?

Manamon 2 is een computergame. Ik speel het op een Windows PC. Bij het starten van de game, zet je je screenreader uit. De game zorgt namelijk zelf voor spraakondersteuning. Ik merk dat de game niet goed werkt als JAWS 2024 aan staat. Ik moest eraan wennen dat ik het volledig met de spraak moest doen en niet met braille dingen kon nalezen. Inmiddels ben ik eraan gewend.
Het is dus een Engelstalige audiogame, waarbij je je met de pijltjes op je toetsenbord door een wereld verplaatst. Stel je voor dat je over een landkaart loopt. Met pijl rechts ga je naar het oosten, met pijl links naar het westen, met pijl omhoog naar het noorden en met pijl omlaag naar het zuiden. Aan de hand van geluiden kun je je oriënteren. Muren, poorten, deuren, bedden (=een plek om je Manamon te genezen), stenen, personen, machines, enz. hebben allemaal hun eigen geluid. Hoe dichter je bij het object komt, hoe harder het geluid wordt. Ook klinkt een muur in het noorden anders dan een muur in het westen en klink lopen over zand anders dan lopen op hout of steen.
Dialogen, objectbeschrijvingen en statusinformatie worden door de game voorgelezen. Je kunt ervoor kiezen de game dit volledig automatisch te laten doen of het per regel te laten doen, waarbij jij door het drukken van Enter aangeeft de volgende regel te willen horen. Na een paar dagen zette ik hem al op dat hij automatisch alles voorleest. Alleen als ik wil interacten met een persoon of voorwerp moet ik op enter drukken om de interactie te starten.
Elke Manamon heeft zijn eigen geluid en elke aanval klinkt anders.

Speeltips

Je kunt als je de game hebt geïnstalleerd een tutorial doorlopen, waarbij je tips krijgt voor het spelen. Verder is er een optie om de meest gebruikte geluiden te beluisteren. De eerste dagen was het voor mij veel uitzoekwerk. Ik miste in de game een overzicht van sneltoetsen. Door zoeken op internet, kijken van YouTube-video’s van mensen die het spel speelden en zelf het een en ander uitproberen, heb ik antwoorden gevonden op de meeste vragen. Hieronder wat tips om het jou gemakkelijker te maken.

Geluid

De game heeft achtergrondmuziek. Als je het te hard of te zacht vindt, kun je het vollumeniveau aanpassen met Page Up en Page Down. Je kunt de muziek niet helemaal uitzetten.
Met Shift + Page Up verhoog je het volume van het gamegeluid en met Shift + Page Down verlaag je het.

Algemene zaken

Een paar handige algemene sneltoetsen zijn:

  • G = Checken hoeveel goud je hebt;
  • Enter, spatie of C = Checken van / interacten met een object of persoon;
  • R = Horen in welk gebied je bent.

 

Tijdens een gevecht

Gevechten beginnen meestal automatisch zodra je een Manamon tegenkomt. De game noemt de naam van de Manamon, zijn level en zegt dat het een tegenstander is. Handig om te weten, omdat ik wanneer mijn Rucroom tegen een wilde Rucroom vecht ik zo hoor welke Rucroom er aan de beurt is. Zodra het jouw beurt is, druk je op enter, waarna zich een menu opent met de volgende opties

  • Attack: Als je hierop klikt, zie je welke aanvallen jouw Manamon allemaal kent. Met N kun je horen wat de aanval doet. Met Enter kies je welke jij wil dat hij uitvoert. Daarna hoor je de aanval plaatsvinden en hoor je hoeveel schade jouw aanval heeft gedaan bij de tegenstander.
  • Equipment: Hierin kun je tijdens het vechten items pakken, waaronder een Mananet om een door gevecht verzwakte Manamon te vangen.
  • Switch Manamon: Wissel je geselecteerde Manamon in voor een van de anderen die je bij je hebt. Handig wanneer je weet dat je actieve Manamon bijna geen Health meer heeft of niet van het juiste type is.
  • View enemy information: Hiermee kun je de informatie over de aanvaller bekijken met diverse letters op je toetsenbord. Dezelfde letters kun je buiten de enemy-optie gebruiken voor je eigen Manamon. Handige letters zijn o.a.:
    / M = De naam van de Manamon;
    / Shift + M = Een menselijke stem spreekt de naam van de Manamon uit;
    / CTRL + M = De naam van de Manamon wordt gespeld;
    / N = Beschrijving van de Manamon;
    / H = Hoeveel Health (gezondheid) een Manamon nog heeft in Procenten;
    / L = Het level van de Manamon;
    / Shift + L = Hoeveel punten de Manamon nog nodig heeft om te levelen;
    / O = Check of je deze soort Manamon al bezit;
    / Y = Het type Manamon (werkt alleen bij Manamon die je al eens hebt gevangen);
  • Flee: Hiermee vlucht je weg van een gevecht.

 

X-menu

Als je op X drukt opent zich een menu met belangrijke zaken. Het is een lijstje waar je met pijl omlaag/omhoog doorheen kunt lopen.

  • Party: Je kunt zes Manamon bij je hebben. Onder deze menu-optie vind je alles wat je kunt doen met jouw groep Manamon. Je kunt o.a. hun algemene informatie bekijken, ze trainen, ze items geven of genezen. Je kunt zelf bepalen in welke volgorde jouw zes Manamon staan. Je overige Manamon worden automatisch elders opgeslagen. Als je andere Manamon in je lijst wilt hebben, ga je naar een machine in een Manamon-Hotel, waar je je eerder gevangen Manamon kunt ophalen.
  • Inventory: Hierin kun je alle objecten zien die je hebt. Er zijn verschillende lijsten. Je loopt met pijl omhoog/omlaag door de lijstjes heen en met pijl links/rechts wissel je van lijst. Je hebt lijstjes met: items, status, equipment en other.
  • Manapedia: Een overzicht van alle bestaande Manamon. Ik zorg dat hij alleen de Manamon toont die ik ben tegengekomen.
  • Save game: Zorg dat je tijdens het gamen regelmatig savet. Ik save na elke level-up van een Manamon, als ik in een nieuw gebied aankom of na een andere belangrijke gebeurtenis.
  • Exit game: Je moet eerst drukken op ‘Save game’, voordat je afsluit.
  • Unknown gifts: Deze optie krijg je pas nadat je het gebied van het eerste stadion verlaat. Je krijgt hiermee af en toe een cadeautje van de gamemakers. Zo ontving ik laatst een Manamon.
  • Options: Hierin kun je een paar game-instellingen wijzigen.

 

Handige links

Tijdens mijn speurtocht op internet kwam ik een paar handige pagina’s tegen.

  • Een forumpost met diverse sneltoetsen is hier te lezen.
  • Een overzicht van welk Type Manamon effectief is tegen welk type of juist welk type gevoelig is voor welk type is hier te vinden.
  • Een lijst met waar je goud en items in de game kunt vinden, kun je hier
  • Als je het spel in actie wilt horen, zoek dan op YouTube naar Manamon 2. Er staan diverse filmpjes van mensen die het spel spelen.
  • Als je tijdens het spelen vragen hebt, kun je deze stellen in de Manamon Facebookgroep. Klik hier om erheen te gaan.

 

Beoordeling

Omdat ik weinig tips op internet kon vinden, was het voor mij de eerste dagen zoeken hoe de game precies werkte. Nu ik het weet, geniet ik van het spelen. Ik was altijd een beetje jaloers op mensen die de Pokémon-spellen konden spelen. Manamon is een mooi alternatief vind ik. Zodra je eenmaal weet hoe het werkt, speelt het lekker weg.
De omschrijvingen van de Manamon zijn zeer gedetailleerd en doordat ze allemaal een eigen geluid hebben, herken je ze steeds sneller zodra je ze hoort. De aanvallen begin ik nu aan de geluiden te herkennen.
Er wordt uitstekend gebruik gemaakt van geluid in de game. Doordat de diverse ondergronden verschillende geluiden hebben, merk je het direct wanneer je karakter bijvoorbeeld overstapt van zand naar steen. Het systeem van de muurgeluiden vind ik prettig. Toen ik de geluiden in de test-optie van de game beluisterde, dacht ik dat ik het verschil nooit zou horen, maar na een paar dagen spelen, herken ik al wat een oostmuur is en wat een zuidmuur.
Hoewel ik er in het begin aan moest wennen dat ik niets met braille kon doen, ben ik nu volledig aan de spraak gewend. Het is handig dat je als je dat wilt bijvoorbeeld de naam van een Manamon kunt laten spellen.
De weg vinden in de game lukt mij dankzij de geluidsondersteuning redelijk goed. Alleen in de steden moet ik af en toe wat zoeken, omdat er dan gebouwen in de weg staan. Een breed pad volgen, lukt mij echter prima, ook als het hier en daar afbuigt. Ik begreep dat een paar mensen wat moeite hadden met de weg vinden en aldoor in cirkels liepen. Als je in het echte leven al een slechte oriëntatie hebt, kan ik me dat voorstellen. De mensen die hier last van hebben, kiezen er daarom voor zoveel mogelijk de muren in de game te volgen.
In de game zit verder een optie waarmee je kunt vechten tegen je vrienden en Manamon kunt uitwisselen. Deze optie komt beschikbaar vlak na je eerste stadiongevecht. Ik heb dit zelf nog niet uitgetest.
Ik ga het spel zeker uitspelen en waarschijnlijk ga ik daarna toch ook aan Manamon 1 beginnen. Al met al geef ik Manamon 2 een 8.

Meer weten?

Wil je meer weten over de audiogame Manamon 2: The Eternal Requiem? Klik dan hier om naar de officiële website te gaan. Je kunt er een gratis demoversie downloaden of meteen de volledige versie kopen voor $39,95.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

1 gedachte over “Impressie > Audiogame Manamon 2: The Eternal Requiem

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.