Hoe volg ik Wie is de mol met mijn visuele beperking?

Schermafbeelding van een iPhone, waarop in de app Earcatch aflevering 2 van seizoen 24 van Wie is de mol is geopend. Je ziet een afbeelding van een groene vingerafdruk met daaroverheen in witte letters "DE MOL". Onder de afbeelding staat "Aflevering 2", "13 januari 2024 · 65 min.". Er zijn twee gele knoppen: "Afspelen" en "Verwijderen". Onder de knoppen staat een tekst die begint met "De kandidaten zijn Anna Gimbrère, Babs". De rest van de tekst is afgesneden. De statusbalk bovenaan geeft "Vodafone NL Wi-Fi" aan, de tijd "11:33" en de batterij is 96% vol.

Deel dit bericht met je netwerk!

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe volg ik Wie is de mol met mijn visuele beperking?

Vooroordelen

‘Een tv-programma als Wie is de mol is voor jou niet te volgen.’
Onzin! Ook ik speur elk jaar naar de mol.

Vooraf

Elk jaar kijk ik weer uit naar een nieuw seizoen van het tv-programma Wie is de mol. Net als een groot deel van Nederland jaag ik tien weken lang vanaf de bank op de mol. Het is een programma waarin veel visuele dingen gebeuren. Toch zoek ik mee en weet ik af en toe de juiste mol te ontmaskeren. Er werd mij een tijd geleden gevraagd of ik als blinde persoon een kans heb om de mol te vinden. Dit kan zeker. Vorig jaar zat ik bijvoorbeeld al heel snel op Jurre, die ook daadwerkelijk de mol bleek te zijn.
Hieronder lees je mijn antwoord op de vraag: Hoe volg ik Wie is de mol met mijn visuele beperking?

Audiodescriptie (AD)

Sinds een paar jaar is het programma Wie is de mol met de app Earcatch te kijken met audiodescriptie (AD). Op de momenten dat er niet wordt gesproken in de aflevering, vertelt een stem wat er te zien is. De stem leest ook de teksten in beeld voor, vertelt hoeveel tijd er op de klok staat en zegt wie er spreekt tijdens de biechten.
Dit is heel fijn, omdat ik zo informatie krijg die ik normaal voorheen miste. Een paar voorbeelden van wat ik te horen kreeg over aflevering 2 van dit seizoen:

  • dat na de opdracht De Molympische Spelen tijdens de groepsdiscussie Tooske iets buiten de kring staat, Anna defensief met haar armen over elkaar staat en rosario onverschillig met de microfoon speelt;
  • wie er wanneer opstaat tijdens de opdracht Uitzitten;
  • dat Jeroen tijdens het wachten op de eliminatie nerveus verschuift op zijn stoel als hij luistert naar Rik en dat Tooske haar hand voor haar mond houdt als ze wacht op haar gekleurde scherm.

 

In mijn blogpost ‘Hoe kijk ik films en series met mijn visuele beperking?’ lees je wat ik nog meer volg en hoe ik dat doe.

MolTalk en Mollenstreken

Direct na de aflevering kijk ik altijd naar het tv-programma MolTalk, waarin ze in 25 minuten de aflevering na bespreken met oud kandidaten en mollen. Het programma stelt niet zo veel voor, maar ik kijk het alleen voor de opmerkingen over dingen die mensen hebben gezien. Daar zitten altijd wel dingen tussen die ik niet door had en die de audiodescriptie niet had opgemerkt. De audiodescriptie praat alleen op de momenten dat er niets gebeurt en dat maakt dat ze beperkte tijd hebben om uitleg te geven. Hierdoor slaan ze soms dingen over.
Ook het kinderprogramma Molenstreken geeft een korte samenvatting van zo een 14 minuten over wat er te zien is geweest. Dit kijk ik ook regelmatig.

Podcasts ‘Wie is de Mol’ en ‘Trust nobody’

Het tv-programma heeft ook een podcast. Hier zitten geen tips of clues in, maar het is een leuke manier om meer te horen over het land, opdrachten en de achtergronden.
De podcast waar ik veel aan heb bij het vinden van de mol is ‘Trust nobody’. Hierin bespreken drie molfans stap voor stap de nieuwste aflevering. Ze nemen elke opdracht door en bespreken wie waar stond en wie wat deed. Voor mij een grote hulp, omdat ik niet alles meekrijg als ik zelf kijk.
Zo weet ik nu dat bij de stadionopdracht in de groep van de bordenlopers de meeste foute borden zaten op de bovenste en onderste rij.

De Wie is de mol-app

Ook de Wie is de mol-app is toegankelijk voor mij. Ik kan daarin mijn molverdenkingen aangeven en punten verdelen over mijn mollen. Ik zit ook in een paar pools met andere Wie is de mol-fans. Dus heb jij nog een pooltje, nodig me uit.

Ervaringen van andere blinden en slechtzienden

Ik ken een paar andere visueel beperkte Wie is de mol-kijkers. Sommigen kijken alleen de aflevering, anderen kijken en luisteren net als ik ook andere dingen om hun kans op het vinden van de mol te vergroten. In België heeft De Mol helaas geen audiodescriptie.

Ook nieuwsgierig?

Ben jij ook benieuwd naar hoe ik iets aanpak met mijn visuele beperking? Stuur me een bericht en misschien lees je het antwoord op jouw vraag in de volgende ‘Hoe doe je dat?’.

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

2 gedachten over “Hoe volg ik Wie is de mol met mijn visuele beperking?

  1. Ik ben zelf ook slechtziende en volg ook wie is de mol, ik vind het een geweldig programma maar zoals je zegt het is niet altijd even makkelijk om bepaalde clues op te pakken als je niet zoveel ziet. ik zie gelukkig nog wel wat 5 procent maar je mist dan ook best wel veel. ik vind bollenstreken geweldig, en daar krijg je inderdaad veel informatie door de podcasts heb ik nog nooit beluisterd, misschien wel een idee. Trouwens leuk dat jij ook de mol kijkt.

    1. Hoi Dick, Leuk nog een Wie is de mol-fan. Ik ben zo blij met de audiodescriptie die ze er nu al een paar seizoenen bij doen. Zonder dat miste ik nog meer. Maar de Trust Nobody Podcast helpt me de gaten in te vullen die de audiodescriptie laat vallen. Er is ook een podcast genaamd Tunnelvisie. Die kwam ik laatst tegen, maar Trust Nobody vind ik leuker. Wie verdenk jij? Ik blijf dit seizoen maar schuiven, maar zet deze week mijn punten waarschijnlijk in op Anna, Kees en Fons. Groet Debby

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.