Over Debby

Foto van zwarte labrador Tarka, die naast Debby op een kussenkist in de tuin zit.

Ik ben Debby, heb diploma’s voor de hbo-opleidingen Human Resource Management en Docent Geschiedenis en ik woon samen met mijn vriend in Hoorn. O ja, en ik ben blind. Wij hebben thuis vier katten die ons elke dag plezier geven. Soms kunnen we ze achter het behang plakken, maar de vrolijkheid die ze in huis geven weegt daar ruimschoots tegenop. Dommel en Dopey zijn twee rood-witte Maine Coon katers en daardoor zijn ze erg groot. Daarnaast hebben wij asielkaters Gimli (rood) en Monster (zwart). Om het beestencircus compleet te maken, heb ik een blindengeleidehond van KNGF Geleidehonden: een zwarte labrador retriever, genaamd Tarka. Zij is mijn vierde geleidehond. Voor haar kwamen labradors Bartele, Umbar en Tobias.

Mijn beperking

Ik ben maatschappelijk blind. Dat wil zeggen dat ik nog maar 1% zicht heb: alleen licht en donker. Om niet aldoor aan iedereen uit te hoeven leggen wat ik zie, noem ik mezelf blind. De medische term voor mijn oogproblemen is Ablatio Retinae (=netvliesloslating) in combinatie met hoge myopie (=bijziendheid) en Nystagmus (=wiebelogen). Ik ben tot mijn 13e meer dan twintig keer aan mijn ogen geopereerd door netvliesspecialist dr. Živojnović. Tot 2014 heb ik kleuren en vormen gezien. Door een netvliesloslating is dit zicht verdwenen. 

Een paar jaar geleden heb ik een erfelijkheidsonderzoek laten doen naar de oorzaak van mijn visuele beperking. Daar kwam uit dat ik het syndroom van Knobloch heb. Gelukkig heb ik niet veel van de mogelijke verschijnselen. Mijn ledematen zijn extra flexibel, ik heb een knobbel op mijn achterhoofd en heb dus slechte ogen.

In de blogpost ‘Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?’ lees je aan de hand van voorbeelden wat ik nu precies zie en wat ik in het verleden zag.

Opleiding en werk

Ik heb op speciaal onderwijs mijn basis- en middelbare school gedaan. Het was een school in Amsterdam, voor leerlingen met een visuele beperking. Ik leerde daar braille en andere extra vaardigheden. Vervolgens heb ik op het regulier onderwijs mijn havodiploma gehaald en heb ik twee hbo-opleidingen gedaan: Human Resource Management en Tweedegraads Docent Geschiedenis. Tussendoor heb ik geschiedenis geprobeerd te studeren aan de universiteit. Door problemen op het gebied van toegankelijkheid ben ik in het eerste jaar gestopt met de studie. 

Het vinden van werk was lastig, omdat scholen het niet aandurfden om een visueel beperkte docent voor de klas te zetten. In de tussentijd deed ik (vrijwilligers)werk, o.a. als bestuurslid bij de Oogvereniging, presenteren en verslaglegging voor Digi-Visie en reporter voor een audiotijdschrift van Dedicon. Na een paar jaar kreeg ik een baan bij KNGF Geleidehonden. Ik ging de ambassadeurs, voorlichters met geleidehond en/of pleegpup, aansturen. Na vier jaar kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Ik kreeg mijn droombaan: Docent Geschiedenis op een school voor leerlingen met een beperking. Je leest er hier meer over. In 2022 moest ik hier door long covid helaas mee stoppen. Hier vertel ik daar meer over.

Mijn blog

In maart 2021 begon ik met mijn blog Tikje Anders. Hier lees je alles wat je moet weten over mijn blog.