De Carglass- en de Borduurwerkvergelijking

Foto van Debby’s linkeroog, waarvan de pupil grijs is, doordat er veel littekenweefsel in het oog zit.

Deel dit bericht met je netwerk!

Toen ik nog iets zag, was het lastig om aan mensen zonder visuele beperking uit te leggen wat ik wel of niet kon zien. Langzaamaan heb ik hiervoor een goede uitleg ontwikkeld. Het was nog lastiger om aan vrienden en kennissen uit te leggen als er problemen met mijn zicht en/of netvlies (retina) waren. Hiervoor moet je een zekere basiskennis hebben van het oog. In 2009 bedacht ik een goede manier om dit uit te leggen. Hieronder lees je over de Carglass- en de Borduurwerkvergelijking.

In de blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je wat ik vroeger zag en wat ik sinds 2014 zie.

Vrijdag 13 maart 2009

Woensdagmorgen werd ik wakker met wazig zicht in mijn rechteroog. Ik vermoedde dat ik een zeer lichte oogbloeding had. Van mijn oogarts, dokter Prick, moet ik dan rust nemen en voor controle langskomen in het AMC. Gister bevestigde ze dat ik inderdaad een oogbloeding had. Dit betekent dat een klein haarvat op het netvlies springt, waardoor er bloed in het oog loopt (net als bij een bloedneus). Zij en een andere arts dachten dat er een gaatje in mijn netvlies zat, waardoor de bloeding zou zijn ontstaan.
Het netvlies is de binnenbekleding van je oog. Het licht en de kleuren en vormen die het opvangt, worden via de oogzenuw doorgestuurd naar je hersenen. Deze zetten de signalen om in beeld. Wanneer het netvlies losraakt van de onderlaag, noem je dat een netvliesloslating.
Het gevaar van het vermoedelijke gaatje in mijn netvlies moest ik aan diverse vrienden en kennissen uitleggen. Hoe leg je zoiets uit aan iemand die niet weet hoe het oog in elkaar zit? En dan vooral mijn oog?

De Carglassvergelijking

Tijdens een telefoongesprek met een vriendin kwam ik op de Carglassvergelijking. In deze theorie vergelijk je mijn netvlies met een autoruit. In mijn netvlies (=de ruit) zit een gaatje (=een sterretje). In de reclame van Carglass zeggen ze dat een sterretje in de autoruit door een hobbel (in mijn geval dreun) kan doorscheuren tot een barst (=een scheur in mijn netvlies). Je moet als je een sterretje in je autoruit hebt naar Carglass om het met HPX2®-hars te laten herstellen. Voor een gat in je netvlies gaat dit met een poliklinische laserbehandeling.

Ik heb een zeer zwak netvlies, waardoor het heel snel scheurt. Hieraan ben ik in het verleden zeker twintig keer geopereerd. Vanaf mijn 13e zijn netvliesloslatingen niet meer voorgekomen. De afgelopen tien jaar zijn er regelmatig bloedingen in het oog geweest, maar die zijn nooit veroorzaakt door zo’n gaatje.

Vandaag moest ik terugkomen naar het AMC, omdat er een specialist aanwezig was die meer kon vertellen over het eventuele gaatje. Hij keek en vertelde me dat het loos alarm was, omdat het een oud gat was met een nieuwe bloeding. Blablabla… Medisch verhaal. Hoe legde ik dit nu weer aan mijn vrienden uit?

De Borduurwerkvergelijking

Toen ik weer met die vriendin aan de telefoon zat, kwam ik op de Borduurwerkvergelijking. In deze tweede theorie vergelijk je mijn netvlies met een ouderwets borduurwerk. Zo een borduurwerk bestaat uit een lapje stof dat strak wordt gespannen door twee ringen. Eén van de ringen leg je onder de lap en de ander erop en deze duw je dan in elkaar zodat de ringen de stof strak spannen. Het strakgespannen deel is het deel waarmee ik zie. Het is beschadigd (de borduursteken). De ringen zijn het grove littekenweefsel waarmee het middenstuk vast blijft zitten. Dan heb je de overige stof buiten de ring. Deze stof is beschadigd en er zitten gaatjes in. Ook liggen er delen los (rimpelende stof). Doordat er veel littekenweefsel (borduursteken en ring) in mijn oog zit, trekt het soms de stof uit elkaar, waardoor er een bloedvat springt.
Aan de specialist vroeg ik of het kwaad kan, voor het ziende deel van mijn oog, als zo een gaatje (sterretje) uitscheurt. Hij kan dat niet met zekerheid zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk houdt het littekenweefsel (de ring) de scheur tegen. Maar ik moet naar het AMC blijven komen als ik dergelijke bloedingen heb.

Conclusie

De twee bovengenoemde vergelijkingen zijn vreemd, maar kloppen wel. Ik wilde dat mijn ogen zo makkelijk te repareren waren als een ruit bij Carglass. Dan had ik ze denk ik laten vervangen. Dat kost meer geld dan een sterretje repareren, maar dan ben ik in een keer van al het gezeur af. Het zou ook fijn zijn als het echt een borduurwerk was. Dan kon ik gewoon de beste handwerkdame die er was regelen om voor mij een nieuw netvlies te borduren.

Was het maar: Klaar terwijl u wacht…

Nooit meer een Tikje Anders blog missen?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuwe Tikje Anders blogs. Vul je e-mailadres in in het invoerveld onderaan deze pagina en druk op de knop ‘Abonneren’. Of kijk hier voor meer info.
Volg Tikje Anders ook via Facebook en Instagram.

Deel dit bericht met je netwerk!

2 gedachten over “De Carglass- en de Borduurwerkvergelijking

Laat hieronder jouw reactie achter op bovenstaande blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.