Presentaties, onderzoeken en andere leuke dingen in q1 2025

Foto van Debby die op haar knieën zit tegen een effen gele achtergrond. Ze heeft lang, bruin haar en draagt een zwart leren jasje over een groen topje en een blauwe broek. Voor haar zit zwarte labrador Tarka, die ze met beide handen vasthoudt. Tarka kijkt recht in de camera. Debby kijkt omhoog en heeft een rustige uitdrukking op haar gezicht. De achtergrond is effen en zonder enige decoratie.

Eind 2024 beloofde ik om vanaf 2025 elk kwartaal een overzichtsblog te delen over kleine zijprojecten waar ik aan heb meegewerkt. Via mijn website word ik regelmatig benaderd voor samenwerkingen, zoals onderzoeks- of journalistieke projecten. Ook binnen mijn vrijwilligerswerk voor de Oogvereniging en KNGF Geleidehonden krijg ik af en toe verzoeken voor uiteenlopende klussen, zoals presentaties. Tot nu toe deelde ik niet alles wat ik… Lees verderPresentaties, onderzoeken en andere leuke dingen in q1 2025

Impressie > Wetenschappelijk oogonderzoek in tv-programma ‘Briljante Breinen’ (aflevering 1)

Een funduscopie-afbeelding (medische foto) van de binnenkant van een oog van iemand met het midden stadium van Retinitis Pigmentosa (RP). Dit type foto wordt vaak door oogartsen gebruikt om de gezondheid van het netvlies te beoordelen en eventuele oogaandoeningen te diagnosticeren. De bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar als een netwerk van rode lijnen die zich over het hele netvlies vertakken. Het netvlies is voornamelijk rood getint. Links is de oogzenuw (papil) zichtbaar als een lichtere, ronde structuur. Vanuit deze papil vertakken zich bloedvaten als rode lijnen over het netvlies. Rechts is een donkere, vlekkerige zone zichtbaar met pigmentafzettingen. In het oog is sprake van retinale atrofie. De macula is omringt door een perifere ring van pigmentatie en de retinale bloedvaten zijn versmald.

Onlangs bekeek ik de eerste aflevering van het RTL-programma Briljante Breinen, die al een tijdje op mijn kijklijst stond. Deze aflevering, uitgezonden op zondag 7 juli 2024, draait om wetenschappelijk onderzoek naar de oogaandoening Retinitis pigmentosa (RP) en onderzoek naar mogelijke behandelmethoden. Hieronder lees je mijn kijkimpressie. Oogarts Camiel Boon In deze aflevering staat oogarts, toponderzoeker en hoogleraar prof. dr. Camiel Boon van het Amsterdam… Lees verderImpressie > Wetenschappelijk oogonderzoek in tv-programma ‘Briljante Breinen’ (aflevering 1)

Zwart-wit

Zwart-wit foto van Debby die naast haar zwarte labrador Tarka zit. Debby draagt een bril en heeft lang haar. Ze glimlacht en draagt een donkere trui. Tarka draagt een halsband met een tag. Debby heeft een hand op de schouder van Tarka. Beiden kijken naar de camera. De achtergrond is egaal wit, wat hen duidelijk laat opvallen.

Onlangs wees mijn partner mij erop dat ik twee verschillende kleuren sokken aan had, een witte en een zwarte. Ik baalde enorm. En natuurlijk gebeurde het net op een moment dat we haast hadden. Snel rende ik naar boven, pakte een nieuw paar en liet ze door hem checken. Gelukkig waren deze sokken wél hetzelfde. Een bewust modieus statement? Niet echt. Weer even echt blind… Lees verderZwart-wit

Hoe werkt het menselijk oog? (Deel 1)

Close-up foto van de buitenkant van een menselijk oog met verschillende anatomische onderdelen die zijn aangegeven met letters. Het oog heeft een bruine iris en is scherp in beeld gebracht. De verschillende onderdelen zijn als volgt gemarkeerd: A = wenkbrauw, B = bovenooglid, C = onderooglid, D = pupil, E = regenboogvlies (iris), F = oogwit (sclera), G = traanafvoerpunten met daartussen het tranenmeer, H = rand van het hoornvlies (cornea), I = wimpers, J = mediale ooghoek en K = laterale ooghoek.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer deel 1 van: Hoe werkt het menselijk oog? Vooroordelen ‘Kun je geen netvliestransplantatie krijgen? Dan kan je weer zien.’ ‘Kun je een donoroog krijgen?’ Nee, helaas kan dat allemaal nog niet. Ze kunnen veel… Lees verderHoe werkt het menselijk oog? (Deel 1)