Blindvaren

Foto van Elian als tiener die aan het windsurfen is. Ze heeft blond haar en draagt een reddingsvest in de kleuren oranje en blauw, en een zwarte wetsuit. Ze staat met haar rug naar de camera en houdt een windsurfzeil vast dat roze en lichtblauw van kleur is. Op de achtergrond is water te zien met een andere windsurfer en enkele huizen aan de overkant van het water. Het lijkt een bewolkte dag te zijn.

Vier keer per jaar lees je hier gastblogs van anderen met een visuele beperking. In 2024 worden deze verzorgd door Elian Deenik. Elian vertelt deze keer over sporten, flirten en verliefd zijn als je de ander niet kunt zien. Over de auteur Van jongs af aan is Elian Deenik zeer slechtziend. Met 2 dochters en blindengeleidehonden Lola en Pelle (gepensioneerde geleidehond) woont ze in Haarlem…. Lees meerBlindvaren

Impressie > Bijendag in en om De Vertelschuur met Stichting KUBES

Close-up foto van een bij die op een bloem zit. De bij is geel en zwart gestreept, met doorschijnende vleugels en grote zwarte ogen. Het lichaam van de bij is bedekt met fijne haartjes. De bij is bezig met het verzamelen van nectar van de bloem, waarvan de bloemblaadjes roze van kleur zijn en delicaat lijken. De bloem lijkt op een soort distel of een vergelijkbare bloem. In het centrum van de bloem zijn felgele stuifmeelkorrels aan fijne, draadachtige meeldraden zichtbaar, die een mooi contrast vormen met de roze kleur van de bloemblaadjes. De achtergrond van de foto is vervaagd in zachte tinten van paars, roze en oranje.

Stichting KUBES, die uitjes organiseert voor mensen met een visuele beperking op het gebied van kunst en cultuur, organiseerde op zondag 26 mei 2024 een Bijendag bij een imker in Bloemendaal. Hieronder lees je mijn impressie van deze bijzondere dag. Welkom Ik had opgegeven dat ik met de KUBES-groep mee wilde lopen vanaf het station, maar op het laatste moment krijg ik van een vriendin… Lees meerImpressie > Bijendag in en om De Vertelschuur met Stichting KUBES

Onbeschaamd

Zwart-wit foto van Debby die naast haar zwarte labrador Tarka zit. Debby draagt een bril en heeft lang haar. Ze glimlacht en draagt een donkere trui. Tarka draagt een halsband met een tag. Debby heeft een hand op de schouder van Tarka. Beiden kijken naar de camera. De achtergrond is egaal wit, wat hen duidelijk laat opvallen.

Af en toe doen mensen dingen waarbij jij als toeschouwer sprakeloos bent van plaatsvervangende schaamte. Dat had ik onlangs in de trein. Woensdag 5 juni 2024 Met mijn blindengeleidehond, Tarka, zit ik na een gastles in een sprinter, onderweg van Rotterdam Centraal naar Sloterdijk. Zoals altijd ligt Tarka onder de bank waarop ik zit. De bank tegenover mij is leeg en mijn rugtas staat op… Lees meerOnbeschaamd

Hoe gebruik ik een openbaar toilet met mijn visuele beperking?

Foto van een nette, moderne, openbare toiletruimte. De ruimte heeft een witte tegelmuur met grote rechthoekige tegels. In het midden van de afbeelding is een wastafelmeubel met twee ronde wastafels ingebouwd in een wit werkblad zichtbaar. Boven elke wastafel hangt een ronde spiegel bevestigd aan een houten achterwand, met boven elke spiegel een ronde lamp die een helder licht uitstraalt. Tussen de wastafels hangt een automatische zeepdispenser aan de muur. Rechts van de wastafels hangt een witte handdoeken- of papieren-handdoekdispenser aan de wand. Boven de dispenser bevindt zich een raam met een metalen kozijn. Onderaan de muur is een radiator zichtbaar. De vloer is grijs met een effen afwerking. Naast de handdoekautomaat is een doorgang naar de toilethokjes.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe gebruik ik een openbaar toilet met mijn visuele beperking? Vooroordelen ‘In een vreemde omgeving kan jij niet zelfstandig naar het toilet.’ Nou, mooi wel! Het kost mij meer tijd en energie, maar het… Lees meerHoe gebruik ik een openbaar toilet met mijn visuele beperking?