Julia op wintersport

Een collage van verschillende foto's, allemaal met een wintersportthema. Op de foto's zijn mensen te zien in skikleding, vaak met skies of skistokken in de hand. De achtergrond toont besneeuwde bergen en bomen, en er zijn skiliften zichtbaar. Sommige mensen dragen rode skikleding, wat erop kan wijzen dat ze skileraren zijn. De sfeer is vrolijk en ontspannen, met mensen die poseren voor de camera. Op een van de foto's is een houten chalet te zien, wat typisch is voor skigebieden. De foto's lijken uit de jaren '80 of '90 te komen, gezien de stijl van de kleding.

Vier keer per jaar lees je hier gastblogs van anderen met een visuele beperking. Ook in 2025 worden deze verzorgd door Elian Deenik. Hoe is het om op wintersport te gaan als je slechtziend of blind bent? Elian schreef hierover in audiotijdschrift Klinkklaar van Passend Lezen voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. In de rubriek Julia, geschreven vanuit slechtziende Julia van 18,… Lees verderJulia op wintersport

Hoe werkt het menselijk oog? (Deel 2)

Afbeelding van een anatomische doorsnede van een menselijk oog, specifiek gericht op het bovenste deel van het oog. De tekening is gedetailleerd en toont de verschillende lagen en weefsels van het bovenste ooglid en de bovenste oogbol. De structuren zijn genummerd van 1 tot 15, waarbij sommige nummers zijn gemarkeerd met blauwe cirkels (zoals 3 en 4) en andere met rode cirkels (zoals 6, 13, 14 en 15). De tekening laat duidelijk de verschillende lagen zien, waaronder het ooglid, de spieren, en bindweefsel. De achtergrond van de afbeelding heeft een lichtgroene tint, en de anatomische structuren zijn weergegeven in verschillende tinten rood, wit en roze, wat typerend is voor medische illustraties. De genummerde onderdelen zijn: 1. Lens, 2. Zonule van Zinn of cilière zonule, 3. Achterste kamer en 4. Voorste kamer met 5. Stroom van het kamerwater. 6. Pupil, 7. Corneosclera met 8. Hoornvlies, 9. Trabeculaire netwerk en kanaal van Schlemm, 10. Limbus (hoornvliesrand) en 11. Harde oogrok (sclera). 12. Bindvlies (conjunctiva), 13. Uvea met 14. Iris en 15. Straallichaam (ciliër lichaam).

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer deel 2 van: Hoe werkt het menselijk oog? Vooraf Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het stelt ons in staat kleur, vorm en beweging waar te nemen en onze omgeving te… Lees verderHoe werkt het menselijk oog? (Deel 2)

Eenzaam in de menigte

Foto van Debby die voor een oranje achtergrond staat. Ze draagt een groene top en een zwart leren jack. Om haar nek hangt een zilveren ketting met een groene hanger en ze draagt felroze lippenstift. De foto is genomen vanaf borsthoogte en ze kijkt direct in de camera met een zelfverzekerde uitdrukking. De belichting is professioneel en gelijkmatig, wat zorgt voor een scherp en helder portret.

Eenzaamheid is iets vreemds. Iedereen begrijpt hoe het voelt om eenzaam te zijn als je alleen bent. Maar eenzaam zijn terwijl je omringd wordt door mensen? Dat is een gevoel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Buitenstaander Ik ben blind, en bijeenkomsten in grote groepen zijn voor mij een uitdaging. Vooral als ik weinig of niemand ken. Denk aan bedrijfsborrels, huwelijken of feesten op… Lees verderEenzaam in de menigte

Presentaties, onderzoeken en andere leuke dingen in q1 2025

Foto van Debby die op haar knieën zit tegen een effen gele achtergrond. Ze heeft lang, bruin haar en draagt een zwart leren jasje over een groen topje en een blauwe broek. Voor haar zit zwarte labrador Tarka, die ze met beide handen vasthoudt. Tarka kijkt recht in de camera. Debby kijkt omhoog en heeft een rustige uitdrukking op haar gezicht. De achtergrond is effen en zonder enige decoratie.

Eind 2024 beloofde ik om vanaf 2025 elk kwartaal een overzichtsblog te delen over kleine zijprojecten waar ik aan heb meegewerkt. Via mijn website word ik regelmatig benaderd voor samenwerkingen, zoals onderzoeks- of journalistieke projecten. Ook binnen mijn vrijwilligerswerk voor de Oogvereniging en KNGF Geleidehonden krijg ik af en toe verzoeken voor uiteenlopende klussen, zoals presentaties. Tot nu toe deelde ik niet alles wat ik… Lees verderPresentaties, onderzoeken en andere leuke dingen in q1 2025

Impressie > Wetenschappelijk oogonderzoek in tv-programma ‘Briljante Breinen’ (aflevering 1)

Een funduscopie-afbeelding (medische foto) van de binnenkant van een oog van iemand met het midden stadium van Retinitis Pigmentosa (RP). Dit type foto wordt vaak door oogartsen gebruikt om de gezondheid van het netvlies te beoordelen en eventuele oogaandoeningen te diagnosticeren. De bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar als een netwerk van rode lijnen die zich over het hele netvlies vertakken. Het netvlies is voornamelijk rood getint. Links is de oogzenuw (papil) zichtbaar als een lichtere, ronde structuur. Vanuit deze papil vertakken zich bloedvaten als rode lijnen over het netvlies. Rechts is een donkere, vlekkerige zone zichtbaar met pigmentafzettingen. In het oog is sprake van retinale atrofie. De macula is omringt door een perifere ring van pigmentatie en de retinale bloedvaten zijn versmald.

Onlangs bekeek ik de eerste aflevering van het RTL-programma Briljante Breinen, die al een tijdje op mijn kijklijst stond. Deze aflevering, uitgezonden op zondag 7 juli 2024, draait om wetenschappelijk onderzoek naar de oogaandoening Retinitis pigmentosa (RP) en onderzoek naar mogelijke behandelmethoden. Hieronder lees je mijn kijkimpressie. Oogarts Camiel Boon In deze aflevering staat oogarts, toponderzoeker en hoogleraar prof. dr. Camiel Boon van het Amsterdam… Lees verderImpressie > Wetenschappelijk oogonderzoek in tv-programma ‘Briljante Breinen’ (aflevering 1)

Zwart-wit

Zwart-wit foto van Debby die naast haar zwarte labrador Tarka zit. Debby draagt een bril en heeft lang haar. Ze glimlacht en draagt een donkere trui. Tarka draagt een halsband met een tag. Debby heeft een hand op de schouder van Tarka. Beiden kijken naar de camera. De achtergrond is egaal wit, wat hen duidelijk laat opvallen.

Onlangs wees mijn partner mij erop dat ik twee verschillende kleuren sokken aan had, een witte en een zwarte. Ik baalde enorm. En natuurlijk gebeurde het net op een moment dat we haast hadden. Snel rende ik naar boven, pakte een nieuw paar en liet ze door hem checken. Gelukkig waren deze sokken wél hetzelfde. Een bewust modieus statement? Niet echt. Weer even echt blind… Lees verderZwart-wit

Hoe werkt het menselijk oog? (Deel 1)

Close-up foto van de buitenkant van een menselijk oog met verschillende anatomische onderdelen die zijn aangegeven met letters. Het oog heeft een bruine iris en is scherp in beeld gebracht. De verschillende onderdelen zijn als volgt gemarkeerd: A = wenkbrauw, B = bovenooglid, C = onderooglid, D = pupil, E = regenboogvlies (iris), F = oogwit (sclera), G = traanafvoerpunten met daartussen het tranenmeer, H = rand van het hoornvlies (cornea), I = wimpers, J = mediale ooghoek en K = laterale ooghoek.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer deel 1 van: Hoe werkt het menselijk oog? Vooroordelen ‘Kun je geen netvliestransplantatie krijgen? Dan kan je weer zien.’ ‘Kun je een donoroog krijgen?’ Nee, helaas kan dat allemaal nog niet. Ze kunnen veel… Lees verderHoe werkt het menselijk oog? (Deel 1)

Impressie > Rondleiding bij tijdelijke tentoonstelling Asian Bronze in het Rijksmuseum

Foto van het Rijksmuseum in Amsterdam. De foto toont de voorkant van het majestueuze bakstenen gebouw in neogotische stijl, met zijn karakteristieke rode bakstenen façade en twee prominente torens. Op de voorgrond is een ondiepe waterpartij te zien die zich voor het museum bevindt. Het water creëert een perfecte weerspiegeling van het gebouw en de wolken in de lucht, wat een prachtig symmetrisch effect geeft. De foto is genomen op een mooie dag met een helderblauwe lucht en enkele witte wolken. Aan weerszijden van het gebouw staan bomen die net in blad lijken te staan, wat suggereert dat de foto in de lente is genomen. Er zijn verschillende mensen zichtbaar op het plein. Het gebouw heeft een imposante centrale toegangspoort met een boog, geflankeerd door twee hoge torens met spitse daken. De architectuur is zeer gedetailleerd met vele ornamenten, kantelen en decoratieve elementen die typerend zijn voor de 19e-eeuwse bouwstijl.

In het najaar van 2024 hoorde ik dat het Rijksmuseum in Amsterdam een speciale rondleiding aanbood voor mensen met een visuele beperking bij de tijdelijke tentoonstelling Asian Bronze. ‘Bronzen bellen luiden, wierook brandt in bronzen houders in tempels vol bronzen beelden, en bronzen spiegels weerspiegelen de geschiedenis van generaties. Al eeuwen speelt dit materiaal een belangrijke rol in vele Aziatische tradities.’ (Bron: advertentie) Aangezien ik… Lees verderImpressie > Rondleiding bij tijdelijke tentoonstelling Asian Bronze in het Rijksmuseum

Watte…???

Foto van Debby, die tijdens de schoolinstructie in december 2009, op een bankje zit bij KNGF Geleidehonden met tussen haar benen een zittende zeer blonde labrador, Umbar.

Mijn visuele beperking roept regelmatig vreemde reacties of vragen op. Soms hebben mensen associaties die ik écht niet kan volgen. Onlangs schoot me een bijzondere ontmoeting van jaren geleden te binnen. Donderdag 14 oktober 2010 Zoals altijd stop ik onderweg van de trein naar huis bij dezelfde groenstrook in Weesp, waar mijn blindengeleidehond Umbar even zijn behoefte kan doen na de treinreis. Het is een… Lees verderWatte…???

Hoe gebruik ik PowerPoint met mijn visuele beperking?

Foto van een computerscherm met een presentatie die geopend is in Microsoft PowerPoint. De dia heeft een roze/paarse achtergrond en bevat het logo van ‘KNGF Geleidehonden’. Het KNGF-logo toont een gestileerde afbeelding van een hond in geel/goud op een paarse achtergrond. Onder de titel ‘KNGF Geleidehonden’ staat ‘Door: Debby Buis’. Het scherm toont ook de PowerPoint werkbalk bovenaan met verschillende bewerkingstools. Aan de zijkant zijn miniaturen van andere dia's te zien.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe gebruik ik PowerPoint met mijn visuele beperking? Vooroordelen ‘Jij bent blind, dus je kunt niets met PowerPoint.’ ‘We hoeven voor u geen beamer te regelen voor bij uw lezing. U bent immers blind.’… Lees verderHoe gebruik ik PowerPoint met mijn visuele beperking?

Impressie > Kajakken (april – oktober 2024)

Foto van Debby die in een kajak over een kalme rivier vaart. De foto is genomen vanuit de positie van de achtervaarder in de tweepersoonskajak. Debby heeft een paardenstaart en draagt een geel zwemvest en houdt een peddel vast. Op de achtergrond is een schitterend landschap te zien met een rij witte windturbines die zich aftekenen tegen een stralend blauwe, vrijwel wolkeloze hemel. Langs de waterkant is wat rietvegetatie zichtbaar en daarachter ligt groen land. Het water is spiegelglad en reflecteert de blauwe lucht.

Op de website van Uniek Sporten las ik dat er bij mij in de buurt een kanovereniging is die openstaat voor mensen met een beperking. Het idee sprak me aan: heerlijk sportief bezig zijn op het water. Daarom besloot ik contact met hen op te nemen. Hieronder lees je mijn impressie van het kajakken dat ik deed in 2024.     Mijn voorkennis In het… Lees verderImpressie > Kajakken (april – oktober 2024)

Woke AI

Foto van Debby tegen een oranje achtergrond. Je ziet haar gezicht en een deel van haar bovenlijf. Ze heeft lang, lichtbruin haar en draagt opvallende felroze lippenstift. Ze heeft een zijwaartse blik en een bedachtzame uitdrukking op haar gezicht. Ze draagt een zwart, leren jasje, met een groen shirt eronder. Om haar nek heeft ze een ketting met een opvallende ovalen turquoise hanger. De foto is scherp en professioneel belicht, wat zorgt voor een warme gloed op haar gezicht door de oranje achtergrond.

Mijn blogberichten op Facebook zijn al zeker vijf keer verwijderd, omdat ze in strijd zouden zijn met de richtlijnen. Vreemd, toch? Deze beslissingen worden genomen door een geautomatiseerd systeem, een vorm van kunstmatige intelligentie (AI). Als ik bezwaar maak, komt mijn klacht uiteindelijk bij een team van echte mensen terecht. Als zij mijn kant kiezen, wordt het bericht alsnog geplaatst. AI denkt niet zelf; het… Lees verderWoke AI

Hoe werkt het brailleschrift?

Afbeelding van een braille-alfabet met letters, leestekens en cijfers. Er worden ook symbolen voor ‘Hoofdletterteken’ en ‘Cijferteken’ weergegeven.

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe werkt het brailleschrift? Update: Deze blogpost verscheen voor het eerst op 10 januari 2025 en werd op 11 januari 2025 bijgewerkt met het volledig uitgewerkte braille-alfabet, zodat mensen die de afbeelding niet kunnen… Lees verderHoe werkt het brailleschrift?