
Op zaterdag 22 maart bezocht ik de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze jaarlijkse beurs is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking. Met je ticket voor de ZieZo-beurs kon je ook naar de VeineDAGEN beurs. VeineDAGEN, voorheen de Supportbeurs, is het grootste platform in Nederland voor iedereen met een beperking. De beurs draait om kinderen en volwassenen met een beperking; fysiek, verstandelijk, auditief, visueel en/of een combinatie ervan. Samen met een ziende vriendin bezocht ik beide beurzen.
GrootsReizen
Rond 10.00 uur was onze eerste stop bij de stand van reisorganisatie GrootsReizen. Jolanda Groot, die sinds enige tijd reizen organiseert voor mensen met een visuele beperking, heeft dit jaar ook de organisatie van Twin Travel overgenomen. Ik was benieuwd naar het reisprogramma en de reizen die nog in de pijplijn zitten. Ze gaan o.a. naar: Indonesië, Rhodos, Bulgarije, Lanzarote en Gambia.
Mijn vriend en ik zijn gek op Japan en willen ook nog eens naar de Verenigde Staten. Amerika zit niet in het reisaanbod van GrootsReizen.
Mijn vriendin wilde graag op de lijst met begeleiders, dus dat werd meteen geregeld.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van GrootsReizen te gaan.
Blindenmassage
We stopten even bij de stand van Blindenmassage. De standhoudster vertelde ons over de korte en langere massageopleidingen die zij bieden. Het is een 1-op-1 traject, zodat je de kneepjes van het vak leert. Ze plannen de data en locatie in overleg en je leert verschillende massagevormen, afgestemd op jouw wensen en mogelijkheden, zoals: wellnessmassage, stoelmassage, ontspanningsmassage, acupressuur, lymfedrainage, sportmassage of basis shiatsu.
Blindenmassage Nederland beschikt over een team aan goed geschoolde masseurs en werkt samen met the Chairman at work.
Ze helpen ook bij het vinden van een werkplek. De opleiding wordt vaak in het kader van revalidatie vergoed door het UWV.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van Blindenmassage te gaan.
Stichting Fivel Hond en Assistentie (SFHA)
Tijdens een gesprekje met andere bezoekers op de beursvloer kregen we een pen aangeboden van iemand van Stichting Fivel. Ze zijn een nieuwe speler op het gebied van blindengeleidehonden. We stelden haar meteen wat vragen en later gingen we ook langs bij de stand.
Zij leveren intern opgeleide blindengeleidehonden en psychosociale hulphonden. Daarnaast bieden ze teamtraining om zelf je psychosociale hulphond te trainen.
In 2009 begonnen ze als Honden Training Centrum Fivel in noordoost Groningen. Eerst trainden ze alleen gewone honden, later ook hulphonden. Om zich in de toekomst aan te sluiten bij de International Guide Dog Federation (IGDF), Assistance Dogs Europe (ADEU) en Assistance Dogs International (ADI) moesten ze een goed doel zonder winstoogmerk worden. Daarom richtten ze in 2020 Stichting Fivel Hond en Assistentie (SFHA) op. De accreditatie is nog bezig. Ze hebben wel een ANBI-status. Hun blindengeleidehonden worden wel al vergoed via de zorgverzekeraar.
Volgens hen kijken ze naar de situatie en verwachtingen van de client en leveren maatwerk. Er wordt gewerkt met meerdere vaste rassen, maar ook met rassen op aanvraag. Er wordt niet gewerkt met hoog-risico honden.
Hun blindengeleidehonden dragen een y-tuig. Dit is meer anatomisch gevormd en daardoor kunnen de schouders van de hond vrijer bewegen.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van Stichting Fivel Hond en Assistentie te gaan.
Iris Huys
Mijn braillehorloge was stuk en mijn doel op de beurs was kijken voor een vervanging. Bij de eerste stand slaagde ik meteen. Bij hulpmiddelenleverancier Iris Huys kocht ik een nieuw type voelklokje. Ik had hem al eens gezien bij een kennis en was benieuwd welke Iris Huys verkocht.
Ik kocht een Eone Bradley voelbaar horloge, waarop je de tijd voelt met magneetballetjes. Ze hadden een zilverkleurige en een zwarte variant. Ik koos voor de zilveren variant van 36 mm in doorsnee. Het horloge is gemaakt van roestvrijstaal (RVS) en aluminium en heeft een rvs-band. Mijn vriendin zei dat hij er ook mooi uitziet. Iets wat van brailleklokjes meestal niet gezegd kan worden. De verkoper zei dat er geen batterij inzit, maar achteraf las ik op internet dat dit wel het geval is.
Ik vroeg of er nog andere nieuwe dingen waren op de stand. De verkoper wees me op hun spelletjes. Daar had ik niet zo veel mee. Het waren zoals vrijwel altijd weer de ouderwetse spelletjes als rummikub en uno.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van Iris Huys te gaan.
Babbage en Sensotec
Ook maakten we een stop bij de stands van hulpmiddelenleveranciers Babbage en Sensotec. Ik las onlangs iets over een brailleleesregel met een Windows pc erin en was benieuwd hoe dat eruitzag. De hulpmiddelen leveranciers hadden allebei vergelijkbare hulpmiddelen en soms zelfs dezelfde hulpmiddelen. Een paar interessante producten vond ik:
- De Dot Pad: Dit apparaat ziet er grofweg uit als een tablet met een braillescherm. Het is een innovatief hulpmiddel dat braille combineert met tastbare afbeeldingen op een groot oppervlak met 2.400 braillespelden. Dot Pad kan elke invoer op het aangesloten apparaat onmiddellijk omzetten in een tactiele afbeelding. De Dot Pad toont meerdere regels tekst én grafische informatie tegelijk, zoals handschriften, grafieken, foto’s en tekeningen. Dit maakt het apparaat geschikt voor onder andere e-books, data-analyse, creatief werk en educatie. Ik heb er een staafdiagram op gezien en kunnen lezen. Het lijkt mij en goede ontwikkeling en ik denk dat het voor studenten met een visuele beperking die een bètastudie doen veel kan gaan veranderen. Ik ben benieuwd naar de toekomstige mogelijkheden.
- De Monarch: Lijkt qua doel op de Dot Pad. De Monarch is een braille-apparaat ter grootte van een gemiddelde gaminglaptop en biedt een display met 10 regels van 32 braillecellen. Het apparaat combineert braille en voelbare grafieken via een dynamisch bestandsformaat. De Monarch heeft een 8-punts brailletoetsenbord, zoomknoppen, richtingsknoppen en pijltjestoetsen. Het display kan meerdere regels braille en voelbare grafieken tegelijk weergeven met behulp van kleine op en neer bewegende pinnetjes. Hierdoor kunnen gebruikers bijv. tabellen, grafieken en diagrammen in één overzicht ervaren. Dit maakt het apparaat geschikt voor gebruik in het onderwijs en bij complexe informatie zoals wiskunde of statistiek.
- De InsideSUPRA: Dit is een brailleleesregel met een inwendige computer, waarop Windows 11 staat. Het is dus eigenlijk een laptop, zonder scherm. De ingebouwde brailleleesregel heeft 32 cellen. Je kunt zowel typen met braille als met een regulier toetsenbordgedeelte.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van Babbage te gaan en klik hier om naar de website van Sensotec te gaan.
Christelijke Blindenbibliotheek (CBB)
Ik had de tip gekregen dat als ik op de beurs was ik langs moest bij de stand van de CBB. Zij verkochten kleine braille-reglettes. Dit is een klein plastic hulpstuk om braille mee te schrijven. Altijd handig om in huis te hebben. Je kon er ook een doneren aan een goed doel.
Daarnaast verkochten ze wenskaarten met braille en voelbare afbeeldingen. De kaarten zijn ook online verkrijgbaar. Ze hebben zowel braille als gewone tekst en de afbeelding op de voorkant is in reliëf. Er zit een inlegvelletje in dat je zelf kunt brailleren met jouw boodschap, maar als je hem online koopt, kun je er ook voor kiezen jouw braille boodschap er door de CBB te laten opzetten. Ze hebben kaarten voor de volgende gelegenheden: bedankt, beterschap, Moederdag, Vaderdag, compliment, verjaardag, geboorte, geslaagd, Kerst, nieuw huis, Pasen, sterkte, huwelijk en zomaar.
Ik vertrok bij de stand met een paar kaarten en een reglette. Altijd handig.
Geïnteresseerd? Klik hier om naar de website van de CBB te gaan en klik hier om naar de website van de leesbutler te gaan waar de wenskaarten verkocht worden.
Diversen
Er zijn ook altijd stands waar ik niet veel nieuws verwacht, maar waar ik altijd langsloop om te kijken of er bekenden bij aan het werk zijn. Zo heb ik even bijgepraat bij Passend Lezen, Oogvereniging, Visio en Bartiméus. Blijkbaar is nog niet bij iedereen bekend dat GrootsReizen tegen betaling assistentie aanbiedt voor op de ZieZo- en Oogbeurs. Toevallig kwam dit ter sprake toen een kennis die achter een kraam aan het werk was me vertelde dat haar blinde partner graag was gekomen, maar het gewoon te onoverzichtelijk vindt in zijn eentje.
En natuurlijk even bij KNGF Geleidehonden langs geweest. Die wezen me weer op een knuffelhondje dat verkocht werd door Stichting Hulphond. Dus daar ook nog even geweest.
De koffietafelgesprekjes zijn ook altijd leuk. Ik raakte in gesprek met een vrouw uit Amerika. Ze had daar altijd koningspoedels als geleidehond en wilde dat hier ook graag. Ik weet dat KNGF Geleidehonden ze zelden heeft, dus wees ik haar op Stichting Fivel. Ik wist toen nog niet veel over ze, maar ze kon het daar altijd even vragen. Later hoorde ik bij Fivel dat ze er inderdaad was langs geweest en dat ze een goed gesprek hadden gehad. Toch altijd leuk als je iemand weer een stapje op weg kan helpen.
Vlak voor we weggingen, liepen we nog een keer langs bij KNGF. Mijn voeten waren inmiddels zo moet dat ik lekker op de grond ging zitten. Tarka was het hier wel mee eens en nestelde zich heel schattig tussen mijn uitgestrekte benen met haar kop op mijn schoot.
Rond 15.50 uur stapte ik weer in de trein naar huis, waar ik een perfect plekje had waar ik alleen zat.
Meer weten?
De volgende ZieZo-beurs is op 16, 17 en 18 april 2026 in de hallen 3 en 4 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook dan worden de VeineDAGEN en ZieZo-beurs weer tijdens de Dutch Healt Week georganiseerd.
Wil je meer weten over de ZieZo-beurs of alvast gratis kaarten reserveren? Klik dan hier om naar hun website te gaan.
Nooit meer een Tikje Anders blog missen?
Volg Tikje Anders op social media en mis geen enkele blogupdate. Je vindt me op Facebook, Instagram en LinkedIn!
Wil je een seintje krijgen als er een nieuwe blogpost is? Vul dan je e-mailadres in onderaan deze pagina en klik op ‘Abonneren’ om updates rechtstreeks in je mailbox te ontvangen.
Ik was daar die zaterdag ook. Met mijn dochter. Wij vonden het heel leuk. De 4e woensdag in mei komt er iemand van babbage naar het oogcafè Westerkwartier in Leek.