Impressie > ZieZo-beurs 2025

Foto bij een stand van KNGF Geleidehonden op de ZieZo-beurs van 2025. Er zijn twee mensen te zien: één persoon (links) zit in een elektrische rolstoel en draagt een zwart KNGF-shirt met spijkerbroek, en Debby (rechts) zit op de grond in een grijze vest aan. Bij hen liggen twee geleidehonden: een lichte labrador en een zwarte labrador, beide met hun speciale tuigen aan. Zwarte Labrador Tarka ligt tussen de benen van Debby met haar kop bij Debby op schoot. Op de achtergrond zijn paarse en blauwe banners zichtbaar met het KNGF-logo en teksten over assistentiehonden. Een van de banners toont de tekst "Meer zelfstandigheid, dankzij een ADL-assistentiehond" en een andere "Rust binnen het gezin, dankzij een assistentiehond voor kinderen".

Op zaterdag 22 maart bezocht ik de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze jaarlijkse beurs is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking. Met je ticket voor de ZieZo-beurs kon je ook naar de VeineDAGEN beurs. VeineDAGEN, voorheen de Supportbeurs, is het grootste platform in Nederland voor iedereen met een beperking. De beurs draait om kinderen en volwassenen met een… Lees verderImpressie > ZieZo-beurs 2025

Julia op wintersport

Een collage van verschillende foto's, allemaal met een wintersportthema. Op de foto's zijn mensen te zien in skikleding, vaak met skies of skistokken in de hand. De achtergrond toont besneeuwde bergen en bomen, en er zijn skiliften zichtbaar. Sommige mensen dragen rode skikleding, wat erop kan wijzen dat ze skileraren zijn. De sfeer is vrolijk en ontspannen, met mensen die poseren voor de camera. Op een van de foto's is een houten chalet te zien, wat typisch is voor skigebieden. De foto's lijken uit de jaren '80 of '90 te komen, gezien de stijl van de kleding.

Vier keer per jaar lees je hier gastblogs van anderen met een visuele beperking. Ook in 2025 worden deze verzorgd door Elian Deenik. Hoe is het om op wintersport te gaan als je slechtziend of blind bent? Elian schreef hierover in audiotijdschrift Klinkklaar van Passend Lezen voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. In de rubriek Julia, geschreven vanuit slechtziende Julia van 18,… Lees verderJulia op wintersport

Hoe werkt het menselijk oog? (Deel 2)

Afbeelding van een anatomische doorsnede van een menselijk oog, specifiek gericht op het bovenste deel van het oog. De tekening is gedetailleerd en toont de verschillende lagen en weefsels van het bovenste ooglid en de bovenste oogbol. De structuren zijn genummerd van 1 tot 15, waarbij sommige nummers zijn gemarkeerd met blauwe cirkels (zoals 3 en 4) en andere met rode cirkels (zoals 6, 13, 14 en 15). De tekening laat duidelijk de verschillende lagen zien, waaronder het ooglid, de spieren, en bindweefsel. De achtergrond van de afbeelding heeft een lichtgroene tint, en de anatomische structuren zijn weergegeven in verschillende tinten rood, wit en roze, wat typerend is voor medische illustraties. De genummerde onderdelen zijn: 1. Lens, 2. Zonule van Zinn of cilière zonule, 3. Achterste kamer en 4. Voorste kamer met 5. Stroom van het kamerwater. 6. Pupil, 7. Corneosclera met 8. Hoornvlies, 9. Trabeculaire netwerk en kanaal van Schlemm, 10. Limbus (hoornvliesrand) en 11. Harde oogrok (sclera). 12. Bindvlies (conjunctiva), 13. Uvea met 14. Iris en 15. Straallichaam (ciliër lichaam).

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer deel 2 van: Hoe werkt het menselijk oog? Vooraf Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het stelt ons in staat kleur, vorm en beweging waar te nemen en onze omgeving te… Lees verderHoe werkt het menselijk oog? (Deel 2)

Eenzaam in de menigte

Foto van Debby die voor een oranje achtergrond staat. Ze draagt een groene top en een zwart leren jack. Om haar nek hangt een zilveren ketting met een groene hanger en ze draagt felroze lippenstift. De foto is genomen vanaf borsthoogte en ze kijkt direct in de camera met een zelfverzekerde uitdrukking. De belichting is professioneel en gelijkmatig, wat zorgt voor een scherp en helder portret.

Eenzaamheid is iets vreemds. Iedereen begrijpt hoe het voelt om eenzaam te zijn als je alleen bent. Maar eenzaam zijn terwijl je omringd wordt door mensen? Dat is een gevoel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Buitenstaander Ik ben blind, en bijeenkomsten in grote groepen zijn voor mij een uitdaging. Vooral als ik weinig of niemand ken. Denk aan bedrijfsborrels, huwelijken of feesten op… Lees verderEenzaam in de menigte